Αναλυτικές απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου για τους ελέγχους σε όλους τους χώρους της Σύρου, που φιλοξενούν τα μικρά παιδιά

“Προτεραιότητα η ασφάλεια και καλή λειτουργία των παιδικών χαρών”

Θα αναθέσει σε εταιρεία ο Δήμος τις αντίστοιχες υπηρεσίες για την πιστοποίησή τους

Αντιμέτωπη με πλήθος παραπόνων για την κατάσταση των παιδικών χαρών και την ασφάλεια στους χώρους τους, με φόντο φθορές ή και βανδαλισμούς από αγνώστους, είναι η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, η οποία θέτει σε προτεραιότητα την καλή λειτουργία τους, αναθέτοντας άμεσα σε εταιρεία τις υπηρεσίες ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης τους.

Με απόφαση δημάρχου, βγήκε προ ημερών, η σχετική πρόσκληση με το ποσό των 37.085, 92 ευρώ, ώστε η εταιρεία που θα ενδιαφερθεί και θα αναλάβει να κάνει… ζουμ στις έξι παιδικές χαρές της Σύρου, να παρακολουθήσει και να καταγράψει την κατάστασή τους. Για τυχόν φθορές ή καταστροφή παιχνιδιών, θα πρέπει να υπάρξουν αποκαταστάσεις και αντικαταστάσεις, έξοδα τα οποία θα αναλάβει να καλύψει ο Δήμος, που θα προμηθευτεί και τα κατάλληλα υλικά.

Με αφορμή τα παραπάνω, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στον “φάκελο” παιδικών χαρών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα τεχνικά έργα, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, πέραν των συντηρήσεων και των ελέγχων που θα αφορά η εν λόγω υπηρεσία για τα έτη 2025 και 2026, υπάρχουν επί τάπητος πολλά αιτήματα από Κοινότητες, για κατασκευή νέων παιδικών χαρών. Όλα αυτά θα έρθουν προς εξέταση στη Δημοτική Αρχή, για να υπάρξει μία ιεράρχηση και στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για έναν νέο χώρο, να αναζητηθεί χρηματοδότηση.  Ωστόσο, με δεδομένη την ύπαρξη αρκετών ανοικτών χώρων πρασίνου σε πολλές περιοχές της Σύρου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικοί εξωραϊσμοί για τις ανάγκες των κατοίκων.

“Πονοκέφαλος” βέβαια, αποτελεί η κατάσταση στην παιδική χαρά Πευκακίων, στην οποία συχνά “εισβάλουν” άγνωστοι και προκαλούν πολύ σοβαρές καταστροφές. Δεν είναι λίγοι οι γονείς, δε, που τελικά δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί, καθώς εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους.

Συστηματικός έλεγχος

Αρχικά για την ανάθεση της υπηρεσίας ελέγχων και πιστοποιήσεων, ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε: “Είναι η απόφαση για να αρχίσει η νέα υπηρεσία για τα έτη 2025 και 2026 σχετικά με τον έλεγχο και τη συντήρηση των παιδικών χαρών. Η προηγούμενη υπηρεσία ήταν για δύο χρόνια, είχε βγει τέλος του 2022 και αφορούσε το 2023 και 2024. Θα υπάρξει εταιρεία που θα αναλάβει ως ανάδοχος και θα επιβλέπει τις παιδικέ χαρές, θα παραδίδει κάποια αναφορά για την κατάσταση που βρίσκονται. Θα κάνει ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα παραδίδει και στην Τεχνική Υπηρεσία, συγκεκριμένη αναφορά με περιγραφή για τις παιδικές χαρές. Σε αυτές τις αναφορές, θα καταγράφονται οποιαδήποτε προβλήματα ή φθορές και οτιδήποτε παρουσιαστεί θα είναι υπεύθυνη να τα αποκαταστήσει”.

Υπενθυμίζοντας, μάλιστα, πως οι παιδικές χαρές λειτουργούν σύμφωνα με πρότυπους κανονισμούς ασφαλείας, συμπλήρωσε: “Η εταιρεία θα κάνει ελέγχους και θα πιστοποιεί ότι οι χώροι και τα παιχνίδια συνολικά είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία ώστε να λειτουργούν σαν παιδικές χαρές.

Ο Δήμος με κάποιο τρόπο πρέπει να επιβλέπει την κατάσταση των παιδικών  χαρών για τυχόν φθορές ή βλάβες και αυτό θα κάνουμε. Έχουμε έξι παιδικές χαρές σε όλο το νησί, σε Φοίνικα, Γαλησσά, στο ΑΚΔΕ, στα Πευκάκια, στο 2ο Δημοτικό και στη Μεταμόρφωση, γι' αυτό ανατίθεται αυτή η υπηρεσία σε εταιρεία, ώστε να επιβλέπει, να ελέγχει και να καταγράφει τα αντίστοιχα πρωτόκολλα. Όταν χρειαστεί κάτι, προμηθευόμαστε στον Δήμο τα απαραίτητα υλικά ώστε να αποκατασταθούν οι όποιες φθορές”.

Ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως “το ποσό των 37.085,92 ευρώ έχει να κάνει με τον έλεγχο. Από εκεί και μετά, αν προκύψουν φθορές, στον προϋπολογισμό του Δήμου είναι άλλα ποσά για τις αποκαταστάσεις”.

Αιτήματα από Κοινότητες για νέες παιδικές χαρές

Μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται πως στις προτάσεις των Κοινοτήτων για το τεχνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες για δημιουργία νέων παιδικών χαρών σε διάφορες περιοχές της Σύρου. Στην ερώτηση, αν η Δημοτική Αρχή έχει άμεσα στόχο αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κατασκευή μίας νέας παιδικής χαράς, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε: “Υπάρχουν αιτήματα και είναι και πολλοί οι χώροι που χρειάζονται αναβάθμιση. Πέρα από το αν θα γίνουν παιδικές χαρές ή όχι, δηλαδή να γίνει και εξωραϊσμός ενός χώρου για διαμόρφωσή του ώστε να είναι επισκέψιμος από τους περίοικους. Και η Κοινότητα Ποσειδωνίας έχει εκφράσει τέτοιο αίτημα και η Κοινότητα Βάρης, όπως ακόμη και η Κοινότητα Ερμούπολης. Γνωρίζουμε με τους συνάδελφους δημοτικούς συμβούλους πως υπάρχουν αρκετοί χώροι που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωσης ή εξωραϊσμού”.

Για το τι είναι εφικτό να γίνει, συμπλήρωσε: “Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν αρχικά καλύτερα και οι υπάρχουσες παιδικές χαρές. Υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και υπάρχουν παράπονα από τον κόσμο. Οπότε, ουσιαστικά με τη νέα υπηρεσία και αφού δούμε ποιοι ανάδοχοι ενδιαφερθούν για να αναλάβουν, να δούμε πώς θα λειτουργήσει η εταιρεία για τις υφιστάμενες. Μετά θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα αιτήματα των Κοινοτήτων και του κόσμου για δημιουργία επιπλέον παιδικών χαρών”.

Αναφορικά με το τι χρήματα υπάρχουν φέτος στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις ανάγκες των παιδικών χαρών ή και μικρών κηπάριων και χώρων αναψυχής, πρόσθεσε: “Έχουμε 190.000 ευρώ συνολικά για κοινόχρηστους χώρους. Αυτά τα χρήματα έχουμε πει πως στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πάνε σε αλσύλλια και συντηρήσεις περιφράξεων και πλακοστρώσεων μέσα σε αυτούς τους χώρους. Θα δούμε πως θα προχωρήσουμε και ίσως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και σε άλλους χώρους”.

Με αναζήτηση χρηματοδοτήσεων

Στην ερώτηση, αν αποφασίσει η Δημοτική Αρχή, αφού εξετάσει τα αιτήματα, να πει πως προχωρά στη δημιουργία νέας παιδικής χαράς σε κάποια περιοχή και αν διαθέτει τα χρήματα ή θα απαιτηθεί η αναζήτηση χρηματοδότησης, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε: “Αν σκεφτούμε πως οι παιδικές χαρές του Γαλησσά ήταν της τάξης των 80.000 ευρώ, των Πευκακίων ήταν των 250.000 – 300.000 ευρώ διαπιστώνουμε πως είναι πολλά τα χρήματα. Μόνο τα όργανα για τα παιχνίδια για το ΑΚΔΕ και τον Φοίνικα ήταν 200.000 ευρώ συν έξτρα τις εργασίες. Οι προϋπολογισμοί είναι αυξημένοι. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό σαν γεγονός, απλά θέλει έναν έλεγχο και σίγουρα θα πρέπει να πάμε σε αναζήτηση χρηματοδότησης”.

Βέβαια, υπογράμμισε ξανά πως “αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι οι υπάρχουσες παιδικές χαρές να λειτουργούν καλά και σωστά, δηλαδή να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε όσα ζητούν οι γονείς και μετά να δούμε τα βήματα για επιπλέον παιδικές χαρές”.

Ωράρια λειτουργίας

Όσον αφορά στα ωράρια λειτουργίας, οι παιδικές χαρές στα Πευκάκια, τη Μεταμόρφωση, την Κοίμηση (2ο Δημοτικό) και στο Αθλητικό Κέντρο, όπως και στον Γαλησσά είναι 09.00 – 20.30 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Αναφορικά με την παιδική χαρά στον Φοίνικα για τις καθημερινές ισχύει το ωράριο 16.00 – 20.30 και για το Σαββατοκύριακο 09.00 – 20.30.

Σχετικά με το αν κλείνουν τα διαστήματα που πρέπει τόνισε: “Στον Γαλησσά και στον Φοίνικα κλείνουν, στο Αθλητικό Κέντρο είναι μέρος του Αθλητικού Κέντρου, οπότε κλείνει από εκεί και στις υπόλοιπες υπάρχουν εθελοντές.

“Πονοκέφαλος” οι βανδαλισμοί στα Πευκάκια

Ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε ειδικότερα για την κατάσταση στα Πευκάκια. Κατά καιρούς τα παράπονα – πρωτίστως - των γονιών, αλλά και κάποιων κατοίκων είναι έντονα, καθώς προκαλούνται αρκετοί βανδαλισμοί, αφού μπαίνουν μέσα μεγάλα παιδιά και προχωρούν δυστυχώς σε καταστροφές. “Είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί όλη αυτή η κατάσταση στην παιδική χαρά Πευκακίων. Βανδαλίζεται συνεχώς η παιδική χαρά και το Τμήμα Μικρών Έργων με τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό, προσπαθούν να προχωρούν σε όποιες αποκαταστάσεις. Μας απασχολεί πολύ έντονα αυτή η κατάσταση και ψάχνουμε να βρούμε τρόπο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σχολίασε πως, τις όποιες καταστροφές και με δεδομένο πως δεν υπάρχουν κάμερες σε αυτόν τον χώρο, τις επιβαρύνεται σαν δαπάνη ο Δήμος. “Είναι ένας χώρος για μικρά παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο να μπουν κάμερες. Ούτε θα ήταν το ιδανικό”, υπογράμμισε, εξηγώντας πως στη Δημοτική Αρχή “αναζητούμε τρόπους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και τα προβλήματα”.

Ο κ. Βακόνδιος προτού κλείσει τις δηλώσεις του, επανέλαβε πως στόχος του Δήμου για το 2025 “είναι να δούμε πώς μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και να προχωρήσουμε σε ελέγχους και επισκευές”. Παρακάτω, πρόσθεσε πως “θα δούμε πώς οι κοινόχρηστοι χώροι, χρόνο με τον χρόνο μπορούν να αναβαθμίζονται τμηματικά. Ταυτόχρονα δεν μπορούν να γίνουν όλα”.

Τέλος, για το αν θα υπάρξει νέος χώρος είτε παιδικής χαράς, είτε ανοικτού καθιστικού χώρου, απάντησε θετικά. “Θα το δούμε. Δεν μιλάμε αποκλειστικά για παιδική χαρά, αλλά και για έναν κατάλληλο χώρο αναψυχής, όπως για παράδειγμα είναι στον Ξηρόκαμπο. Είναι αρκετοί χώροι και θα τους δούμε. Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι η αναβάθμιση γενικά των κοινόχρηστων χώρων”, δήλωσε, καταλήγοντας.