Απαντήσεις του εντεταλμένου για τον Αθλητισμό, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Δομένικου Σαγκινέτου

Αρχές Οκτώβρη ενεργοποιείται η Επιτροπή Αθλητισμού

“Βουνό” οι υποθέσεις για τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού

Εντός των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου αναμένεται να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο εντεταλμένος αθλητισμού, Δομένικος Σαγκινέτος, σύμφωνα με όσα απαντά στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια κριτικής που δέχθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν και συμπληρώνονται 9 μήνες από την έναρξη της νέας θητείας, η 7μελης Επιτροπή Αθλητισμού, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συνεδρίαση έως σήμερα, παρά το γεγονός πως τα αναπάντητα θέματα των αθλητικών υποδομών, της διαχείρισης και λειτουργίας τους, αλλά και των αθλητικών εκδηλώσεων είναι πολλά και σοβαρά.

Ο κ. Σαγκινέτος δίνει απαντήσεις για τον λόγο που παρέμενε ως σήμερα ανενεργή η εν λόγω Επιτροπή, ενώ γνωστοποιεί το θέμα της υποστελέχωσης, της απουσίας επαρκούς αριθμού υπαλλήλων για τη φύλαξη και λειτουργία των γηπέδων, τα οποία μετά τα έργα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, γνωστοποιεί πως και για το στάδιο Πευκακίων, αλλά και για το γήπεδο της Άνω Σύρου, θα επιδιώξει εξελίξεις μέσα στο 2025, αν και όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή θέτει προτεραιότητες γιατί συνολικά οι βασικές υποδομές του Δήμου για τους αθλητές είναι σε κάκιστη κατάσταση.

· Σε πρόσφατη συνεδρίαση επισημάνθηκε πως και η Επιτροπή Αθλητισμού, παραμένει ανενεργή στον Δήμο. Για ποιον λόγο κρατάτε αυτή τη στάση; Με “βουνό” τα προβλήματα, δεν κρίνετε σημαντικό να γίνονται συζητήσεις ή να πέφτουν επί τάπητος ιδέες;

“Για την Επιτροπή Αθλητισμού να πω πως είχαμε κάποια προβλήματα καθώς δεν είχαμε τα δύο άτομα που διαθέτουμε για γραμματειακή υποστήριξη. Εντός του Οκτωβρίου και μέσα στην πρώτη εβδομάδα, θα αρχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Αθλητισμού.

Τα σοβαρά θέματα που απασχολούν είναι τα κτηριακά για τις αθλητικές υποδομές. Είναι τα γνωστά προβλήματα και έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένα. Από εκεί και μετά, γίνονται εκδηλώσεις αθλητικού χαρακτήρα και είναι προγραμματισμένες. Είναι θέματα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και “τρέχουμε” για να βρούμε χρηματοδοτήσεις και να υπάρξουν και μελέτες.

Έχουμε συνεργασία και θα αναλάβει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας και για τη Β΄ Κλειστή του βόλεϊ, προχωράμε με τη γενική γραμματεία.

Επίσης, φτιάξαμε το εξωτερικό γήπεδο του μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο για να είναι εντάξει για τα παιδιά. “Ντύσαμε” τις μπασκέτες με ειδικό προστατευτικό για την ασφάλεια των αθλητών, φτιάξαμε καινούργιο πάγκο για να κάθεται η γραμματεία. Την Παρασκευή έκαναν τον πρώτο τους αγώνα. Εκκρεμεί μόνο και περιμένουμε και δύο πάγκους με σκέπαστρο. Ήρθε και νέος μετρητής για το σκορ και καθαρίστηκε το γήπεδο”.

· Παρά τα πολλά γήπεδα που έχει ο Δήμος σε όλο το νησί, μέχρι σήμερα, δεν έχετε παρουσιάσει ένα σχέδιο διαχείρισης για τη λειτουργία τους. Τι συμβαίνει; Έχετε κάποιο πλάνο;

“Αυτά όλα τα γήπεδα, δεν έχουν παραδοθεί επίσημα ακόμη στον Δήμο. Να πω πως έχουμε υποστελέχωση και αυτή τη στιγμή το Αθλητικό Κέντρο έχει έξι υπαλλήλους, τέσσερις φύλακες και ο αριθμός των γηπέδων που έχει η Σύρος έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό το προσωπικό δεν φτάνει. Έχουν προστεθεί του Πάγου και το στάδιο της Βάρης που είναι με προσωρινές διοικητικές παραλαβές. Δεν είχαμε προγραμματισμό για υπαλλήλους.

Προσπαθούμε  με δύο συμβάσεις να πάρουμε δύο άτομα με 6μηνες συμβάσεις, αφού περιμένουμε τις οριστικές παραλαβές. Του Πάγου θα παραδοθεί άμεσα λογικά και περιμένουμε το στάδιο της Βάρης. Αν δεν υπάρξει η επίσημη παραλαβή, πώς να δούμε πώς θα λειτουργήσουν;”.

· Σε αυτό το θέμα η Επιτροπή Αθλητισμού δεν θα μπορούσε να βοηθήσει με προτάσεις;

“Τι να πει η Επιτροπή... Δεν λέω να μη συζητάμε τα θέματα. Αλλά μέχρι να γίνει η επίσημη παραλαβή είναι θέμα νομικό. Αφού παραληφθεί θα συνεδριάσουμε να βγει το πρόγραμμα. Θα δοθεί στο κοινό για κάποιες ώρες και μετά στον Σύλλογο που είναι μέσα με δική του ευθύνη. Μιλάω για τους Δρομείς Σύρου σχετικά με το στάδιο της Βάρης. Το παίρνουν με υπεύθυνες δηλώσεις ότι έχουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Για τα υπόλοιπα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή μπάσκετ, συνεργάζονται με την Ομοσπονδία, τα “βρίσκουν” τα Σωματεία και βγάζουν ένα ωράριο. Εκείνοι μοιράζουν τις ώρες για να καλύπτονται όλοι.

Για το γήπεδο των Καμινίων, να πω πως ανοίγει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Καμινίων και μπαίνουν κάποια Σωματεία που το είχαν ζητήσει. Για τον Πάγο, μπαίνουν μέσα οι ομάδες με υπεύθυνες δηλώσεις”.

· Άρα, βασικό θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού. Πιέζετε για προσλήψεις;

“Προσπαθούμε να πάρουμε δύο 6μηνιτες και έχουμε ζητήσει άτομα και μέσω ΑΣΕΠ. Αλλά εκεί πια αναμένουμε κινήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επί της ουσίας, αν λειτουργήσουν όλα τα γήπεδα, θέλουμε άλλα τέσσερα άτομα. Είναι σημαντικό το πρόβλημα σήμερα. Χωρίς λύσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση.

Σίγουρα πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή, αλλά δυστυχώς, θα πούμε ξανά τα γνωστά προβλήματα. Η Επιτροπή δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε τεχνικά θέματα. Και δεν μπορούμε να βάζουμε εθελοντές σε τόσο υπεύθυνες θέσεις. Αν κάποιος πάθει κάτι, τι θα γίνει…”.  

Πέραν της ανακοίνωσης του Δήμου για τις βασικές αθλητικές υποδομές, ποια άλλα θέματα θέτετε σε προτεραιότητα;

“Για την Άνω Σύρο θα αρχίσουμε μία προσπάθεια ώστε να παλέψουμε μήπως γίνει ένα γήπεδο 8x8 και λειτουργήσει. Θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι δύσκολο να γίνει και ένα μεγάλο έργο. Είχαν κάνει στην προηγούμενη δημοτική θητεία μία γεωτεχνική μελέτη αλλά χρειαζόμαστε μία οριστική και ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη.

Επίσης, είναι στόχος μου να ξεμπλοκάρει η κατάσταση και στα Πευκάκια. Είναι προσωπικός στόχος μου και δεν θέλω αυτός ο χώρος να μείνει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Μέσα στον χειμώνα, αυτή η υπόθεση θα “τρέξει”. Πρέπει να γίνει κάτι. Αυτός ο χώρος εξυπηρετεί την πόλη και τους κατοίκους της”.

· Παραμένετε απογοητευμένος για την κατάσταση στις αθλητικές υποδομές όταν μιλάμε για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

“Ναι φυσικά. Πώς να είμαι... Βρίσκομαι και χρόνια στον αθλητισμό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ο κόσμος θεωρώ ξέρει τι παραλάβαμε. Δυστυχώς, οι λύσεις για να δοθούν, πρέπει να περάσουν από σαράντα κύματα. Από την κεντρική διοίκηση μέχρι όλα. Κανένας όμως δεν μπορεί να μας πει ότι δεν ενδιαφερόμαστε και δεν “τρέχουμε” για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πιστεύω να δοθούν λύσεις. Ο Δήμος βάζει προτεραιότητες. Όλα ταυτόχρονα δεν μπορούμε να τα προωθούμε”.