Παρουσιάστηκε η μελέτη φωτισμού για το ιστορικό κτήριο – μνημείο του Τσίλλερ, που κοσμεί στην πλατεία Μιαούλη

Φωτισμός που αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ταυτότητα του Δημαρχείου

Στη Σύρο ο αρχιτέκτων, μελετητής και δωρητής, Σίμωνας Σίμος

Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου, εκπόνησε τη μελέτη φωτισμού του, ο αρχιτέκτονας, Σίμωνας Σίμος, ο οποίος την προσφέρει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με τη μορφή δωρεάς, για να την υλοποιήσει, στο πλαίσιο της εκτέλεσης και του έργου της αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού κτηρίου.

Ο κ. Σίμος επισκέφθηκε χθες το νησί της Σύρου και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, προκειμένου να παρουσιάσει λεπτομερώς τη μελέτη που συνέταξε, για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού μεγαλείου που διακρίνει το Δημαρχείο της Ερμούπολης και που αποτελεί μνημειακό έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα, Τσίλλερ.

Ο δωρητής είχε καταστήσει σαφή την ευγενική πρόθεσή του προς τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, προ καιρού, με επιστολή του, στο περιεχόμενο της οποίας, τόνιζε πως η εκπόνησή της, γίνεται από την πλευρά του, στη μνήμη της γιαγιάς του, Μαργαρώς Αράπη, η οποία είχε δεσμούς με το νησί, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη.

Ο κ. Σίμος έχει πλούσιο βιογραφικό για την επαγγελματική σταδιοδρομία του, ζει στην Ελβετία και έχει ιδιαίτερη αγάπη για τη Σύρο, την οποία εκδηλώνει εμπράκτως, δωρίζοντας τη μελέτη για το φωτισμό του Δημαρχείου.

Το έργο και οι λεπτομέρειές του

Στην παρουσίαση, ο κ. Σίμος έδειξε αναλυτικά φωτογραφικό υλικό με όλες τις όψεις του Δημαρχείου φωτισμένες, εξηγώντας πως το σχετικό έργο που υποδεικνύει η μελέτη, έχει βασιστεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές φωτισμού.

Συγκεκριμένα:

1. Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του κτηρίου.
2. Αντίληψη της τρισδιάστατης πρόσοψης.
3. Χρήση οικονομικών πηγών φωτός μεγάλης διάρκειας (LED).
4. Καμία άμεση οπτική επαφή με τις πηγές φωτός.
5. Εύκολη διαχείριση των φωτιστικών για την δημιουργία σεναρίων φωτισμού (ένταση φωτισμού ανάλογα με τις εποχές και τις ώρες χρήσης) και
6. Σύστημα διαχείρισης DALI.

Αναφορικά με τα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν, ο δωρητής πρόσθεσε πως θα είναι διακριτικά και δεν θα θίγουν τη εικόνα του κτηρίου.

Ειδικότερα, σημείωσε:

· Όλα τα προβλεπόμενα φωτιστικά προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή (iGuzzini).

· Έχουν πενταετή εγγύηση για οποιουδήποτε είδους βλάβη.

· Διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα στήριξης.

Επιπλέον, ο κ. Σίμος επεσήμανε πως ο φωτισμός του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν θα είναι κοστοβόρος για τον Δήμο, γνωστοποιώντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Αναφορικά με τον αριθμό των φωτιστικών στη νότια όψη τόνισε πως θα τοποθετηθούν 120, συνολικής ονομαστική ισχύος 1506 W/m2, 1,40 W/m2. Στη βόρεια όψη 89, συνολικής ονομαστικής ισχύος 705 W/m2, 0,95 W/m2. Στην ανατολική όψη 68 φωτιστικά, συνολικής ονομαστικής ισχύος 730 W/m2, 1,50 W/m2 και στη δυτική όψη 57, συνολικής ονομαστικής ισχύος 558 W/m2, 1 W/m2.

Σχετικά με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος, τόνισε πως αυτό υπολογίζεται σε 220.000 ευρώ με 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, επεσήμανε πως, το ακριβές ποσό της δαπάνης του συγκεκριμένου έργου θα είναι γνωστό, αφού ληφθεί η προσφορά από πωλητή φωτιστικών, η οποία ήδη έχει ζητηθεί.

Επόμενα βήματα από τον Δήμο

Αμέσως μετά την παραλαβή αυτής της προμελέτης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα κληθεί να προχωρήσει στην τελική μελέτη, που θα συμπεριλαμβάνει το κόστος του έργου και της εγκατάστασης των συστημάτων DALI. Θα πρέπει να προχωρήσει στην ηλεκτρολογική μελέτη, στην τοποθέτηση φωτιστικών, ενώ επίσης χρειάζεται τεχνικός συντονισμός με την εταιρεία αποκατάστασης των όψεων, ώστε, όπως επεσήμανε, το έργο του φωτισμού να “τρέξει” παράλληλα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος του έργου, θα πρέπει να φροντίσει ο Δήμος να αναζητήσει χρηματοδότηση ώστε να το καλύψει.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των όψεων που έχει συμβασιοποιηθεί και θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Δεκέμβρη του 2024 και μετά, κοστολογήθηκε στα 2 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Υπουργείο Πολιτισμού

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η μηχανικός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την Τεχνική Υπηρεσία, Ελεάννα Σαμουτζάκη ευχαρίστησε τον κ. Σίμο για τη δυνατότητα της συνεργασίας τους, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία σημαντική μελέτη που αποκτά μέσω δωρεάς, ο Δήμος.

Η ίδια εξήγησε πως πλέον το βλέμμα στρέφεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς για το φωτισμό του Δημαρχιακού Μεγάρου που αποτελεί κτήριο – μνημείο, θα πρέπει να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ανάβει εύκολα το “πράσινο φως” για τέτοιου είδους έργα. Ωστόσο, τόνισε πως όλα τα δημόσια κτήρια πανελλαδικά που σχεδίασε ο Τσίλλερ έχουν φωτιστεί, κάτι που χαρίζει την αισιοδοξία πως τελικά το Δημαρχείο θα μπορέσει να πάρει την απαιτούμενη έγκριση.

Τον κ. Σίμο ευχαρίστησε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς, καθώς και όλα τα μέλη της που συμμετείχαν χθες, στη συνεδρίαση.