Πραγματοποιήθηκε “διακριτική” σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) στη Σύρο, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις που πλήττουν γειτονικά νησιά

Προληπτικά σε ετοιμότητα η Σύρος για τους σεισμούς

Απαιτούνται αντανακλαστικά και έκτακτα μέτρα για τα επικίνδυνα κτήρια της Ερμούπολης και την ασφάλεια των πολιτών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και όλες οι αρμόδιες Αρχές και δυνάμεις, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για το απευκταίο σενάριο που οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες ενταθούν σοβαρά και “πλήξουν” το νησί, καθώς αυτές γίνονται αισθητές τα τελευταία δύο 24ωρα.

Ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου κάλεσε σε μία “διακριτική” σύσκεψη όλες τις πλευρές του Τοπικού Επιχειρησιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ), χθες το μεσημέρι, προκειμένου να υπάρχουν αντανακλαστικά ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Προς το παρόν η Σύρος δεν φαίνεται να “απειλείται” από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που γίνονται αντιληπτές σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ωστόσο, έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια πολιτών και μαθητών, λαμβάνονται, αναλόγως της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, χθες, οι μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν ξανά για την αντισεισμική προστασία και την αντιμετώπιση σχετικών κινδύνων, κάνοντας και τις απαραίτητες ασκήσεις, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα παιδιά στα σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας έμειναν στους προαύλιους χώρους.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή έδωσε εντολή στο αρμόδιο τμήμα Μικρών Έργων να ελέγξει όλες τις περιφράξεις στα επικίνδυνα κτήρια και δη, του ιστορικού κέντρου, για την προστασία των πολιτών που μετακινούνται στον δημόσιο χώρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης, τονίζοντας πως απαιτείται ψυχραιμία, ωστόσο, επιβάλλεται η λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των πολιτών, σε δρόμους στους οποίους “δεσπόζουν” ακίνητα που είναι σε κακή κατάσταση.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως για το κλείσιμο των σχολείων, αρμόδιος είναι ο δήμαρχος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα βγει σχετική απόφαση, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση πως οι σεισμικές δονήσεις ενταθούν. Έως τη στιγμή που έκλεισε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση για τη Σύρο.

Ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας στους μαθητές

Ειδικότερα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός επιβεβαίωσε πως οι μαθητές έμειναν στους προαύλιους χώρους, δεχόμενοι πληροφορίες για την αντισεισμική προστασία, σύμφωνα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα.

“Γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας σήμερα (σ.σ. χθες) στα σχολεία με εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου. Υπάρχουν μεγάλες προφυλάξεις και οι Σύλλογοι των Διδασκόντων με τους Συλλόγους των Γονέων είναι σε επαφή. Προς το παρόν γνωρίζουμε πως σε κάποια σχολεία έγιναν οι ενημερώσεις και οι ασκήσεις και αυτή ήταν η οδηγία μας”, ανέφερε, εξηγώντας πως από την Περιφερειακή Διεύθυνση υπήρξε εντολή να δοθεί προτεραιότητα “για το αντισεισμικό σχέδιο εκκένωσης των σχολείων, την εφαρμογή μίας άσκησης κινδύνου και για το τι κάνουμε αν γίνει σεισμός”. Συμπλήρωσε, δε, πως “κάποια σχολεία έκαναν όλα αυτά και από την τρίτη ώρα και μετά, έκαναν μάθημα”. Ο κ. Βαμβακερός επεσήμανε πως “είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων στα άλλα νησιά”, ξεκαθαρίζοντας πως “η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων είναι θέμα των δημάρχων”.

Παρόμοια κατάσταση υπήρξε χθες και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στη Σύρο, σύμφωνα με όσα τόνισε στην εφημερίδα, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά.

“Κατόπιν οδηγιών και εμείς και για προληπτικούς λόγους, στείλαμε κι επίσημα τα πρωτόκολλα των ενεργειών περί αντισεισμικής προστασίας και όσοι δεν τα έχουν κάνει, να τα συνεχίσουν. Αυτό είναι το διοικητικό κομμάτι που κάναμε υπενθύμιση προς τα Σχολεία”, γνωστοποίησε, λέγοντας πως “οι διευθυντές μας και οι προϊστάμενοι είναι όλοι πολύ συνειδητοποιημένοι και δόθηκε και η εντολή να κάνουν ξανά ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας. Δώσαμε αυτή την κατεύθυνση για να γίνει αυτό σήμερα (σ.σ.χθες), εφόσον τα σχολεία δεν έχουν κλείσει με εντολή δημάρχου έως τώρα”.

Μάλιστα, η κα. Τσαβαλά σημείωσε πως “εύχομαι για τη Σύρο να μην υπάρξει τέτοια ανάγκη. Από εκεί και πέρα, το κάθε σχολείο, φροντίζει για το πώς θα λειτουργήσει. Συγκεκριμένες οδηγίες να μην κάνουν μάθημα δεν έχουμε δώσει. Αλλά και η σχετική ενημέρωση και άσκηση είναι μέρος μαθήματος”. Καταλήγοντας στις δηλώσεις της, υπογράμμισε ως “δεν θέλουμε να προκαλέσουμε φόβο και πανικό στα σχολεία. Αλλά με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις ζητήσαμε να είναι ξανά προετοιμασμένοι και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι των σχολείων μας είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και ανταποκρίθηκαν”.

Προτεραιότητα σε έκτακτα μέτρα για τα επικίνδυνα κτήρια  

Για το “καυτό” θέμα των επικίνδυνων κτηρίων που ταλαιπωρεί την Ερμούπολη, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων.

Αρχικά, ο κ. Μπουγιούρης σημείωσε πως “αυτό που στείλαμε σαν ενημέρωση τόσο προς τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, όσο και προς τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου είναι ότι αχρείαστοι να είμαστε, αλλά αν ο μη γένοιτο μας χρειαστούν, θέτουμε τον εαυτό μας, στη διάθεση των υπευθύνων”.

Ο ίδιος παρατήρησε αρχικά πως μέχρι στιγμής υπάρχει αυτή η ένταση των σεισμικών δονήσεων και που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει, “το μόνο που μπορεί να  ληφθεί είναι έκτακτα μέτρα. Δεν μπορεί να γίνει κάποιος άλλος προγραμματισμός. Και καλό είναι να υπάρξει μία ενημέρωση στους πολίτες, για το πώς αντιμετωπίζουμε τον σεισμό. Ακόμη και στο πού κυκλοφορούμε, πού περπατάμε και πού αποφεύγουμε, πρέπει να το δούμε”.

Ειδικότερα, για τα κτήρια ερείπια ή αυτά που παρουσιάζουν επικινδυνότητα, σημείωσε τα εξής: “Η κατάσταση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Δηλαδή ότι απαραίτητα, σε κάποιον μεγάλο σεισμό εδώ ή κοντά μας, θα καταρρεύσει ένα κτήριο να πλακώσει πολίτες που θα χάσουν τη ζωή τους. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση, ένα μικρό τμήμα επικίνδυνου κτηρίου να καταρρεύσει ή να αποκολληθεί και μπορεί να προκαλέσει έναν τραυματισμό σοβαρό”. Όπως περιέγραψε γλαφυρά “ακόμη και μία πέτρα να δεχθεί κάποιος, ένα λιθόσωμα ή ένα τούβλο και έναν σοβά από τα 6-7 μέτρα, είναι ένα αιχμηρό αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά”.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι συγκεκριμένα. “Για κάποια που είναι κραυγαλέα όπως το “Κυκλαδικόν”, πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός για το τι συμβαίνει τώρα, στα κρίσιμα 24ωρα, ποια είναι η μεσοπρόθεσμη πολιτική και ποια είναι η μακροπρόθεσμη. Στην παρούσα φάση, μας ενδιαφέρει το έκτακτο, σημείωσε, εξηγώντας πως “η σημερινή κατάσταση ζητά να πάρουμε έκτακτα μέτρα και να ενημερωθεί ο κόσμος”.

Προσεχώς, υποστήριξε πως “όταν καταλαγιάσει το θέμα των σεισμικών δονήσεων, ας ανοίξει η συζήτηση για τα γερασμένα κτήρια και σχολεία και για το τι μπορεί να γίνει”.

“Να ανοίξει προσεχώς η συζήτηση για την ασφάλεια”

Για τον φόβο κατάρρευσης κτηρίων εν γένει και αν αυτός υπάρχει, ο κ. Μπουγιούρης ανέφερε: “Γενικώς οι κατασκευές των νησιών είναι μικρές. Δηλαδή είναι ισόγεια, με έναν όροφο ή στην Ερμούπολη ισόγειο με δύο ορόφους. Το μέγεθος των κτηρίων είναι πολύ μικρό. Αυτό τα σώζει”.

Ωστόσο, επανέλαβε πως “τα γερασμένα κτήρια ή τα κτήρια που λόγω ηλικίας δεν έχουν καλή συντήρηση, εξυπακούεται πως είναι πιο ευάλωτα. Στα υπόλοιπα νησιά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπάρχει το πρόβλημα που παρατηρείται στην Ερμούπολη με τα κτήρια – ερείπια”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, ευελπιστώντας πρωτίστως να “κοπάσει” το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων και προσεχώς να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για την ασφάλεια.

“Ελπίζω να έχουμε έναν ευχάριστο επίλογο σε όλο αυτό που γίνεται και να σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις. Με αφορμή αυτό όμως, ας ανοίξει επιτέλους η συζήτηση σε σχέση με την ασφάλεια των δημόσιων κτηρίων, των χώρων συνάθροισης κοινού. Είναι πολύ σημαντικά θέματα”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Αλ. Αθανασίου: "Η κατεύθυνση είναι πως είμαστε σε ετοιμότητα"

Με φόντο τα παραπάνω, μίλησε ο δήμαρχος για τις κινήσεις του. “Κάναμε μία “διακριτική” σύσκεψη σαν Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το μεσημέρι (σ.σ. χθες). Έχω μιλήσει με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τον διευθυντή τον κ. Βαμβακερό και έχω μιλήσει με Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμεναρχείο Σύρου κλπ. Συμμετείχε και το Νοσοκομείο, που αυτή τη στιγμή επειδή είναι “ακέφαλο”, ήρθε στη σύσκεψη - σε συνεργασία με τον κ. Γιαννικόπουλο που είναι διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής διοικητής - η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, η κα. Καλογεράκη”, επιβεβαίωσε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως αν και το νησί δεν πλήττεται προς το παρόν, επιβάλλεται να υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία.

“Από χθες (σ.σ. Κυριακή) έχω θέσει σε ετοιμότητα τις Υπηρεσίες μας, προληπτικά πάντα. Μιλάμε για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τους εργάτες, τους χειριστές μηχανημάτων, τους οδηγούς, την Πολεοδομία, την Τεχνική Υπηρεσία. Η κατεύθυνση είναι ότι όλοι είμαστε σε ετοιμότητα”, επεσήμανε, απαντώντας παρακάτω για τη λειτουργία των σχολείων. “Την απόφαση την έχω έτοιμη, αλλά στην περίπτωση που χρειαστεί, θα την “ενεργοποιήσω”. Δηλαδή αν τυχόν το φαινόμενο γίνει στη Σύρο εντονότερο και γίνουν οι σεισμικές δονήσεις περαιτέρω αισθητές, θα “ενεργοποιηθεί” αυτή η απόφασή μου, για κλείσιμο των σχολείων”.

Παρακάτω, ρωτήθηκε για μέτρα αποκλεισμού δρόμων κοντά σε επικίνδυνα κτήρια. “Και με τους μελετητές μηχανικούς έχουμε επικοινωνία. Από τον Δήμο έχουμε στείλει το τμήμα Μικρών Έργων και έχουν ελέγξει τις περιφράξεις στα επικίνδυνα κτήρια. Ειδικότερα για το Κυκλαδικόν, έχουμε δει την περίφραξη”, ανέφερε, ενώ τέλος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τα σχολικά κτήρια. “Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό. Και επαναλαμβάνω πως αν υπάρξει κάτι άλλο, θα “ενεργοποιηθεί” η απόφαση για κλείσιμο”, δήλωσε κατηγορηματικά.