Προβληματισμός στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με φόντο την ένταξή του στο σχέδιο ΣΒΑΑ, καθώς θα απαιτηθούν πολλές και δύσκολες αδειοδοτήσεις για να μετατραπεί σε ανοικτό πολιτιστικό χώρο

“Γολγοθάς” η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου

Φρ. Βακόνδιος: “Πρόθεσή μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις”

Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει προκύψει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και τη μετατροπή του σε ανοιχτό πολιτιστικό χώρο, μετά από την ένταξή του στο σχέδιο ΣΒΑΑ και τη λήψη ευρωπαϊκών πόρων για την επανάχρησή του.

Κόντρα σε όλα τα μέχρι πρότινος δεδομένα, που ήθελαν τη συγκεκριμένη πρόταση χαμηλά σε επίπεδο ωριμότητας, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει μελέτη, αλλά η Διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αρχικά είχε επισημάνει τη σύγκρουση χρήσεων γης που θα προκύψουν, καθώς ένα τμήμα του βρίσκεται σε χερσαία ζώνη λιμένα και σε μέρος που προβλέπεται το νέο λιμάνι βάσει του master plan, η τελική απόφαση για το ΣΒΑΑ, το συμπεριλαμβάνει.

Αναφορικά με τη διαχείριση της υπόθεσης από τη Δημοτική Αρχή, καθώς ο Δήμος έχει πάρει χρηματοδότηση ύψους 1.150.000 ευρώ για τον χώρο του Λαδόπουλου, που είχε παραχωρηθεί από τη ΔΥΠΑ, για να τον μετατρέψει σε ανοικτό πολιτιστικό χώρο, έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Όπως εξήγησε, η λήψη αδειοδοτήσεων εκτιμάται ως μία ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία, ενώ παράλληλα ο Δήμος εξετάζει τι θα κάνει και με τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”.

  • Υπήρξε τελικά η ένταξη του έργου “Μετατροπή και επανάχρηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε χώρο πολιτισμού” με ποσό 1.150.000 ευρώ. Αυτό αφορά σε μελέτες μόνο ή και παρεμβάσεις;

“Ουσιαστικά είναι οι μελέτες αλλά και το κομμάτι του έργου που θα αφορά την ασφάλεια του κοινού, μέσα στον χώρο. Θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα ώστε τα τμήματα των τοίχων που έχουν μείνει να είναι ασφαλή για τον κόσμο. Τα χρήματα είναι και για το έργο, για το κομμάτι της ασφάλειας”.

  • Η ένταξή του για χρηματοδότηση δημιουργεί προβληματισμό στον Δήμο; Αρχικά είχε κριθεί πολύ χαμηλά από άποψη ωριμότητας.

“Αρχικά το περίγραμμα του οικοπέδου που είναι προς τη θάλασσα είναι 7 στρέμματα. Μέσα εκεί προβλέπονται παρεμβάσεις. Οποιαδήποτε χρήση και να έχει ο χώρος, θα πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να είναι ασφαλής για το κοινό.

Το θέμα είναι πως υπάρχει μία σειρά από δυσκολίες. Το ένα κομμάτι είναι πως το 40% είναι ζώνη παραλίας και αυτό δυσκολεύει κατά πολύ τις εγκρίσεις. Είναι χώρος που πρέπει να γνωμοδοτήσει και το υπουργείο Πολιτισμού και η ζώνη παραλίας όπως προανέφερα είναι μεγάλο κομμάτι. Όλες αυτές τις εγκρίσεις θα είναι δύσκολο να τις πάρουμε και αρκετά χρονοβόρο.

Εμείς οφείλουμε να δούμε τι θα γίνει.

Όντως υπήρχε η παρατήρηση για τη σύγκρουση χρήσεων γης μεταξύ του master plan και του σημείου που θα θέλαμε να γίνει πολιτιστικός χώρος. Υπήρχε το θέμα που εξήγησα πως το κομμάτι της παραλίας θα δυσκολέψει τις εγκρίσεις. Και είναι και τι θέλει η Δημοτική Αρχή”.

  • Η Δημοτική Αρχή τον θέλει αυτόν τον χώρο για πολιτιστική χρήση; Είναι κάτι που ήρθε από την προηγούμενη θητεία. Η ΔΥΠΑ παραχώρησε το ακίνητο στον Δήμο για αξιοποίηση.

“Σε αυτό το ερώτημα την απάντηση και τον πρώτο λόγο την έχει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και από εκεί και πέρα, σε συνεργασία από κοινού, θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα που έχουμε. Έχουμε μία έγκριση για μελέτη και χρηματοδότηση. Βέβαια όλα αυτά είναι όπως είπα δύσκολα στην υλοποίησή τους και ξέρουμε ότι αν μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει πει η ΔΥΠΑ, των τριών ετών, δεν γίνει κάτι από τον Δήμο ή να έχει προχωρήσει αρκετά, δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την περαιτέρω παραχώρηση του ακινήτου από τη ΔΥΠΑ.

Τη δεδομένη στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και με τη ΔΥΠΑ για αξιολογηθούν όλα αυτά τα δεδομένα. Αλλά σίγουρα τον πρώτο λόγο τον έχει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού”.

  • Η αντιδήμαρχος έχει εκφράσει δημοσίως την προτίμησή της για τον χώρο “Μάνος Ελευθερίου”. Υπάρχει πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή να οργανωθεί, να εκπονηθεί μελέτη και να υπάρξουν διαμορφώσεις;

“Όπως έχω αναφέρει και σε Δημοτικό Συμβούλιο, ο συγκεκριμένος χώρος, το 2022 που έκλεισαν οι δασικοί χάρτες, έχει χαρακτηριστεί σαν χορτολοβαδικός. Επειδή ο Δήμος έχει συμβόλαια στα χέρια του, υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να κάνει και έχει γίνει συνάντηση και με τη Δασική Υπηρεσία του ν. Κυκλάδων και είναι ενήμερη και η νομική σύμβουλος στον Δήμο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία διαδικασία, ώστε να εξασφαλίσουμε αυτό το τμήμα, δηλαδή να αποχαρακτηριστεί, για να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σαν Δήμος. Είναι στην κυριότητα του Δήμου, απλά είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό. Και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι είτε παλιοί βοσκότοποι, είτε βραχότοποι. Το 2022 κυρώθηκαν οι χάρτες και σήμερα, θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει μία διαδικασία, ώστε να μπορεί να το αξιοποιήσει πολεοδομικά, να χτιστούν χώροι κλπ.”.

  • Άρα, θα εξετάσετε και τις δύο περιπτώσεις σε πρώτο επίπεδο; Δηλαδή και το ακίνητο του Λαδόπουλου και τον χώρο “Μάνος Ελευθερίου” σε ένα διερευνητικό επίπεδο για να δείτε τι θα προτάξετε; Χωρούν δύο ανοικτοί πολιτιστικοί χώροι στη Σύρο;

“Δύο όχι. Το θέμα είναι πως στα συμβόλαια, ο χώρος του Μάνου Ελευθερίου αγοράστηκε για πολιτιστικός χώρος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η διάθεση από την αντιδήμαρχο, να αξιοποιηθεί και ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να λύσουμε πρώτα όλα τα θέματα, όπως και ζητήματα με την προσβασιμότητα κ.α.”.

  • Υπάρχει πιθανότητα με φόντο όσα είπατε και τη δυσκολία σε επίπεδο λήψεως αποφάσεων, να μην αξιοποιηθεί η χρηματοδοτήση για τον χώρο του Λαδόπουλου;

“Αυτά όλα θα τα αξιολογήσουμε και θα τα ανακοινώσουμε. Πρόθεσή μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε. Και γι αυτό, κυνηγάμε από την αρχή της χρονιάς, το ένα έργο μετά το άλλο σε υποθέσεις που είχε καθυστερήσει ο Δήμος και ήταν στο όριο να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. “Τρέξαμε” και για το Νοσοκομείο και για τα σχολεία και για τους παιδικούς σταθμούς και για τα ταφικά μνημεία. Είχαμε συνέχεια ένα άγχος να μη χαθεί καμία χρηματοδότηση. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί 11 εκατ. ευρώ σε έργα. Αυτό, σε τέτοιο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει ξανά ποτέ”.

  • Άρα, όσα είπατε για τα δεδομένα σχετικά με το ακίνητο του Λαδόπουλου, δημιουργούν έναν προβληματισμό;

“Σίγουρα. Θα υπάρξει επικοινωνία και με τη ΔΥΠΑ, για να δούμε αν μπορεί να παραταθεί το παραχωρητήριο για την περίοδο που θα πρέπει να κάνουμε κάτι, με δεδομένο πως υπάρχει χρηματοδότηση και θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες για μελέτες. Όλα όσα χρειαστούν, θα απαιτήσουν πολύ χρόνο”.