Αναμένει άμεσα την πρόταση της εργολαβικής εταιρείας ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, για να καλύπτεται το νησί για τα επόμενα 7 έτη, έως ότου δημιουργηθεί νέο κύτταρο

Ολοταχώς στην επαύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Σύρου

Απαντήσεις του διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστου Γαμβρούδη, μετά από την αυτοψία του στο “Κοράκι”

Άμεσα αναμένεται να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες για την επαύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Σύρου, ώστε να καλυφθούν ομαλά οι ανάγκες ταφής απορριμμάτων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, για την επόμενη 7ετια.

Τα παραπάνω ανέφερε στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης, σε συνέχεια παρουσίας του στη Σύρο για τη Γενική Συνέλευση του Φορέα και αυτοψίας που έκανε στο κύτταρο, παρουσία και του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου.

Ο κ. Γαμβρούδης επεσήμανε πως το νησί δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς, έως ότου δημιουργηθεί το νέο κύτταρο - έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ -, που θα “οχυρώσει” το νησί για τις επόμενες δεκαετίες, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα καλυφθεί από την ενδιάμεση λύση της επαύξησης του κυττάρου, ει δυνατόν κατά 55.000 κυβικά μέτρα.

· Πραγματοποιήσατε αυτοψία στον ΧΥΤΑ Σύρου. Τι καταγράψατε για την κατάσταση του κυττάρου;

“Έγινε αυτοψία σήμερα (σ.σ. χθες) στον ΧΥΤΑ. Μας υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος και ο υπεύθυνος της εταιρείας που έχουμε υπογράψει τη σύμβαση από τον Ιούλιο.

Θυμίζω πως το 2024 μετά από πολύ κόπο και μεγάλη γραφειοκρατία από το 2022 καταφέραμε να υπογράψουμε την εργολαβική σύμβαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου για 3 συν 1 έτη, στη Σύρο. Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 17/7 και περιλαμβάνει τρία τεχνικά αντικείμενα. Το ένα είναι η λειτουργία της εγκατάστασης, το δεύτερο είναι κάποιες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών και πολύ μεγάλου μέρους του εξοπλισμού, που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, δεν τύχαινε της απαραίτητης συντήρησης και αποκατάστασης και το τρίτο κομμάτι αφορά στην επαύξηση της εγκατάστασης του κυττάρου για 55.000 κυβικά.

Η κατάσταση που διαπιστώσαμε, σε σχέση με το διάστημα πριν την υπογραφή της σύμβασης είναι εμφανώς πολύ καλύτερη. Βέβαια έχουμε ακόμη πάρα πολλά και σημαντικά να γίνουν στην εγκατάσταση. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε πως η εγκατάσταση έχει αυτό που θέλουμε πραγματικά να έχει, περίπου σε κανένα 4μηνο από σήμερα.

Η επίσκεψή μας αφορούσε στο εξής. Από την ημέρα που υπογράφτηκε ο διαγωνισμός σε σχέση με τις τωρινές συνθήκες έχει αλλάξει κατά πολύ η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώσει δραματικά τη χωρητικότητα του κυττάρου που είχαμε προϋπολογίσει στις μελέτες μας το 2020. Σε συνεννόηση με την εταιρεία, θα μας καταθέσουν άμεσα και εντός των επόμενων εβδομάδων, ένα σχέδιο, ούτως ώστε να δούμε πως θα φτάσουμε στα 55.000 κυβικά, με κάποιες εργασίες φυσικά”.

· Άρα, περιμένετε να δείτε πως πρακτικά θα υλοποιηθεί το έργο της επαύξησης, σαν ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το μεγάλο έργο του νέου κυττάρου;

“Ακριβώς, ναι αυτό βλέπουμε”.

· Σε τι χρονικό ορίζοντα εκτιμάτε πως θα μπορούσε να γίνει αυτό το έργο της ενδιάμεσης λύσης; Αυτή τη στιγμή, η Σύρος καλύπτεται με την υπάρχουσα υποδομή; Δηλαδή, θάβονται τα απορρίμματα;  

“Ναι, ναι. Η Σύρος καλύπτεται με την υφιστάμενη υποδομή. Οι εργασίες της επαύξησης βέβαια θα αρχίσουν άμεσα. Θεωρώ ότι προχωράμε καλά και δεν θα έχουμε θέμα. Επαναλαμβάνω βέβαια, πως η κατάσταση δεν είναι αυτή που ιδεατά θα θέλαμε να είναι, όμως δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα.

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε και συζητήθηκε και χθες στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ, η πολιτική είναι πως από το 2022 έχει μπει στη ζωή μας το τέλος ταφής. Είναι ένα πρόσθετο τέλος που επιβαρύνει τους εκάστοτε Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να εντατικοποιήσουν την ανακύκλωση. Άρα, όσο λιγότερη ανακύκλωση κάνεις, τόσα περισσότερα θάβεις. Υπάρχει ένα τέλος το οποίο επιβαρύνει τον εκάστοτε Δήμο που δεν αναπτύσσει ανακύκλωση.

Ο ΦΟΔΣΑ καλείται να δώσει αυτό το τέλος ταφής στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Χρονικά και εκ του νόμου, να πω πως και οι ιδιώτες που εναποθέτουν μέσα στις εγκαταστάσεις μας, θα πρέπει διακριτά να τιμολογούνται και να επιβαρύνονται με αυτό. Αυτό ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις, σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι κάτι που θα εφαρμόσουμε στο Νότιο Αιγαίο για πρώτη φορά. Καλούμαστε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο τους επόμενους μήνες που θα ενημερώνουμε τους ιδιώτες που εναποθέτουν στην εγκατάσταση, διάφορα πράγματα που δεν μπορούν να πάνε σε ανακύκλωση. Θα πρέπει πρώτα να εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους και να τα προωθούν στην ανακύκλωση και αν τελικά αυτό δεν είναι εφικτό, θα μπαίνουν στον ΧΥΤΑ, αλλά πληρώνοντας μεγαλύτερο τίμημα”.

· Η Σύρος σε αυτό το κομμάτι, πώς πορεύεται; Ποια είναι η κατάσταση αναφορικά με την ανακύκλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ν. Αιγαίου;

“Από την εμπειρία μου και απ΄ όσα βλέπω στα νησιά, να πω πως η Σύρος είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Από τα καλύτερα επίπεδα σε θέμα ανακύκλωσης στο Ν. Αιγαίο. Αυτό νομίζω φαίνεται. Προφανώς όμως, οι προσπάθειες πρέπει να γίνονται συνέχεια για το καλύτερο. Βλέπω και πολλούς κάδους και διαπιστώνω ότι και ο κόσμος της Σύρου είναι πολύ ευαισθητοποιημένος”.

· Η ενδιάμεση λύση για πόσο διάστημα θα καλύψει τις ανάγκες ταφής απορριμμάτων στο νησί της Σύρου; Και σε τί στάδιο βρίσκεστε αναφορικά με το μεγάλο έργο της δημιουργίας νέου κυττάρου;

“Η ενδιάμεση λύση, αυτή που εμείς αρχικά είχαμε προϋπολογίσει, θα μας κάλυπτε για περίπου 4 με 5 χρόνια. Όμως, επειδή καθυστέρησε δύο χρόνια η υπογραφή της σύμβασης, έχουμε φτάσει στο 1 έτος. Αυτό που εξετάζουμε τώρα και περιμένουμε από την εταιρεία να μας φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι η πρότασή της, ώστε να δούμε πώς θα καλύψουμε αυτά τα 55.000 κυβικά, αλλά και τι περισσότερο μπορούμε να εξασφαλίσουμε από χώρο, ούτως ώστε να ησυχάσουμε για τα επόμενα 5 -7 χρόνια. Θεωρώ πως η λύση που θα έχουμε, θα καλύψει την εγκατάσταση για 7 χρόνια.

Άρα, δεν θα μας πιέσει πολύ στο θέμα του μεγάλου έργου, το οποίο πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση φέτος μετά από πάρα πολύ μεγάλο κόπο τόσο από εμάς, όσο και από τον Δήμο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα. Εμείς σαν Φορέας, περιμένουμε να κλείσει τυπικά και διαχειριστικά, στο αρμόδιο Υπουργείο, το έργο της μελέτης για να αναλάβουμε τη δημοπράτηση του μεγάλου διαγωνισμού. Θεωρώ πως αυτό θα δημοπρατηθεί στους επόμενους 5 με 6 μήνες.

Να πω ακόμη πως είμαστε σε φάση μετάβασης του παλιού ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ και για να μπορέσει να δημοπρατήσει ο Φορέας μας, πρέπει η αρμόδια Διαχειριστική να ανοίξει την πρόσκληση, να υποβάλουμε τα τεύχη που είναι έτοιμα και μας τα παρέδωσε ο Δήμος προ μηνός, αφού έκλεισε και το κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Άρα, περιμένουμε να βγει η πρόσκληση, να καταθέσουμε τα τεύχη, να μας τα εγκρίνουν για να δημοπρατήσουμε. Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως προς το τέλος του χρόνου με αρχές της επόμενης χρονιάς θα βγει η πρόσκληση για να μπορούμε να υποβάλουμε τα τεύχη. Γι αυτό λέω 5-6 μήνες”.