Επιβάλλεται “ποινή” 4.000 ευρώ στον Δήμο, μόνο για εκκρεμότητες στην παραλία “Κόμητο”, με φόντο την ασφάλεια λουομένων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη θαλάσσιων σπορ

Διαγραφή 19 προστίμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Σύρου

Νωρίτερα φέτος ο διαγωνισμός για τις επόμενες δύο σεζόν, όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δ. Κοσμάς

Κερδισμένος βγήκε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τα 18 από τα 19 πρόστιμα που δέχθηκε από τη Λιμενική Αρχή, για θέματα ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, γλιτώνοντας το ποσό των 42.000 ευρώ, το οποίο τελικά θα διατηρήσει στο ταμείο του.

Η “ποινή” που δέχθηκε ο Δήμος σε επίπεδο προστίμων, βάσει απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αφορά – αποκλειστικά και μόνο - σε εκκρεμότητες που είχε σχετικά με τα όρια που κολυμπούν οι λουόμενοι και στην τοποθέτηση σημαδούρων, καθώς εκεί αναπτύσσονται θαλάσσια σπορ με μηχανοκίνητα οχήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος μετά την επιβολή προστίμων, είχε προχωρήσει σε προσφυγή, επισημαίνοντας πως από την πλευρά του, είχε προσπαθήσει άμεσα να βγάλει ανάδοχο μέσω διαγωνισμού, για να τοποθετήσει εγκαίρως τους ναυαγοσώστες. Ωστόσο, ενστάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οδήγησαν σε… αδιέξοδο  τον Δήμο, ο οποίος κατάφερε να βάλει ναυαγοσώστες στα τέλη Ιουνίου.

Σημειώνεται πως το διάστημα που έπρεπε να είχε καλύψει ο Δήμος ήταν από αρχές Ιουνίου.

Θα εξεταστεί ένσταση και για τα 4.000 ευρώ

Επί του θέματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σε συνέχεια της έκδοσης προχθές της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παρατήρησε: “Από τα 19 πρόστιμα συνολικού ποσού 46.000 ευρώ, διαγράφηκαν τα 18 συνολικής αξίας 42.000 ευρώ. Άρα, ο Δήμος δεν επιβαρύνεται με 42.000 ευρώ”. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “το μόνο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πάντα, είναι το ποσό των 4.000 ευρώ για την παραλία Κόμητο που δεν ήταν πολυσύχναστη. Άρα, το αληθές γιατί γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά είναι ότι ο Δήμος καλείται να πληρώσει μόνο ένα πρόστιμο. Δικαιωθήκαμε στα 18 πρόστιμα”.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη δυνατότητα που παρέχεται για ένσταση κατά της απόφασης για τα 4.000 ευρώ, ο κ. Κοσμάς πρόσθεσε: “Μάλλον μπορεί να γίνει ένσταση. Είναι κάτι που θα εξεταστεί όμως, από τη Νομική και την Οικονομική Υπηρεσία”.

Πρόστιμο για το Κόμητο

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, παρακάτω αναφέρεται αυτούσιο το τμήμα της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που επισημαίνει το μοναδικό πρόστιμο που τελικά καλείται να πληρώσει ο Δήμος και αφορά στην παραλία Κόμητο. “Επειδή με την προσβαλλόμενη υπ’ αρ. 66/5-6-2024, πράξη βεβαίωσης παράβασης της Λιμενικής Αρχής Σύρου επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα Δήμο πρόστιμο ύψους τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ διότι ως φορέας διαχείρισης της παραλίας «Κόμητο (υπ’ αριθ.2131.16/1387/29-5- 2024 έγγραφο του Λιμεναρχείου Σύρου)» της νήσου Σύρου, σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 5-6-2024 δεν είχε προβεί ως όφειλε, στην τοποθέτηση ευδιάκριτων, πλωτών σημαντήρων που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φθάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 εδ. (ε) του άρθρου 7 του π.δ. 71/2020”.

Κι αυτό, κρίθηκε απαραίτητο, καθώς αν και δεν είναι πολυσύχναστη παραλία το Κόμητο, ωστόσο αναπτύσσονται θαλάσσια σπορ και πρέπει οι λουόμενοι να κολυμπούν μέχρι συγκεκριμένο βάθος. “Σε έγγραφο του Λιμεναρχείου Σύρου (στ.4) αναφέρεται ότι: «[…] 2. Δήμος Σύρου-Ερμούπολης παρακαλείται ομοίως για την τοποθέτηση πλωτών σημαντήρων που να επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία προσεγγίζουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι στη θαλάσσια περιοχή Κόμητο Σύρου, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του ανωτέρω (α) σχετικού, καθότι στην προαναφερόμενη περιοχή διενεργείται εκμίσθωση μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθιστώντας την ύπαρξη των εν λόγω πλωτών σημαντήρων αναγκαία και επιβεβλημένη για την ασφάλεια των λουόμενων”, επισημαίνεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  

Από Μάρτιο ο διαγωνισμός

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν όλα τα άλλα πρόστιμα, αφορά στον τεκμηριωμένο ισχυρισμό του Δήμου, που έκανε δεκτό η Αποκεντρωμένη, πως,  είχε κάνει άμεσα ενέργειες για την απόκτηση ναυαγοσωστών. Υπενθυμίζεται πως, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης είχε βγάλει διαγωνισμό στις 26/3/2024 και σε παρατήρηση στην προσφυγή του, ισχυρίστηκε πως, “προβήκαμε σε όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες για την εμπρόθεσμη ανάθεση των υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών της Σύρου, για την περίοδο από 1 Ιουνίου 2024 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024, με σκοπό την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 7 του π.δ. 71/2020”.

“Υπήρχαν καθημερινά καταγγελίες στο Λιμεναρχείο”

Ερωτηθείς ο κ. Κοσμάς αν όλα τα πρόστιμα προήλθαν από καταγγελίες, παρατήρησε: “Συνήθως το Λιμεναρχείο Σύρου και ο κάθε φορέας κάνει έλεγχο μετά από καταγγελίες. Από τη στιγμή που ήμασταν υποχρεωμένοι από 1η Ιουνίου να έχουμε ναυαγοσώστες και επειδή δεν το καταφέραμε με διάφορα πράγματα που έγιναν, αν και προσπαθήσαμε εγκαίρως, ήταν υποχρεωμένο το Λιμενικό Σώμα να κάνει κάποιους ελέγχους. Το θέμα είναι ότι υπήρχαν καθημερινά καταγγελίες στο Λιμεναρχείο. Δεν θέλω να πω παραπάνω πράγματα, αλλά αυτό κάτι δείχνει”.

Κάλυψη δύο σεζόν

Τέλος, στην ερώτηση αν έχει φροντίσει ώστε για την επόμενη σεζόν να βγει νωρίτερα ο διαγωνισμός, προκειμένου να τοποθετήσει εξ αρχής ναυαγοσώστες, ακόμη κι αν υπάρξουν προσφυγές, δήλωσε τα ακόλουθα: “Έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία από εμάς. Πιστεύω πως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα βγει η προκήρυξη. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διαγωνισμό για ναυαγοσωστική κάλυψη για δύο έτη. Δηλαδή να μην έχουμε κάθε χρόνο την ίδια αγωνία και τα ίδια προβλήματα. Μέλημά μας είναι η διετία. Αναλόγως του ποσού που προκύπτει”.