Σε εξέλιξη προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία της Σύρου
- Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025 - 06:20
Προχωρά όλο το τελευταίο δίμηνο ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα σχολεία της Σύρου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων και να ιεραρχήσει παρεμβάσεις, αν αυτές κριθούν απαραίτητες.
Αν και ο έλεγχος άρχισε τον Οκτώβρη και πριν να ξεσπάσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, όπως αυτή καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί και απομένουν να μπουν στο… μικροσκόπιο, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, που είναι και τα πιο γερασμένα στο νησί.
Σε συνέχεια της αγωνίας που εκδηλώνουν πολλοί γονείς για την κατάσταση των σχολικών μονάδων στο νησί, χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, προέβη σε ενημέρωση – τοποθέτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μιλώντας καθησυχαστικά για τις μέχρι σήμερα καταγραφές των αρμόδιων μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Όπως εξήγησε, ο έλεγχος γίνεται σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου από τον Οκτώβριο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι θέματα στατικότητας. Μέχρι σήμερα, που έχουν ελεγχθεί τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και δύο από τα Δημοτικά (Βάρης και Ποσειδωνίας), δεν έχουν προκύψει τέτοιες παρατηρήσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να είναι ανήσυχοι, όμως ο Δήμος θα έχει σαφή εικόνα όταν έχει στη διάθεσή του όλα τα πρωτόκολλα από τους ελέγχους.
Σημειώνεται εξ αρχής πως οι παρατηρήσεις αναρτώνται και στην πλατφόρμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η σχετική δαπάνη των ελέγχων καλύπτεται από το κεντρικό κράτος.
Σύμφωνα με νέα απόφαση δημάρχου, τα σχολεία στη Σύρο παραμένουν κλειστά και σήμερα.
Συνεχείς “κρούσεις” για ελέγχους κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση
Αναφορικά με το θέμα, κατ΄ επανάληψη αλλά και διαχρονικά η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης ζητάει να γίνουν σχετικοί προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία. Ο επικεφαλής της, Νικόλας Καΐλης επαναλαμβάνει το αίτημα σε κάθε συζήτηση Τεχνικού Προγράμματος, σημειώνοντας πως δεν πρέπει ο Δήμος να αναμένει κακές συνθήκες για να οδηγηθεί σε ελέγχους.
Πέραν της νέας ερώτησης που κατέθεσε χθες στον Δήμο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”.
“Τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, σε κάθε συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση θίγει την παντελή έλλειψη προσεισμικού ελέγχου και παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στα δημοτικά κτήρια και στις κτηριακές εγκαταστάσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο Δήμος, όπως τα σχολεία και ζητάμε να ενταχθούν άμεσα τέτοιοι έλεγχοι στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Οι απαντήσεις των Δημοτικών Αρχών διαχρονικά είναι κοινότυπες και σε κοινή γραμμή: «οι Κυκλάδες δεν είναι σεισμογενής περιοχή», «αν προχωρούσαμε σε προσεισμικούς ελέγχους, θα έπρεπε να κλείσουν τα περισσότερα δημοτικά ακίνητα», «οι πιθανότητες να συμβεί κάτι είναι μια στο εκατομμύριο» κ.α.”.
Ωστόσο, σήμερα, όπως επισημαίνει “οι τρέχουσες εξελίξεις ήρθαν για να καταρρίψουν με πάταγο αυτές τις δικαιολογίες”. Σύμφωνα με όσα σημειώνει, στη Σύρο “και ιδιαίτερα στην Ερμούπολη, η κατάσταση των περισσότερων δημοτικών ακινήτων δεν είναι καλή. Μιλάμε για ένα γηρασμένο κτηριακό απόθεμα μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει χτιστεί είτε χωρίς, είτε με παρωχημένους πλέον αντισεισμικούς κανονισμούς”. Συμπληρώνει, δε, πως “καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που το αποδεικνύουν όπως καταρρεύσεις κτισμάτων ή τμημάτων αυτών, πτώσεις σοβάδων σε σχολικά κτήρια”.
Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται και “διαφημίζονται ως αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, περιορίζονται κυρίως σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και “καλλωπισμούς”. Ως εκ τούτου, ρωτά τη Δημοτική Αρχή ποιες ενέργειες έχει κάνει για προσεισμικούς ελέγχους και ποια μέτρα ενίσχυσης θα πάρει.
Τέλος, υπενθυμίζει πως ακόμη δεν έχει εκπονηθεί το master plan για τα σχολεία στο Ν. Αιγαίο. “Δύο χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε την κατάθεση του master plan, για τον... άμεσο αντισεισμικό έλεγχο των υφιστάμενων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, που είχε ανακοινωθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, παρουσία του περιφερειάρχη και του τότε γ.γ. του Υπ. Εσωτερικών (3.3.2023), με αφορμή τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία”.
Κλείνει τις δηλώσεις του, εξηγώντας μάλιστα πως, “για να γίνει κατανοητό το δυνητικό μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να αναφερθεί πως, στους προσεισμικούς ελέγχους που έγιναν πρόσφατα στη Σαντορίνη, με αφορμή την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, το 55% των σχολείων βρέθηκε να έχει προβλήματα”.
Άρχισαν οι έλεγχοι από Οκτώβρη
Επί του θέματος μίλησε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας ότι “για το θέμα που υπάρχει και την ανησυχία των γονέων και των δημοτών κυρίως για τα σχολικά κτήρια, να πούμε για τον Δήμο μας πως έχει αρχίσει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολικών εγκαταστάσεων. Είναι κάτι που έχει υποβληθεί στον ΟΑΣΠ που είναι ο αρμόδιος Οργανισμός και ουσιαστικά με χρήματα από το αρμόδιο Υπουργείο, ο Δήμος έκανε τις αιτήσεις και έχουν οριστεί δύο μηχανικοί – ιδιώτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κάνουν τον πρωτοβάθμια προσεισμικό έλεγχο για τα σχολικά κτήρια”.
Αναφορικά με τη μέχρι στιγμής πρόοδο αυτού του ελέγχου, συμπλήρωσε: “Αυτό άρχισε περίπου από αρχές Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί στα Γυμνάσια ο προσεισμικός έλεγχος, στο 1ο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης και αυτή την εβδομάδα έγινε ο έλεγχος στο Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας και στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας αντίστοιχα. Είχε αρχίσει και στα Λύκεια από τον περασμένο Δεκέμβρη, απλά λόγω του μεγάλου μεγέθους των κτηρίων, θα απαιτηθεί λίγο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρχει η αναφορά για τα συγκεκριμένα κτήρια”.
“Για την ώρα δεν υπάρχει ανησυχία”
Για τα… ευρήματα αναφορικά με την κατάσταση των σχολικών μονάδων πρόσθεσε: “Μέχρι στιγμής ακόμη δεν έχουμε δει τις επίσημες αναφορές. Απλά με τους μηχανικούς που μιλήσαμε και οι οποίοι έκαναν τους αρμόδιους ελέγχους και περνούν στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ τα αποτελέσματα και κάνουν τις καταγραφές, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ανησυχία”.
Όπως εξήγησε αναλυτικότερα, “είναι παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως στην ελλιπή συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τις συγκεκριμένες αναφορές, οπότε θα μπορούμε να πούμε με λεπτομέρειες τι χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ως προς αυτό το κομμάτι.
Για την ώρα οι κυριότερες παρατηρήσεις είναι για ελλιπή συντήρηση κτηρίων. Αναμένουμε τα αποτελέσματα”.
“Δεν φαίνονται θέματα στατικότητας”
Σε επιπλέον δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως παραμένει σε εξέλιξη ο έλεγχος προκειμένου να υπάρχει αναλυτική καταγραφή για το σύνολο των σχολικών μονάδων, καθώς απομένει ο έλεγχος σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η απαραίτητη “έρευνα” καθώς και αν υπάρχουν προβλήματα στατικότητας των κτηρίων, υπήρξε σαφής:
“Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και ένα βασικό μέρος έχει ολοκληρωθεί. Φαίνεται πως δεν υπάρχουν προς το παρόν θέματα στατικότητας για να ανησυχεί ο κόσμος. Ό,τι χρειάζονται τα σχολεία αφορά κυρίως σε συντήρηση. Επαναλαμβάνω πως δεν έχουμε δει ακόμη τις αναφορές, έχουμε μιλήσει με τους μηχανικούς, αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα από τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο”, δήλωσε συγκεκριμένα.
“Θα χρειαστεί να ιεραρχήσουμε παρεμβάσεις”
Παρακάτω, για το αν ο Δήμος έχει πρόθεση να “τρέξει” για παρεμβάσεις, αν αυτές τυχόν προκύψουν και δη με επιτακτικό τρόπο, σημείωσε: “Σίγουρα όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας τα πρωτόκολλα, θα χρειαστεί να ιεραρχήσουμε παρεμβάσεις. Αν τυχόν, κάποιο σχολείο δείξει ότι υπάρχουν προβλήματα στατικότητας, εκεί γίνεται δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και εκτενέστερος. Αλλά η εκτίμηση των μελετητών είναι πως για την ώρα είναι καθησυχαστικά τα δεδομένα, σύμφωνα με όσα έχουν δει. Δηλαδή και το συγκρότημα Γυμνασίων και το συγκρότημα Λυκείων”.
Τέλος, για το γεγονός πως τα πιο παλιά κτήρια είναι στη Σύρο αυτά των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, ανέφερε: “Σε αυτά θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι παρομοίως κεντρικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)”. Ωστόσο, με δεδομένη τη σεισμική δραστηριότητα όλων των τελευταίων ημερών, ο κ. Βακόνδιος εκτίμησε πως “σίγουρα όμως τη δεδομένη στιγμή, πιστεύω πως στους Δήμους των Κυκλάδων θα δοθεί προτεραιότητα”.
Επανέλαβε, τέλος, πως η διαδικασία είναι η εξής: “Ο Δήμος έκανε το αίτημά του γιατί οι μελέτες κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για τις 32 σχολικές μονάδες της Σύρου. Η χρηματοδότηση είναι από το κεντρικό κράτος και διενεργείται από ιδιώτες μηχανικούς μέσω του ΟΑΣΠ και του ΤΕΕ που ορίζει του μηχανικούς. Οι ίδιοι κάνουν τον έλεγχο και τον κοινοποιούν στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χωρίς προσεισμικούς ελέγχους τα σχολεία της Σύρου
17 Αυγ. 2023 - 6:19 - Σύρος: Επιμορφωτικό πρόγραμμα για σύγχρονες τεχνικές στη γεωργία
10 Φεβ. 2025 - 9:12 - Τα επιστημονικά δεδομένα καθησυχάζουν τους Κυκλαδίτες
10 Φεβ. 2025 - 6:20 - Σύντομα νέα και πιστοποιημένη παιδική χαρά στο 5ο Νηπιαγωγείο
10 Φεβ. 2025 - 6:19 - “Καμπανάκι” υπενθύμισης για μέτρα στα επικίνδυνα κτήρια
7 Φεβ. 2025 - 6:20