Οι υπάλληλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τη Δημοτική Αρχή, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου τους, Άννα Βαμβακάρη

Θα επιμείνουν για κρίσεις και τροποποίηση οργανισμού

Τα άκρως ουσιαστικά θέματα της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), αλλά και των κρίσεων σε Διευθύνσεις και Τμήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θέτουν σε προτεραιότητα οι υπάλληλοι, μέσω του Σωματείου τους για το έτος 2025, όπως αναφέρει, η πρόεδρος τους, Άννα Βαμβακάρη.

Πραγματοποιώντας μία πρώτη αποτίμηση της συνεργασίας με τη νέα Δημοτική Αρχή για το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους και της νέας θητείας, η κα Βαμβακάρη επισημαίνει πως σε γενικές γραμμές κινείται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, το Σωματείο αναμένει τη συμπλήρωση της πρώτης χρονιάς για να δει τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής με φόντο και τις διεκδικήσεις για προσωπικό.

Με αφορμή το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης και των κενών θέσεων, - που το αποτυπώνει και με στοιχεία -, η πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Συμπληρώθηκε το πρώτο δεκάμηνο στον Δήμο με τη νέα Δημοτική Αρχή. Πώς είναι η συνεργασία με τους υπαλλήλους ώστε να εξυπηρετείται ο δημότης στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να “τρέχουν” υποθέσεις του τόπου; Σε δημόσιες συνεδριάσεις η υποστελέχωση ως θέμα “πρωταγωνιστεί”…

“Η έλλειψη προσωπικού στον Δήμο είναι ένα φοβερά μεγάλο θέμα και το βλέπουμε. Είναι υπαρκτό πρόβλημα και έχει αντίκτυπο και σε εμάς και στις υπηρεσίες μας προς τους δημότες. Νομίζω, διανύουμε την εποχή που αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Δηλαδή, ότι το προσωπικό που λείπει είναι αναγκαίο για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει προς τους δημότες.

Να πω πως οι οργανικές θέσεις μας είναι 315, εξ αυτών κενές είναι οι 83 και μένουν 232. Από τις 232 οι 40 θέσεις είναι δεσμευμένες. Είτε που περιμένουμε τοποθέτηση, είτε που είναι σε διαδικασία προκήρυξης. Άρα, από τις 315 θέσεις που θα έπρεπε να έχει ο Δήμος για να λειτουργεί όπως επιβάλλεται, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 190 – 192 θέσεις”.

  • Θεωρείτε πως έχουν γίνει προσπάθειες για στελέχωση και αν ναι είναι επαρκείς και ουσιαστικές;

    “Γίνονται προσπάθειες. Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε δει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, αλλά μέχρι στιγμής, βλέπουμε πως κάνει προσπάθειες για το προσωπικό. Θέλουμε να κλείσει ο χρόνος και να δούμε τι θα ζητήσουν για το 2025 για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη”.

    Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε πως εστιάζονται; Τι καταγράφει ο Σύλλογος και πώς σχολιάζετε την απώλεια προγράμματος της ΔΥΠΑ, την ίδια στιγμή που “καίει” τον Δήμο, η ανάγκη για προσωπικό;

“Για το εποχικό προσωπικό, χάσαμε βέβαια το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ 55 – 67 ετών και τώρα θα πάρουμε 8 από τους 13. Στην απώλεια αυτή του προγράμματος, έχουν συντελέσει πολλοί λόγοι. Δεν θα κατηγορήσω και δεν θα πω πως έφταιγε ο χειρισμός συγκεκριμένων αιρετών. Ήταν συνολικά ένας λάθος χειρισμός. Η γραφειοκρατία μας ταλανίζει και όλες οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Ακόμη και για τους εποχικούς που θέλουμε να πάρουμε στην αποκομιδή, φανταστείτε ότι ξεκινάμε τη διαδικασία από τον Δεκέμβρη και φθάνουμε να προσληφθούν Μάιο.

Η θέση του Σωματείου είναι πως ζητάμε μόνιμο προσωπικό. Είναι σταθερή η θέση μας αυτή, καθώς το εποχικό προσωπικό, φτάνει για να δουλέψει λίγους μήνες. Ειδικά τα δίμηνα, μέχρι να έρθουν, έχουν φύγει. Είναι καλύτερα τα 8μηνα, όμως για εμάς σταθερό αίτημα είναι οι μόνιμες θέσεις. Δεν είναι λύση το εποχικό προσωπικό.

Το κεντρικό κράτος είχε σταματήσει τις προσλήψεις, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία μικρή κινητικότητα και ειδικά με τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μιλάω για κινητικότητα όσον αφορά στις προκηρύξεις, ενώ υπήρχε η απόλυτη σιγή. Με τον διαγωνισμό, έχουμε αντιληφθεί πως μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που θα πάρουν κι αυτό γιατί ουσιαστικά μπαίνουν άτομα μόνο από τους επιτυχόντες. Και φυσικά, οι επιτυχόντες θα πρέπει να δηλώσουν στις προκηρύξεις. Άρα, μειώνει τον αριθμό, αλλά ίσως γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις. Να πω βέβαια πως στον γραπτό διαγωνισμό, ενώ είχαμε 2 θέσεις ΤΕ, δεν θέλησε να έρθει κανένας στη Σύρο”.

  • Που οφείλεται αυτό κατά την εκτίμηση του Σωματείου; Γιατί δεν επιλέγουν τη Σύρο;

“Το ότι δεν θέλουν τους νησιωτικούς Δήμους, σημαίνει κάτι. Πώς να ανταποκριθούν στα ενοίκια; Γι αυτό θα έπρεπε και το κεντρικό κράτος να δει διαφορετικά τους νησιωτικούς Δήμους από πολλές απόψεις. Ίσως να πρέπει να δώσει έμφαση και στο θέμα της εντοπιότητας, από τη στιγμή που δεν θέλουν να έρθουν άνθρωποι εκτός”.

  • Στα αιτήματά σας, προεκλογικά είχατε συζητήσει με τον δήμαρχο και το θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού (ΟΕΥ). Θα επιμείνετε;

“Είχαμε συζητήσει το θέμα γιατί είχαμε εντοπίσει κάποια φάουλ στον Οργανισμό. Είναι του 2017, έχουν περάσει χρόνια και θα θέλαμε να γίνει πιο ευέλικτος και λιγότερο “πλατύς”. Ο δήμαρχος προεκλογικά που μας είχε συναντήσει, μας είχε πει πως ο Οργανισμός δεν πρόκειται να τροποποιηθεί γιατί θεωρεί πως είναι ένας ικανοποιητικός Οργανισμός. Εμείς θεωρούμε πως θίγονται κάποιες ειδικότητες και πρέπει να γίνει τροποποίηση. Μέσα σε 7 χρόνια έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα.

Ο κ. Αθανασίου μας είχε πει προεκλογικά πως δεν διατίθεται να τον τροποποιήσει, αλλά μας είχε πει πως θα κάνει κρίσεις”.

  • Από πότε έχουν να γίνουν κρίσεις; Θα ασκήσετε πίεση για να προχωρήσουν; Αυτό το ζήτημα λέγεται πως δημιουργεί κακό κλίμα στους υπαλλήλους. Ισχύει ή όχι;

“Θυμίζω πως δεν έχουν γίνει ποτέ από την ενοποίηση του Δήμου. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποιες περιόδους. Με τη δική μου σκέψη, θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός βολέματος και του Υπ. Εσωτερικών και των δημάρχων, γιατί και το Υπουργείο δεν διευκρινίζει ξεκάθαρα με τις εγκυκλίους του, πως θα γίνουν οι κρίσεις. Δηλαδή, εμείς πια νιώθουμε ότι είναι συνδυαστικό. Για τις κρίσεις διευθύνσεων και τμημάτων, δεν έχει δώσει σαφείς οδηγίες.

Θεωρούμε πως αυτό βολεύει. Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να γίνει η διαδικασία, αλλά εκείνοι (σ.σ. το κράτος) το οδήγησαν προς τα εκεί. Η τοποθέτηση είναι βόλεμα γιατί και ο εκάστοτε δήμαρχος, τοποθετεί όσους θέλει να τοποθετήσει. Αυτό είναι άδικο για τους άλλους, που θα μπορούσαν να είναι σε θέσεις ευθύνης και δεν είναι. Είναι άδικο που τόσα χρόνια, είμαστε σε έναν ενιαίο Δήμο 14 χρόνια και άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι σε θέσεις ευθύνης, δεν ήταν ποτέ. Αν υπάρξει πολιτική βούληση, θα μπορέσει να γίνει. Χρειάζονται διευκρινίσεις και πολιτική βούληση. Το ίδιο έχω πει και στους τρεις τελευταίους δημάρχους ότι όταν μπορείτε να είστε δίκαιοι στην αντιμετώπιση του προσωπικού σας, τότε θα πηγαίνουν όλα πολύ καλύτερα. Η αδικία από την κεφαλή προκαλεί θέματα”.

  • Άρα, θα επιμείνετε στα βασικά αιτήματά σας; Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο;

“Θα επιμείνουμε και θέλουμε να περάσει ο πρώτος χρόνος της διοίκησης της Δημοτικής Αρχής. Θα κάνουμε κι εμείς στο Σωματείο μας, εκλογές για το Δ.Σ. περί τα τέλη Ιανουαρίου και θα επιμείνουμε.

Εγώ να πω πως διακρίνουμε σαν Σωματείο πως οι υπάλληλοι είναι γενικά απογοητευμένοι, από όλα. Από το θέμα της υποστελέχωσης, των παράλληλων καθηκόντων, της μη γένεσης των κρίσεων. Είναι μία αποτύπωση της κοινωνίας θα λέγαμε. Είναι μουδιασμένοι οι συνάδελφοι από όλα αυτά. Πασχίζουν και ορισμένες φορές νιώθουν σαν να κυνηγούν την ουρά τους.

Εμείς, έχουμε κάνει συναντήσεις πολλές για εσωτερικά θέματα που μας ταλαιπωρούν σε κάθε Διεύθυνση και Τμήμα. Τον πρώτο χρόνο σταθήκαμε σε μεμονωμένα ζητήματα και όχι στα γενικά μας ζητήματα, τα οποία βέβαια, θα θέσουμε φυσικά σε συνάντηση μετά τις εκλογές μας”.

 

Ετικέτες: