Συνέντευξη του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου με φόντο τις κυβερνητικές αποφάσεις για ανταποδοτικότητα στους Δήμους, αναφορικά με το τέλος ταφής

Βλέπει μείωση δημοτικών τελών σε δύο χρόνια

Σε θετική κατεύθυνση εκτιμά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου πως κινείται η κοινή απόφαση τριών Υπουργείων για ανταποδοτικότητα στο τέλος ταφής, προκειμένου να έχουν κίνητρο οι Δήμοι να μειώνουν το ποσοστό απορριμμάτων που θάβεται και ταυτόχρονα να ενισχύουν την ανακύκλωση στον τόπο τους.  

Σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” για το σοβαρό θέμα, συνδυαστικά με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας, γνωστοποίησε πως βλέπει εφικτή την “επιστροφή” των συντελεστών στα δημοτικά τέλη σε χαμηλότερο ύψος από το 2027, αφού πρακτικά τα ποσά που θα εισπράττονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), σε ποσοστό 85% θα πρέπει να επιστρέφονται για δράσεις ανακύκλωσης.

Το λεγόμενο “χαράτσι” του τέλος ταφής για το οποίο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε προχωρήσει με άλλους 167 Δήμους πανελλαδικά σε προσφυγή, φαίνεται πως σταδιακά θα πάρει πιο ήπια “απόχρωση” για τους Δήμους, με “πυξίδα” την κινητροδότηση για μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται.

Ειδικότερα για τη Σύρο, η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει για το 2025 την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 23% για τις κατοικίες και κατά 35% για τις επιχειρήσεις, καθώς είχε επισημάνει πως ο λογαριασμός με την εισφορά προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (1,2 εκατ. ευρώ), δεν... βγαίνει. Σύμφωνα με όσα εξηγεί σήμερα ο δήμαρχος, από το ανωτέρω ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, τα 400 χιλ. ευρώ αντιστοιχούν στο τέλος ταφής, χρήματα που αν προχωρήσουν οι αλλαγές που ανακοίνωσαν τα τρία Υπουργεία, ουσιαστικά μεγάλο μέρος τους θα επιστρέφει στον Δήμο. Αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών.

Αξίζει να αναφερθεί πως το τέλος ταφής σήμερα, επιβάλλεται σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση και θάβουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων.

· Για το τέλος ταφής είχατε πάρει απόφαση πολλοί Δήμοι, όπως και η ΚΕΔΕ να κάνετε προσφυγή…

“Έχουμε κάνει προσφυγή περίπου 168 Δήμοι, με αποφάσεις μέσω των Δημοτικών Επιτροπών μας. Αυτή ήταν μία κίνηση για το άδικο τέλος που μας επιβάλλουν, την οποία τη στηρίζει σύσσωμη η αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Και ο περιφερειάρχης που είναι και πρόεδρος της ΕΝΠΕ έχει κάνει μεγάλες παρεμβάσεις  σαν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για την αδικία του συγκεκριμένου μέτρου”.

· Με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων φαίνεται πως θα περάσει απευθείας στον ΕΟΑΝ και υπάρχει στόχος, αυτό το τέλος να λειτουργήσει με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Τι σχολιάζετε επί αυτής της πρόθεσης της κυβέρνησης και σε τι στοχεύετε;

“Ακριβώς. Καταρχάς, εμείς διεκδικούμε – από τα εκατομμύρια ευρώ που έχει μαζέψει ο ΕΟΑΝ μέσω των ΦΟΔΣΑ ή του ΕΔΣΝΑ (Αττικής) -  να πάρουμε πίσω χρήματα. Όλο αυτό από που άρχισε; Από το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε εισπραχθεί το τέλος ταφής στην Αττική – που θάβεται το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της Ελλάδος – και ξαφνικά, πήγε ο τωρινός περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ να εισπράξει από τους Δήμους και θα τους άφηνε χωρίς… ανάσα στην Αττική. Τα ποσά θα ήταν τεράστια. Κακώς δεν είχε εισπραχθεί προφανώς, αν συγκρίνουμε την κατάσταση με το γεγονός πως όλοι οι άλλοι Δήμοι που καταβάλαμε τα ποσά, τί είμαστε; Κορόιδα; Επομένως, εκεί άνοιξε η συζήτηση και θεωρώ πως το Υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος που είναι και γνώστης των θεμάτων, κατάλαβαν πως κάπως διαφορετικά πρέπει να προχωρήσει αυτό το θέμα του τέλους ταφής.

Άρα, η πρώτη επιτυχία είναι πως φεύγει από τους ΦΟΔΣΑ το τέλος ταφής και η είσπραξή του. Και μιλάω ως γραμματέας του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου γιατί είναι κάτι που το παλέψαμε.

Και θα πω, πως αυτός είναι ο λόγος που στην προηγούμενη περίοδο κάναμε κριτική για το γεγονός πως δεν είχε μπει ο ίδιος ο δήμαρχος στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και μπήκε ο αιρετός, Γιάννης Βρούτσης. Πρέπει να είσαι εκεί διεκδικητικά στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο”.

· Τι αναμένετε με την προσφυγή; Και τι θετικά σημεία βλέπετε και έρχονται από  αυτή την απόφαση;

“Εμείς έχουμε δύο δρόμους. Διεκδικούμε μέσω της προσφυγής της ΚΕΔΕ, την οποία στηρίζει η ΕΝΠΕ, να πάρουμε χρήματα πίσω από αυτά που έχουν ήδη εισπραχθεί. Κακώς έχουν εισπραχθεί για τέλος ταφής μέσω του ΦΟΔΣΑ. Γιατί σε τελική ανάλυση ο περιφερειάρχης πήρε τη μήνη όλων των δημάρχων, που επί της ουσίας έπρεπε να γίνει εισπράκτορας για τον ΕΟΑΝ. Πρακτικά και ουσιαστικά, φεύγει ένα 40% της εισφοράς μας”.

· Αυτό το ποσό θα πρέπει να αποδίδετε πίσω στους  Δήμους για έργα και δράσεις ανακύκλωσης, σε ποσοστό 85%. Συμφωνείτε;

“Θα γίνει νέα χρέωση, νέος τύπος, νέος νόμος για τη χρέωση για το τέλος ταφής. Συν του ότι, ο ΕΟΑΝ είναι αναγκασμένος, γιατί βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς έχει 300 εκατ. ευρώ στο συρτάρι, να φτιάξει ένα χρηματοδοτικό “εργαλείο” για τους Δήμους. Δηλαδή τα χρήματα που έχουμε δώσει, να γίνουν ανταποδοτικότητα προς τις Υπηρεσίες μας.

Θεωρώ πως δεν θα το “κλειδώσουν” το θέμα της ανταποδοτικότητας και πως πέρα από δράσεις και έργα για ανακύκλωση, θα μπορούμε να πάρουμε και ένα απορριμματοφόρο για παράδειγμα. Δεν ξέρω αν θα το “κλειδώσουν” και πόσο, αλλά θα το δούμε παρακάτω. Πάντως, είναι βασικό πως θα είναι χρήματα για έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα”.

· Από αυτή την επιστροφή χρημάτων, θα πάτε σε αλλαγές δημοτικών τελών, που φέτος τα αυξήσατε; Είναι εφικτό;

 “Ήταν παράδοξο να μας χρεώνουν τόσο πολύ, να αυξάνουμε τα τέλη - γιατί έπρεπε να αυξηθούν τα τέλη και αυτό το έκαναν πάρα πολλοί Δήμοι - και ουσιαστικά να “παρκάρονται” χρήματα. Να μην επιστρέφονται χρήματα”.

· Άρα, ξεκάθαρα το θεωρείτε μία θετική εξέλιξη;

“Είναι θετικότατη η εξέλιξη. Πρώτον απεμπλέκεται ο ΦΟΔΣΑ, δεύτερον συνεχίζουμε οι Δήμοι που συμμετέχουμε μαζί με την ΚΕΔΕ και όλους τους φορείς να διεκδικούμε ποσά να επιστραφούν, μέσω της προσφυγής που έχουμε κάνει. Θα πάμε σε μείωση εισφορών και θα είναι ανταποδοτικό. Άρα, αν γνωρίζουμε πως δίνουμε 400 χιλ. ευρώ αλλά μας επιστρέφονται για δράσεις ανακύκλωσης αυτά, δεν συγκρίνεται με το καθεστώς που υπήρχε ως τώρα και είναι άκρως τιμωρητικό. Ευελπιστώ πως με όλα αυτά, κάτι καλό θα γίνει. Θεωρώ πως από σήμερα και σε δύο χρόνια περίπου αυτή η δύσκολη αύξηση τελών που κάναμε φέτος, θα φέρει μία μεγάλη μείωση τελών”.

· Δηλαδή η μείωση τελών για τους δημότες θα είναι εφικτή το 2027;

“Ναι. Αυτό που μας μάτωσε και μας πλήγωσε φέτος, γιατί ήμασταν 2 εκατ. ευρώ “μέσα”, ουσιαστικά θα φέρει μία μείωση τελών σε δύο χρόνια. Ισχύει αυτό που είχα πει τότε, ότι το παλεύουμε. Δεν πάμε... τυφλά”.

· Με στοιχεία για το 2025, ποιο είναι το ύψος της εισφοράς προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου και από αυτό το ποσό, τι αντιστοιχεί στο τέλος ταφής;

“Είναι 1,2 εκατ. ευρώ η εισφορά και το τέλος ταφής είναι περίπου 400 χιλ. ευρώ. Ουσιαστικά σε χρήματα είναι ένας ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παλαιότερα”.