Συνέντευξη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της θητείας του, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Συνεχής αγώνας για καθημερινότητα και μικρά έργα”

Με μειωμένες δυνάμεις στο Τμήμα Μικρών Έργων, αλλά με αμείωτη διάθεση για προσφορά έργου στο νησί, στα θέματα της καθημερινότητας, πορεύεται εδώ και ένα έτος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός.

Στην απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, για τον πρώτο χρόνο της τρέχουσας θητείας, ο κ. Μαραγκός μιλάει για τις εκκρεμότητες που παρέλαβε, για τις ανοιχτές ανάγκες στα σχολεία και στην οδοποιία, όσον αφορά στις άμεσες και ήπιες παρεμβάσεις, καθώς επίσης, υπογραμμίζει τις ανάγκες που υπάρχουν για τα παραδοσιακά πλακόστρωτα.

Παράλληλα, αναφέρεται στον όγκο εργασιών που προϋποθέτει πια η προετοιμασία των παραλιών καθώς επίσης, υπογραμμίζει την αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας με τις Κοινότητες.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας εξηγεί πως από το 2025 και μετά θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

· Συμπληρώνεται ένας χρόνος που είστε αντιδήμαρχος Καθημερινότητας. Πώς περιμένατε να είναι η συγκεκριμένη θέση και τί συναντήσατε;

“Σίγουρα ο καθημερινός όγκος δουλειάς στη συγκεκριμένη θέση είναι μεγάλος. Είναι ευρύ το φάσμα των εργασιών της Καθημερινότητας για όλο το νησί. Όταν ανέλαβα, περίμενα πως τα πράγματα θα ήταν κάπως καλύτερα. Δυστυχώς, υπήρχαν πολλά προβλήματα. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, κάποια θέματα είχαν πάει πολύ πίσω. Σίγουρα, παίζει μεγάλο ρόλο και το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Το Τμήμα Μικρών Έργων έχει “αποψιλωθεί” και σήμερα, για όλο το νησί έχουμε μόλις πέντε άτομα. Από αυτά τα άτομα, τα τρία είναι στο κομμάτι των οικοδόμων, τα δύο στο κομμάτι των μαραγκών και ο ένας για άλλες δουλειές (σίδερα κλπ). Με αυτές τις δυνάμεις “τρέχουμε” για όλο το νησί.

Δηλαδή, είναι τα θέματα των σχολικών μονάδων και για ό,τι χρειαστούν θα πάμε, το θέμα της οδοποιίας, το καλοκαίρι οι παραλίες και το στήσιμό τους. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχαμε και τα γνωστά θέματα με τις καταγγελίες για τις ομπρέλες.

Πιστεύω πως πλέον, έχουμε μπει σε μία ροή και βλέπουμε σε ποια θέματα “πονάμε” σαν νησί και με αυτό το προσωπικό που διαθέτουμε – δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Τη νέα χρονιά εκτιμώ πως θα είμαστε πολύ καλύτερα”.

· Έχοντας δει όλο τον όγκο των εργασιών, πού θεωρείτε ότι “πονάει”, όπως προαναφέρατε, η Σύρος; Πού εντοπίζετε τις μεγαλύτερες ανάγκες;

“Όλους αυτούς του μήνες, τις μεγαλύτερες ανάγκες τις εντοπίζω στις σχολικές μονάδες. Ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά που έχουν ανοίξει τα σχολεία και μέχρι σήμερα, νομίζω πως καθημερινά προκύπτει κάτι σε κάποια σχολική μονάδα. Μιλάω για μικροπροβλήματα γιατί αυτά εμείς μπορούμε να αποκαταστήσουμε, αλλά γενικά παρουσιάζονται πολλά.

Επίσης, στο κομμάτι της οδοποιίας. Συγκεκριμένα, στα πλακόστρωτα έχουμε πολλά προβλήματα. Ήδη περιμένουμε να βγει εργολαβία για αυτό το κομμάτι. Αυτό κοιτάξαμε και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, ώστε να δούμε τί θα κάνουμε με τις συντηρήσεις. Στα πλακόστρωτα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Με ένα και δύο άτομα, δεν μπορούμε να κλείνουμε τον δρόμο για να κάνουμε αποκαταστάσεις. Πρέπει αναγκαστικά να πάμε σε εργολαβία για να μπορούμε να κάνουμε και σωστές(!) αποκαταστάσεις για την ασφάλεια του κόσμου.

Με την εργολαβία θα έχουμε ενίσχυση. Αυτό θα μας βοηθήσει για να εστιάσουμε και στα υπόλοιπα προβλήματα.

Άρα, σχολεία και οδοποιία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όχι ότι δεν έχουμε άλλα, απλά τη δεδομένη στιγμή εντοπίζονται σε αυτά τα πεδία”.

· Για τις παραλίες αντιμετωπίσατε μία μεγάλη ταλαιπωρία για να συμμορφωθείτε με τα προβλεπόμενα, παρόλα αυτά, δυστυχώς, μετά από καταγγελίες. Πώς θα κινηθείτε για την επόμενη χρονιά βάσει όσων περάσατε το 2024;

“Σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Προσπαθούμε να βρούμε και κάποιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να βοηθηθούμε στην τοποθέτηση του εξοπλισμού. Ακόμη και να μην έχουμε βοήθεια όμως, θα αρχίσουμε νωρίς τις εργασίες από τον Δήμο. Έχουμε τον περυσινό “μπούσουλα” και τον εξοπλισμό. Έχουμε κάνει προμήθεια από φέτος σε καμπίνες, παγκάκια κ.α., οπότε, δεν θα καθυστερήσουμε. Και πέρυσι είχαμε προχωρήσει και σε προμήθεια εξοπλισμού και ομπρελών, τα οποία δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει όλα. Θεωρώ πως θα είμαστε έτοιμοι πριν το Πάσχα για τις παραλίες μας”.

· Προέρχεστε από την Κοινότητα του Μάννα, με πολλά αιτήματα, κατά τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζετε πως λειτουργούν οι Κοινότητες. Ποια είναι σήμερα η επαφή σας με αυτές; Υπάρχει συνεργασία για τα θέματα της καθημερινότητας;

“Προσωπικά έχω πολύ καλή επικοινωνία με όλες τις Κοινότητες. Ό,τι χρειάζονται, έχω πει να με ενημερώνουν για να προχωρούμε στις λύσεις που πρέπει να βρούμε. Έχουν τα προβλήματά τους στις Κοινότητες και τα εντοπίζουν, αλλά θεωρώ πως ό,τι μου ζητούν και είναι στο χέρι μου, το φροντίζουμε. Αυτό το διάστημα ρίχνουμε και μπετόν στις περιοχές των χωριών. Ήδη, μέσα σε έναν μήνα ρίξαμε πάνω από το 50% του μπετόν στις Κοινότητες. Έχουμε κάνει μία δίκαιη “μοιρασιά” για τις ανάγκες, γιατί έχουμε γύρω στα 220 κυβικά. Βλέπουμε τις ανάγκες και ήδη προχωρήσαμε σε 4-5 Κοινότητες.

Με τη νέα χρονιά και θεωρώ μέσα στον Ιανουάριο, θα το έχουμε κλείσει αυτό το κομμάτι”.

· Τι πρόσημο βάζετε για τη μέχρι σήμερα διοίκηση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το νησί και τις ανάγκες του;

“Σαν Δημοτική Αρχή, από όταν αναλάβαμε στην αρχή αυτής της θητείας, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Μέσα σε ένα έτος, δεν μπορεί να δείξει κανένας το έργο που θέλει. Θεωρώ πως με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να φαίνεται το έργο της Δημοτικής Αρχής. Ο κόσμος σίγουρα έχει απαιτήσεις από εμάς και λογικό. Αυτονόητο. Απλά νομίζω πως χρειάζεται υπομονή ώστε να μπορέσουμε κι εμείς, να δείξουμε το έργο που μπορούμε να παράξουμε. Χρειάζεται κάποιος χρόνος γιατί τα προβλήματα είναι αρκετά. Βρήκαμε και πολλές εκκρεμότητες. Το πρόβλημα με τον κόσμο στον τομέα της Καθαριότητας είναι μεγάλο. Με 25 εργάτες προσπαθούμε για όλο το νησί. Και η Καθαριότητα είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας και πολύ βασικό.

Θεωρώ πως ο Δήμος, με κάποιες προσλήψεις όπως 8μηνης διάρκειας ή και τον επόμενο χρόνο με κάποιες επιπλέον προσλήψεις, όπως επίσης με τη Δημοτική Αστυνομία που περιμένουμε και που θα βοηθήσει σε πολλά θέματα, σταδιακά όλα θα προχωρήσουν καλύτερα”.

· Θεωρείτε πως πρέπει να ενισχυθεί το Τμήμα Μικρών Έργων; Το ζητήσατε;

“Σίγουρα. Το έχω ζητήσει και από τον δήμαρχο. Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο θα ενισχυθούμε, αλλά ήδη θα έχουμε “απώλειες”. Μέσα στον Μάρτιο φεύγει ένα άτομο καθώς συνταξιοδοτείται, άρα, μένουμε με τέσσερις. Άρα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα”.

· Ποια είναι η αυτοκριτική σας για το έργο σας ως σήμερα; Πώς νιώθετε στη συγκεκριμένη θέση; Κατά κοινή ομολογία των πολιτών είστε ένα αγαπητό πρόσωπο στις γειτονιές.

“Συμπληρώνουμε τώρα έναν χρόνο στη διοίκηση του Δήμου. Προσωπικά, αν έχω μείνει στο γραφείο μου μία εβδομάδα συνολικά είναι ζήτημα. Θέλω να είμαι έξω με τον κόσμο, να βλέπω από κοντά τις ανάγκες και να προχωράω σε λύσεις. Σίγουρα, σε όλα δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις, αλλά κάνουμε το καλύτερο. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει κατανόηση και είναι θετικός στην επικοινωνία για τα προβλήματα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να ακούσω και θετικά και αρνητικά σχόλια. Εδώ είμαστε για να βρίσκουμε λύσεις.

Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος εν μέρει, γιατί είμαι νέος ως αντιδήμαρχος. Άρχισα να βρίσκω τα πατήματά μου, μετά από το πρώτο 5μηνο – 6μηνο και τότε άρχισα να αισθάνομαι σιγουριά. Είναι διαφορετική η θέση του προέδρου Κοινότητας και διαφορετικό να έχεις ένα ολόκληρο νησί. Ανακύκλωση, καθημερινότητα, μικρά έργα είναι μία μεγάλη ατζέντα. Θα συνεχίσω να προσπαθώ για το καλύτερο”.