Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου αξιολογεί τον πρώτο χρόνο διοίκησης των επτά στενών συνεργατών του στον Δήμο

“Το 2025 οι αντιδήμαρχοι κρίνονται πιο αυστηρά”

Ικανοποιημένος παρουσιάζεται ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου από την προσπάθεια των επτά αντιδημάρχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στον πρώτο χρόνο της θητείας του αναφορικά με τη διαχείριση των υποθέσεων του νησιού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως από το 2025 αρχίζει μία νέα περίοδος διοίκησης, στην οποία όλοι θα κριθούν πιο αυστηρά.

Αυτομάτως, η συγκεκριμένη δήλωσή του, – όπως χαρακτηριστικά εξηγεί -, δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων που έχουν πρωτίστως οι δημότες από τη νέα Δημοτική Αρχή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις θέσεις των αντιδημάρχων, αν παραστεί τέτοια ανάγκη ή αν συντρέξουν σοβαροί λόγοι, όπως ανεπάρκεια ή αρνητική πορεία στη διοίκηση.

Η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Αθανασίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να αξιολογήσει τους βασικούς συνεργάτες του.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική απόφαση του ίδιου από πέρυσι ήταν πως οι επτά αντιδήμαρχοι στη Σύρο, θα διατηρήσουν τις θέσεις τους σίγουρα μέχρι τον Ιούνιο του 2026, εκτός ύπαρξης αρνητικής εξέλιξης.

“Το 2024 δεν έγινε κάποιο τραγικό λάθος που δεν θεραπεύεται” 

Αρχικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης προέβη σε μία συνολικότερη αποτίμηση της διαδρομής της Δημοτικής Αρχής σε συνάρτηση πάντα με τους επτά αντιδημάρχους και τις ενέργειές τους.

“Η απόφαση ορισμού των αντιδημάρχων βγήκε σε βάθος 2,5 ετών, ωστόσο τίποτα δεν κωλύει έναν δήμαρχο να προβεί σε αλλαγές, όταν το κρίνει απαραίτητο. Η απόφασή μου ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2026, γιατί αρχικά δεν θα είχε νόημα να την ανανεώνω κάθε 6μηνο. Όλοι οι συνεργάτες μου είχαν το πρώτο 12μηνο της θητείας μας ένα περιθώριο – είτε είναι παλαιοί στη διοίκηση, είτε είναι νέοι στη διοίκηση -, προκειμένου να γνωρίσουν και να δουν το αντικείμενο και την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα που τους είχε ανατεθεί. Άρα, να προσαρμοστούν στο αντικείμενό τους”, παρατήρησε πρωτίστως, εξηγώντας πως “παρότι σαν Δημοτική Αρχή δεν είχαμε χρόνο προσαρμογής γιατί πέσαμε στα βαθιά από την πρώτη ημέρα, ώστε να “βγουν” πάρα πολλές εκκρεμότητες, που πίεζαν με προθεσμίες, ωστόσο στους αντιδημάρχους, ως δήμαρχος έπρεπε να δώσω έναν χρόνο προσαρμογής”.

Για το αν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, ο κ. Αθανασίου τόνισε: “Θεωρώ ότι αυτό το έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Σαφώς όμως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης παντού. Όλοι τους προσπάθησαν για το χαρτοφυλάκιο που είχαν ώστε να πράξουν το καλύτερο”. Συμπλήρωσε όμως πως από την αρχή της δεύτερης χρονιάς της θητείας, η αξιολόγησή τους, θα γίνει πιο αυστηρά. “Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες όπως “δεν γνωρίζω τη θέση” ή “χρειάζομαι λίγο χρόνο προσαρμογής”. Αυτό έγινε το 2024”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Ειδικότερα, για το αν είναι ικανοποιημένος, απάντησε: “Είμαι ικανοποιημένος από το σύνολο των συνεργατών μου στον Δήμο. Και δεν το λέω τυπικά. Όλοι προσπάθησαν στο μέτρο του δυνατού για να προσαρμοστούν στις Υπηρεσίες τους. Το 2025 όμως όλοι κρίνονται πιο αυστηρά. Οι απαιτήσεις πλέον είναι σε υψηλότερο βαθμό και οι δικές μου, αλλά και των δημοτών. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν σημαίνει πως βγήκε μία απόφαση για 2,5 χρόνια και είναι αυτά τα 2,5 χρόνια”.

Αναφορικά δε, με το αν έγινε κάποιο σοβαρό και μεγάλο λάθος, ο δήμαρχος υποστήριξε: “Συμπερασματικά, για το 2024 θα πω πως δεν υπήρξε κάποιο τραγικό λάθος που δεν θεραπεύεται ή για το οποίο πρέπει να αποπέμψεις έναν συνεργάτη σου. Φυσικά έγιναν λάθη, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους”.

Χωρίς προσωπικό η Θωμαή Μενδρινού

Αξιολογώντας το κάθε πρόσωπο του διοικητικού σχήματός του, ο δήμαρχος παρατήρησε προλογικά πως “για κάποιους ήταν εντελώς νέο το αντικείμενο, οπότε σε εκείνους έπρεπε να υπάρξει ο χρόνος προσαρμογής. Για άλλους όχι, οι οποίοι όμως βρήκαν Υπηρεσίες με άλλα στοιχεία από αυτά που ήξεραν”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας, ανέφερε πως εντάσσεται η αντιδήμαρχος Πολιτισμού. “Για παράδειγμα η Θωμαή Μενδρινού πήγε σε ένα αντικείμενο, αυτό του Πολιτισμού που το γνωρίζει πολύ καλά. Ωστόσο, όμως, πήγε σε ένα άδειο Τμήμα”. Συγκεκριμένα, τόνισε πως για την παραγωγή έργου, ενώ “το 2019 άφησε ένα Τμήμα με 5 εργαζόμενους, σήμερα είναι μόνη της με την προϊσταμένη”.

Με διπλή ατζέντα ο Γιάννης Μαραγκός

Με ξεκάθαρα θετικό πρόσημο αξιολόγησε τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Μικρών Έργων και Ανακύκλωσης. “Ο Γιάννης Μαραγκός ήταν ένας φέρελπις πρόεδρος Κοινότητας, ωστόσο, δεν είχε υπηρετήσει στον Δήμο ξανά ως αντιδήμαρχος”, ανέφερε, εξηγώντας πως αν και η πρώτη φορά που ανέλαβε μεγάλα χαρτοφυλάκια “τα πήγε περίφημα και με διπλή ατζέντα”. Συγκεκριμένα, για τον αντιδήμαρχο που εισπράττει αρκετά καλά σχόλια από δημότες, για το θέμα της διαχείρισης της καθημερινότητας, ο οποίος όμως είχε να ανταποκριθεί και να καλύψει τα σοβαρά προβλήματα στην εργολαβία της ανακύκλωσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε: “Έχει καθημερινότητα και ανακύκλωση και φυσικά με πολύ λιγότερο προσωπικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολη αυτή η ατζέντα”.

“Κολύμπησε” χωρίς ανάσα ο Φραγκίσκος Βακόνδιος

Επιπλέον, για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, ο δήμαρχος παρατήρησε πως έπρεπε “απνευστί” να φέρει αποτέλεσμα στη διατήρηση χρηματοδοτήσεων, για να μη χαθούν έργα. Αν και βρίσκεται δεύτερη φορά στην ίδια θέση, ωστόσο, είχε εξ αρχής αγώνα δρόμου. “Είχαμε πολλά θέματα που πίεζαν οι χρόνοι ώστε να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις. Ο ο κ. Βακόνδιος δεν μπορούσε να μην προχωρήσει σε όλους αυτούς τους διαγωνισμούς, γιατί θα χάναμε χρήματα. Μέσα στο 2024 ο κ. Βακόνδιος έπρεπε να “κολυμπήσει” χωρίς ανάσα και χωρίς να χαθεί ευρώ, γιατί μετά είσαι υπόλογος, ασχέτως αν προηγουμένως καθυστέρησαν διαδικασίες και διαγωνισμούς άλλα πρόσωπα”, ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως “εκείνος θα ακουγόταν αρνητικά και φυσικά κατ' επέκταση κι εγώ ως δήμαρχος. Θα έλεγχαν πως χάσαμε το τάδε έργο”.

Νέα πρόκληση η οικονομική διοίκηση για τον Δημήτρη Κοσμά

Για την οικονομική διαχείριση του Δήμου, ο δήμαρχος επέλεξε ως αντιδήμαρχο τον Δημήτρη Κοσμά. “Ο Δημήτρης Κοσμάς είναι ένας από τους προσωπικούς φίλους μου και από τους στενότερους συνεργάτες μου. Δεν τοποθετήθηκε τυχαία στην αντιδημαρχία Οικονομικών. Έχει υπηρετήσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ως πρόεδρος μία ολόκληρη θητεία και το οποίο έχει ένα σεβαστό προϋπολογισμό, ετησίως”, υπενθύμισε για τον ίδιο που για πρώτη φορά ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου. Συμπλήρωσε, δε, πως “δεν μπήκε άκριτα στην αντιδημαρχία. Βέβαια του Δήμου ο προϋπολογισμός έχει πολλούς παραπάνω κωδικούς”. Κατά συνέπεια υπογράμμισε πως “άρα και για τον ίδιο ήταν μία νέα πρόκληση στην οποία έπρεπε να ανταποκριθεί”.

Υπερβολικές οι αντιδράσεις για τη Χρηστιάννα Πάπιτση

Παρακάτω τοποθετήθηκε για την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση που για πρώτη φορά ανέλαβε σχετικά καθήκοντα. Αν και είναι το πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής που έως σήμερα έχει δεχθεί την πιο έντονη κριτική, ο δήμαρχος, εν μέρει, κρίνει πως την έχει εισπράξει με υπερβολή.

“Προσωπικά θεωρώ και θέλω να βλέπω τα πράγματα εντελώς αποστειρωμένα και χωρίς εμπάθεια. Σε κάποια πράγματα οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικές”, υποστήριξε, διευκρινίζοντας πως “πέρασε στα ψιλά ότι η Σύρος πήγε στην World Travel Market (WTM) του Λονδίνου για ένα άστοχο φυλλάδιο, το οποίο σύμφωνα με εκείνη, δεν ήταν φυλλάδιο αλλά μία μπροσούρα για να παίρνεις το QR code”. Κατά τη δική του θεώρηση, “δεν πρέπει να χάνεται η ουσία. Εκείνη τη στιγμή ο Δήμος συμμετείχε μαζί με τον ΕΟΤ, την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνο σε μία πολύ σημαντική διεθνή έκθεση τουρισμού. Ήταν σημαντικό γεγονός, αλλά αναδείχθηκε το άστοχο φυλλάδιο”.

Στην παρατήρηση πως δεν είναι δευτερευούσης σημασίας ο τρόπος που συστήνεται στο διεθνές κοινό η Σύρος, ανέφερε: “Δεν λέω ότι κακώς αναδείχθηκε και γι' αυτό είπα άστοχο φυλλάδιο. Όμως η μεγάλη ουσία είναι ότι πήγαμε στο Λονδίνο μετά από τόσα χρόνια”.

Επιπρόσθετα, για το θέμα της συρρίκνωσης της Τουριστικής Επιτροπής, γνωστοποίησε: “Δεν επενέβην ως δήμαρχος στις Επιτροπές που ήθελε να συστήσει ο κάθε συνεργάτης μου”. Ερωτηθείς αν οι αντιδήμαρχοι κινήθηκαν εν λευκώ, διευκρίνισε: “Όχι δεν είναι εν λευκώ. Ζήτησα Επιτροπές. Αν θα είναι 3μελής, 5μελής ή 9μελής, δεν επέβαλλα κάτι τέτοιο”.

Ο Πέτρος Μώτος έμπειρος αλλά χωρίς εργάτες καθαριότητας

Για νέα και δύσκολα δεδομένα που έπρεπε να διαχειριστεί ο Πέτρος Μώτος στην αντιδημαρχία Καθαριότητας έκανε λόγο ο δήμαρχος. “Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι παλιός αυτοδιοικητικός. Όμως και ο κ. Μώτος είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στην Υπηρεσία αυτή, με ιστορικό χαμηλό εργαζομένων. Είναι η πρώτη του φορά σε αυτές τις συνθήκες”, υπογράμμισε, λέγοντας πως “επί δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα που ήταν ο ίδιος, αρχικά είχαμε περίπου 39 μόνιμους και άλλους τόσους έκτακτους. Δεν είχε βρεθεί ποτέ με 25 άτομα. Οπότε και για εκείνον ήταν πρόκληση, παρά τη μεγάλη εμπειρία του”.

Νέα δεδομένα για τον Νίκο Σκευοφύλακα

Τέλος, για τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκο Σκευφύλακα, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως διαχειρίστηκε νέα δεδομένα. “Και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ο Νίκος Σκευοφύλακας είναι νέος στη διοίκηση του Δήμου. Βέβαια, έχει μία διοικητική εμπειρία καθώς έχει χρηματίσει λιμενάρχης Σύρου και σε υψηλόβαθμες θέσεις στο Λιμενικό Σώμα. Ήταν νέα πρόκληση και για τον ίδιο, γιατί σίγουρα η μία θέση με την άλλη δεν είναι ίδια στη διοίκηση, αν και παρέχει μία εμπειρία”, σημείωσε, δίνοντας τη δική του απάντηση και στην κριτική που δέχθηκε ο κ. Σκευοφύλακας για την “απώλεια” προσωπικού μέσω προγράμματος από τη ΔΥΠΑ.

“Για το πρόγραμμα 55 – 67 ετών της ΔΥΠΑ έχω πει ξανά ότι ουσιαστικά το κράτος το σταμάτησε για λόγους δημοσιονομικούς. Υπήρχαν και Δήμοι που είχαν κάνει την αίτησή τους από τον Απρίλιο και δεν πήραν τον κόσμο. Κι εμείς εμπρόθεσμα καταθέσαμε μεν, αλλά έγινε αυτό που έγινε. Έχουν δεσμευθεί ότι θα ανοίξει το πρόγραμμα και ευελπιστούμε να γίνει αυτό από τον Μάρτιο του 2025. Δεν ξέρω για πόσες θέσεις, καθώς είναι θέμα δημοσιονομικό του κράτους, αφού τη μεγάλη χρηματοδότηση (75%) τη βάζει το κράτος”, τόνισε ο κ. Αθανασίου, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα.