Παρέμβαση του μέλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλου Χρυσαφίδη με φόντο την κακή κατάσταση του κτηρίου, εσωτερικά και εξωτερικά

Επανήλθε η αναγκαιότητα επισκευών του Πνευματικού Κέντρου

Φθορές σε τοίχους, θέματα υγρομόνωσης και κατεστραμμένες οροφογραφίες υποβαθμίζουν τη γενικότερη αισθητική εικόνα του

Επιτακτικά στο προσκήνιο παραμένει το θέμα της συντήρησης και της επισκευής του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό και κεντρικό ακίνητο στο κέντρο της πόλης και επί της πλατείας Μιαούλη, που υποδέχεται καθημερινά αρκετό κόσμο.

Το εν λόγω ακίνητο, που αποτελεί ένα ακόμη αρχιτεκτονικό “κόσμημα” για το κέντρο της Ερμούπολης, παρά το γεγονός πως φέρει σοβαρές φθορές τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε “ράγες” υλοποίησης ενός έργου που θα το οδηγούσε στην αναγέννησή του.

Τις αναπάντητες ανάγκες του κτηρίου έφερε στην επιφάνεια ξανά, το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεδομένου πως η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού τόνισε πως την ευθύνη για εύρεση χρηματοδότησης την έχει το Τμήμα Προγραμματισμού, έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, πρόκειται για ένα αξιόλογο ακίνητο που θα χρειαστεί ένα ολοκληρωμένο έργο, για το οποίο όμως θα απαιτηθεί πρωτίστως η έκδοση κάποιων πιστοποιητικών, τα οποία ο Δήμος έχει δρομολογήσει. Αυτά σε συνάρτηση και με μία ολοκληρωμένη μελέτη που απαιτείται, θα δώσουν τα εφόδια στη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει πόρους, όταν υπάρξει κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το αν πρέπει να χρησιμοποιείται ή μη

Αναφορικά με τη σημερινή εικόνα του ακινήτου, που σχολιάζεται έντονα και από αρκετούς δημότες όταν το επισκέπτονται, ο Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε: “Έχω θέσει ξανά το ερώτημα στις αρχές του χρόνου, αλλά βλέπω μία διαφοροποίηση. Προ δεκαημέρου, με αφορμή μία εκδήλωση στην αίθουσα Γ. Ρίτσου, στο Πνευματικό Κέντρο, θυμήθηκα το πόσο εγκαταλελειμμένη είναι αυτή η αίθουσα. Έχουν πέσει σοβάδες από του τοίχους και γενικά είναι μία αίθουσα σε εγκατάλειψη”.

Όπως εξήγησε στη συνεδρίαση με αφορμή τη σχετική αναφορά του στα social media, δέχθηκε απάντηση από την αντιδήμαρχο και ζητά διευκρινίσεις.

“Είπατε ότι πρέπει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα (σ.σ. για αποκατάσταση, συντηρήσεις) και για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Ποιο είναι ακριβώς το νόημα αυτού που γράψατε;”, ρώτησε ο ίδιος.

“Η χρήση εμπόδιο στην ένταξη”

Αμέσως μετά, η κα. Μενδρινού επεσήμανε πως για το Πνευματικό Κέντρο “και κατά την προηγούμενη θητεία και τώρα, αλλά γενικά πάντα, να πω πως δεν είναι αρμοδιότητά μας σαν Τμήμα Πολιτισμού να ψάχνουμε χρηματοδοτήσεις, γιατί είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Προγραμματισμού να βρίσκει τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιοποίηση των κτηρίων”. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε πως, “σε όλες μας τις προσπάθειες για χρηματοδότηση του Πνευματικού Κέντρου, διαπιστώσαμε και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, ότι αν το κτήριο ήταν ανενεργό, θα είχε ενταχθεί τώρα σε προσκλήσεις που είχαν βγει. Το γεγονός ότι είναι σε λειτουργία το κτήριο, ενώ κάποιες προσκλήσεις που έχουν βγει, αφορούσαν κτήρια ανενεργά, αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τις μέχρι τώρα προσκλήσεις που έχουν βγει για χρηματοδοτήσεις”.

Φρ. Βακόνδιος: “Κλείνουν” προϋποθέσεις για μελλοντική ευκαιρία

Σε απαντήσεις προς την εφημερίδα επί του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισε πως το κτήριο χρειάζεται μία “γενναία” συντήρηση, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν ήταν εφικτό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.

Αρχικά, υπενθύμισε την προσπάθεια που είχε υπάρξει κατά την προπερασμένη θητεία. “Είχαμε προσπαθήσει το 2018, να το εντάξουμε σε πρόγραμμα επανάχρησης δημοτικών ακινήτων. Και ήταν πρόγραμμα για ακίνητα άνω των 500 τ.μ. και μπορούσε να ενταχθεί το Πνευματικό Κέντρο. Όμως τότε, υπήρχε η προϋπόθεση πως το 85% του κτηρίου έπρεπε να μην είναι σε χρήση. Οπότε είχε “ναυαγήσει” η τότε προσπάθεια γι αυτόν τον λόγο”, ανέφερε ο κ. Βακόνδιος. Συμπλήρωσε, δε, πως “και προς το Πανεπιστήμιο ήταν ενεργή η παραχώρηση και η αίθουσα Ρίτσου σε χρήση και ο χώρος του μουσείου αντιγράφων και ο χώρος προς τον Σύλλογο Μικρασιατών”, οπότε, εξήγησε πως, “γι αυτούς τους λόγους δεν μπορούσαμε να το εντάξουμε”.

Πλέον, αναφορικά με την πρόθεση να προσπαθήσει ο Δήμος να βρει πρόγραμμα, αν υπάρξει προσεχώς, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως θα πρέπει απαραίτητα “να έχουν γίνει πρώτα κάποια μικρά βήματα”, που όπως πρόσθεσε, “ήδη δρομολογούνται”.

“Τα συνήθη προγράμματα που βγαίνουν είτε είναι επανάχρηση δημοτικών ακινήτων ή δημόσιων κτηρίων, είτε θα πρέπει να είναι με ενεργειακή αναβάθμιση. Για το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης θα πρέπει να γίνει πρώτα το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίου (ΣΕΑΚ) και το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από το 2019. Είναι προαπαιτούμενα ώστε να πάρει ο Δήμος πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης”, συμπλήρωσε, λέγοντας ακόμη πως αυτά έχουν γίνει για άλλα κτήρια και γι αυτό είχαν ενταχθεί για το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όπως και το Νοσοκομείο Σύρου”.

Αναφορικά με το Πνευματικό Κέντρο, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “αυτά τα βάλαμε στον προϋπολογισμό του Δήμου τον Οκτώβρη” και όπως συμπλήρωσε, “με το νέο έτος θα ανατεθούν για να υλοποιηθούν ώστε να έχουμε κάποια εφόδια στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε κάποιο πρόγραμμα πιθανά ενεργειακής αναβάθμισης”.

Παρακάτω, για το θέμα της μελέτης, ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε: “Το Πνευματικό Κέντρο είναι εντός ιστορικού τόπου και χρειάζονται και εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μεμονωμένες μελέτες υπάρχουν. Για τοπικές αποκαταστάσεις ή και για τα κουφώματα”. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, “αν πούμε πως πάμε να το αναβαθμίσουμε συνολικά, θα χρειαστεί μία ολοκληρωμένη μελέτη”.

Ο αντιδήμαρχος, έκλεισε την απάντησή του, λέγοντας πως, “σίγουρα θα χρειαστούν πολύ μεγάλα κονδύλια”.