Πλημμυρικά φαινόμενα στο ύψος του στρατοπέδου, καθώς το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια

“Ποτάμι” η Ηρώων Πολυτεχνείου σε κάθε ισχυρή νεροποντή

Απαιτείται έργο στο σημείο και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπόνησης μελέτης, στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ, με φόντο τη συνολική ανάπλαση του δρόμου

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κεντρικό δρόμο της Ηρώων Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα στο ύψος του στρατοπέδου που εμφανίζονται με κάθε ισχυρή νεροποντή, “βυθίζοντας” το κάτω τμήμα των οχημάτων στο νερό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πλέον, αναφορικά με την αναγκαιότητα οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η καταιγίδα του περασμένου Σαββάτου, που για αρκετά λεπτά έπληξε το νησί, τις βραδινές ώρες, οδήγησε στη δημιουργία “λιμνών” στον κεντρικό οδικό άξονα της Ηρώων Πολυτεχνείου, με τους οδηγούς κατά τη μετ΄ εμποδίων μετακίνησή τους, να ένιωθαν την πίεση και την αντίσταση στις ρόδες των οχημάτων τους από τον όγκο του νερού που είχε μαζευτεί.

Πρόκειται για ένα σημείο αναφορικά με το οποίο καθίσταται σαφές όλα τα τελευταία χρόνια, πως το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια, πολύ περισσότερο όταν “μπουκώσει” με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να μη φεύγει άμεσα από τα φρεάτια και να παραμένει στάσιμο, δημιουργώντας πλημμυρισμένα τμήματα δρόμου.

Για την κατάσταση ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε εξ αρχής πως αυτή η εικόνα δεν προκύπτει από ακαθάριστα φρεάτια, καθώς στον συγκεκριμένο δρόμο έχει προχωρήσει εγκαίρως η εργολαβία για τη φροντίδα τους, ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στο δίκτυο και όπως επεσήμανε, “πρέπει να γίνει έργο”.

Με φόντο τα 5 εκατ. ευρώ του χρέους της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ρωτήθηκε πότε αλλά και πώς η Δημοτική Επιχείρηση θα προβεί επιτέλους σε μία “λυτρωτική” παρέμβαση στην περιοχή του στρατοπέδου, σημείο που καταλήγουν δύο μεγάλα ρέματα.

Όπως εξήγησε, θα εξεταστεί η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης και δρομολόγησης έργου στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Υπενθυμίζεται πως στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης έχει ενταχθεί έργο για την ανάπλαση συνολικά των περιοχών κατά μήκος του οδικού άξονα της Ηρώων Πολυτεχνείου, της Νικ. Μανδηλαρά και της Αλ. Παναγούλη με προϋπολογισμό ύψους 3.200.000 ευρώ.

“Προτεραιότητα στην καθαρισμό φρεατιών στους κεντρικούς δρόμους”

Στην ερώτηση, αν ο τεράστιος όγκος νερού, συσσωρεύθηκε γιατί δεν έχει προχωρήσει η εργολαβία καθαρισμού από τη ΔΕΥΑ Σύρου, ο κ. Χαλκιάς απάντησε πως, αυτές οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

“O καθαρισμός των φρεατίων είναι εργολαβία της ΔΕΥΑ Σύρου. Έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και όλοι οι οδηγοί έχουν διαπιστώσει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι σηκώθηκαν τα φρεάτια στους κεντρικούς δρόμους και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στο σημείο του στρατοπέδου. Καθημερινά έγιναν εργασίες εκεί από την εργολαβία που έχουμε ώστε να καθαριστούν τα φρεάτια. Στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στο στρατόπεδο ήταν από τα πρώτα φρεάτια στα οποία πήγε η εργολαβία για τον καθαρισμό”, γνωστοποίησε, παρατηρώντας πως, “η νεροποντή είναι πάντα νεροποντή”.

Με φόντο τα εύλογα παράπονα των οδηγών για την επικινδυνότητα στο σημείο, όταν συμβαίνει να πλημμυρίζει η περιοχή, συμπλήρωσε: “Όταν είναι έντονη η νεροποντή, καταλαβαίνουμε τι όγκος νερού πέφτει στα παραλιακά μέτωπα. Η βροχή του Σαββάτου ήταν καταρρακτώδης. Παρέσυρε και “κατέβασε” πολλά φερτά υλικά, τα οποία πήγαν επιφανειακά στα φρεάτια και τα “καθήλωσαν””.

Ξεκαθάρισε, δε, πως “δεν είναι ζήτημα καθαρισμού φρεατίων. Όμως σίγουρα πολίτες στα social media έγραψαν πολλά”.

Αναγνώρισε, ωστόσο, πως “γενικά στην παραλιακή ζώνη και τους κεντρικούς δρόμους το πρόβλημα με τη νεροποντή είναι μεγάλο, γιατί και η κυκλοφοριακή ροή είναι μεγάλη”. Συμπληρώνοντας ακόμη πως, “με ηπιότερη βροχή δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα στην περιοχή του στρατοπέδου”, ενώ απάντησε και στο ερώτημα αν η σχετική εργολαβία έχει “κλείσει” ή είναι σε εξέλιξη. “Η εργολαβία δεν έχει τελειώσει, αλλά αφού δόθηκε προτεραιότητα στα κεντρικά σημεία, τώρα συνεχίζουν στις γειτονιές. Η πόλη, η παραλιακή ζώνη και οι κεντρικοί δρόμοι πήραν προτεραιότητα”, δήλωσε, λέγοντας επίσης πως, “πλέον, αν υπάρχουν φερτά υλικά που πέφτουν στα φρεάτια, πάμε και τα καθαρίζουμε. Αυτά τα επιβλέπουμε και τα εξετάζουμε για να γίνουν επιπλέον καθαρισμοί”.

Τεχνικό έργο

Αναφορικά με το στρατόπεδο και τον δρόμο μπροστά, στον οποίο εντοπίζεται το κύριο και μεγάλο πρόβλημα, ο κ. Χαλκιάς, τόνισε πως πρέπει να δρομολογηθεί έργο.

“Ειδικότερα για το στρατόπεδο, αυτή η περιοχή θέλει απαραίτητα να γίνει έργο. Δυστυχώς, δεν πρόκειται να λήξει εύκολα αυτό το πρόβλημα”, σημείωσε, λέγοντας μάλιστα πως, ο όγκος νερού είναι τεράστιος, καθώς εκεί καταλήγουν δύο ρέματα.

“Στην περιοχή καταλήγουν δύο ρέματα. Ας σκεφθούμε τι όγκος νερού πέφτει σε αυτά τα δύο, που αρχίζουν από το Επισκοπειό και τον Βόλακα, από τα Τάλαντα και καταλήγουν κάτω”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως, για να λυθεί το θέμα, “πρέπει να γίνει ένα έργο υπερύψωσης για να μην μπλοκάρει ο δρόμος. Το νερό να περνά από κάτω. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί από μηχανικούς γιατί σε εκείνο το σημείο, αυτός ο όγκος νερού δεν “απορροφάται” καθόλου εύκολα, ούτε αμέσως”.  

Κρούση στο ΣΒΑΑ

Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει ένα τεχνικό έργο και αν υπάρχει κάποια μελέτη, ανέφερε: “Μακάρι να γίνει ένα έργο στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ. Είναι ένα θέμα που το έχουμε υπόψιν μας. Έχουμε συζητήσει με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο το θέμα του να δρομολογηθεί ένα έργο για τη ΔΕΥΑ Σύρου σε σχέση με την απορροή των όμβριων υδάτων στην περιοχή του στρατοπέδου. Χρειάζεται να γίνει πρώτα μία μελέτη και μου ανέφερε πως θα εξεταστεί η δυνατότητα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και των έργων του ΣΒΑΑ (με ευρωπαϊκούς πόρους)”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως για τη μελέτη “θα εξετάσει άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία αν μπορεί να γίνει από το ΣΒΑΑ”, διαφορετικά, “αν δεν δικαιολογεί τη μελέτη το ΣΒΑΑ, τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα την κάνουμε από τη Δημοτική Επιχείρηση”.

Ο κ. Χαλκιάς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως “οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ένα έργο, γιατί εκεί μελλοντικά θα γίνει και η πανεπιστημιούπολη και η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να γίνει ένα σοβαρό έργο”.