Κεραμέως: Οι 2+1 πυλώνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

  • Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 - 11:45

Τη στρατηγική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ανέπτυξε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε που πραγματοποιήθηκε χθες, 13 Νοεμβρίου, με θέμα «Επαναβιομηχανοποίηση & Δεξιότητες: Χτίζοντας μία ανταγωνιστική & ανθεκτική οικονομία».

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, αλλάζουν πολλές πτυχές που αφορούν στην αγορά εργασίας. Αλλάζουν δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Αλλάζουν τα επαγγέλματα. Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως και οι εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τονίζοντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι να χαράξει μία στρατηγική που θα ενσωματώσει και θα αξιοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όπως τόνισε η Ν. Κεραμέως, η στρατηγική του Υπουργείου αναπτύσσεται σε τρεις πτυχές, με την πρώτη να περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του Υπουργείου, φιλοδοξώντας να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να μειώσει τη γραφειοκρατία.

«Ήδη ο ΕΦΚΑ έγινε e-ΕΦΚΑ για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις» είπε η κυρία Κεραμέως, εξηγώντας ότι η έκδοση των επικουρικών συντάξεων καθυστερούσε, γιατί έπρεπε να συλλεχθούν δεδομένα από χειρόγραφες καρτέλες ενσήμων. Στάθηκε επίσης στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο, βάσει του οποίου καταγράφεται και προκύπτει ο πραγματικός χρόνος εργασίας σε σχέση με τις αμοιβές. Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ευνοεί στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η δεύτερη πτυχή αφορά την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με κατάρτιση των εργαζομένων και ενίσχυση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων τους. Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, ήδη πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν καταρτιστεί μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φθάσει τις 500.000 τον επόμενο χρόνο. Η Υπουργός παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 55% του πληθυσμού έχει βασικές ψηφιακές δυνατότητες και τον στόχο να είναι να πάμε το 2030 στο 80%. Σημείωσε ότι 1 στους 4 καταρτιζόμενους είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, που προσπαθεί να διαγνώσει τις ανάγκες βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολλά, όπως και οι προκλήσεις. Χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και να υπάρχει ευελιξία του θεσμικού πλαισίου με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», συμπλήρωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

liberal.gr

Ετικέτες: