Σύρος: Κριτική του Άρη Ρώτα για τις χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων

  • Σήμερα - 18:36

Η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων του νησιού, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή, που άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άρης Ρώτας.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της μεταφοράς ταμειακών υπολοίπων των καταργηθεισών Σχολικών Επιτροπών, στα ταμεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ύψους 195.658,23 ευρώ.

«Με απλά λόγια, ενώ όλοι οι διευθυντές, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων διαμαρτύρονται εντονότατα για τις ανάγκες των σχολείων που μένουν ακάλυπτες, διότι η μόνιμη δικαιολογία από πλευράς Δήμου είναι ότι «δεν υπάρχουν χρήματα», εντούτοις, από 1.1.2024 έως και 30.6.2024 (οπότε και καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές) υπήρχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών 195,658,23€, τα οποία δεν κατάφεραν να απορροφηθούν και στην ουσία δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ελλείψεις των σχολείων σε πρώτες ανάγκες και αναλώσιμα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Άρης Ρώτας.

Η ανακοίνωση του Άρη Ρώτα:

Τις τελευταίες ημέρες, ως αντιπολίτευση και μείζονα μειοψηφία, έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στην Δημοτική αρχή για την κατασπατάληση πόρων σε μη πρωτεύοντα θέματα, αφήνοντας τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους του νησιού σε πολύ κακή κατάσταση.

Σήμερα, για ακόμη μία φορά, κατά την συζήτηση του 5ου θέματος της Δημοτικής Επιτροπής γίναμε κοινωνοί μίας κατάστασης αναφορικά με τις σχολικές επιτροπές, η οποία πραγματικά ξεπερνάει κάθε φαντασία. Το θέμα αφορούσε τη μεταφορά ταμειακών υπολοίπων των καταργηθεισών σχολικών επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Διαπιστώσαμε με έκπληξη, απορία αλλά και αγανάκτηση, λοιπόν, ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 195,658,23 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών, τα οποία, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, επιστρέφουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου.

Με απλά λόγια, ενώ όλοι οι διευθυντές, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων διαμαρτύρονται εντονότατα για τις ανάγκες των σχολείων που μένουν ακάλυπτες, διότι η μόνιμη δικαιολογία από πλευράς Δήμου είναι ότι «δεν υπάρχουν χρήματα», εντούτοις, από 1.1.2024 έως και 30.6.2024 (οπότε και καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές) υπήρχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών 195,658,23€, τα οποία δεν κατάφεραν να απορροφηθούν και στην ουσία δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ελλείψεις των σχολείων σε πρώτες ανάγκες και αναλώσιμα.

Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό ξεπερνάει το όριο της απειρίας και ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρα ανικανότητα και απύθμενο θράσος της Δημοτικής Αρχής Αθανασίου, καθόσον, όχι μόνο οι κύριοι της δημοτικής αρχής δεν κατάφεραν με 195.000 € ταμειακά διαθέσιμα για 6 μήνες να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, αλλά εμμέσως πλην σαφώς μετέθεσαν όλες τις ευθύνες στους τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων, αποδίδοντάς τους ολιγωρία όσον αφορά στη μη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Μετά από δέκα μήνες διοίκησης της Δημοτικής Αρχής, το αφήγημα των «έμπειρων» στελεχών καθώς και του ίδιου του κ. Αθανασίου έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και όπως φαίνεται η Δημοτική αρχή Αθανασίου δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα απλούστερα θέματα του Δήμου.

Άρης Ρώτας

Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «με σχέδιο για τη Σύρο»