Σύντομα νέα και πιστοποιημένη παιδική χαρά στο 5ο Νηπιαγωγείο
- Σήμερα - 6:19
Τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία νέα, πιστοποιημένη παιδική χαρά έχουν το 5ο Δημοτικό και το 5ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, σε συνέχεια δωρεάς του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, την οποία προτίθεται να κάνει αποδεκτή η Δημοτική Επιτροπή, στη μεθαυριανή συνεδρίασή της.
Μέσω της εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ που διαχειριστής είναι ο ίδιος, ο Δήμος θα έρθει να εξασφαλίσει για τους μικρούς μαθητές έναν σύγχρονο χώρο για παιχνίδι, εντός του αύλειου χώρου των σχολείων, “αντικαθιστώντας” τον χώρο που μέχρι στιγμής λειτουργεί σαν παιδική χαρά με λιγοστά και παλιά παιχνίδια.
Οι ανάγκες των δύο σχολείων είναι καταγεγραμμένες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία εισηγείται θετικά προς τη Δημοτική Επιτροπή για την αποδοχή της δωρεάς ύψους 58.000 ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη παιδική χαρά που φτιάχνει η εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ σε σχολεία της Σύρου, καθώς η πρώτη δωρεά του κ. Μαρτίνου είχε κατευθυνθεί προς το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας.
Σε σχετικό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος είχε τονίσει πως ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά για τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών γενικότερα στο νησί και πως οποιασδήποτε νέος πιστοποιημένος χώρος, θα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσω χρηματοδότησης ή δωρεάς, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η επιστολή του κ. Μαρτίνου και της εταιρείας του, εστάλη τέλη Ιανουαρίου του 2025 στη Δημοτική Αρχή και ζητείται η έγκριση για το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και του Δήμου, ώστε να προχωρήσει η δωρεά. Στο περιεχόμενό της, διευκρινίζεται πως “το κόστος των εργασιών (κατάλληλα δάπεδα, εξοπλισμός, φράχτης) προϋπολογίζεται σε συνολικό ποσό έως 58.000 ευρώ”.
Επιπλέον, στην επιστολή επισυνάπτονται και τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν καθώς όλη η παιδική χαρά θα συνδέεται με το θαλασσινό στοιχείο. Δάπεδο με δελφίνια, τσουλήθρα – καράβι, σκηνές κ.α..
Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών
Πιο αναλυτικά, μέσω της επιστολής, καθίσταται σαφές πως το 5ο Δημοτικό και το 5ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης θα αποκτήσουν μία νέα, πιστοποιημένη παιδική χαρά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ασφάλεια των παιδιών. Αυτή θα δημιουργηθεί στο χώρο πλησίον του αύλειου χώρου και θα φέρει ειδική περίφραξη.
Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1. Τέσσερα όργανα κατασκευασμένα σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα, με μέγιστο ύψος πτώσης 1,20μ.
2. Χυτό δάπεδο ασφαλείας πιστοποιηυένο, σε όλη την επιφάνεια του χώρου της παιδικής χαράς το οποίο είναι αντικραδασμικό και ανθεκτικό στο χρόνο. Η επίστρωση του πραγματοποιείται, αφού προετοιμαστεί η επιφάνεια της υπόβασης από άσφαλτο ή σκυρόδεμα.
3. Η κατασκευή του χυτού δαπέδου ασφαλείας γίνεται σε δύο στρώσεις: Η πρώτη στρώση αποτελείται από μαύρους κόκκους ελαστικού 5ΒΙ (καουτσούκ), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ειδική κόλλα πολυουρεθένης. Στη συνέχεια, πάνω στην πρώτη στρώση (αφού έχει στεγνώσει) διαστρώνεται με όμοιο τρόπο η δεύτερη στρώση, η οποία αποτελείται από κόκκους ελαστικού ΕΡΟΜ (καουτσούκ) σε οποιασδήποτε απόχρωσης. Στην τελική στρώση υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν διάφορα δισδιάστατα σχέδια, σχήματα, λογότυπα κλπ., διαφορετικών χρωμάτων.
Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, τονίζεται πως θα περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ξύλινος φράχτης περίφραξης του χώρου της παιδικής χαράς με διπλή πόρτα εισόδου στο χώρο.
2 Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα σε όμορο χώρο.
Χρήματα για έλεγχο και συντήρηση από τον Δήμο
Στην εισήγησή της, η Τεχνική Υπηρεσία διευκρινίζει πως μετά από επικοινωνία με την εταιρεία του κ. Μαρτίνου και μετά την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς, “θα παραδοθούν τόσο στο Νηπιαγωγείο, όσο και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το τεύχος συντήρησης συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων πιστοποιητικών του εξοπλισμού βάσει προτύπου ΕΝ 1176, καθώς και η πιστοποίηση του χώρου της παιδικής χαράς που θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένο φορέα την TUV”.
Συγκεκριμένα, για τη συντήρησή της, όπως και τη συντήρηση της παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας, ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει χρήματα στον προϋπολογισμό του. “Η παρούσα κατασκευή παιδικής χαράς, εντός του σχολικού χώρου του 5ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Ερμούπολης, καθώς και η ήδη κατασκευασμένη παιδική χαρά εντός του σχολικού χώρου του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας (δωρεές και οι δύο της ίδιας εταιρείας), δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην Υπηρεσία ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης παιδικών χαρών με ΚΑ 30-6262.006, διότι αφορά τις παιδικές χαρές εκτός σχολικών μονάδων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εγγραφεί νέα δαπάνη στον προϋπολογισμό, για τις ανάγκες συντήρησης και ελέγχου εντός των σχολείων”, επισημαίνεται στην επιστολή.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος, με πρόσφατη απόφασή του, έκανε πρόσκληση σε εταιρείες για να αναθέσει το έργο συντήρησης και ελέγχου των παιδικών χαρών του νησιού (Πευκάκια, Κοίμηση, Αθλητικό Κέντρο, Μεταμόρφωση, Γαλησσάς και Φοίνικας), με ποσό 37.085, 92 ευρώ, αναφορικά με τα έτη 2025 και 2026. Παρομοίως θα πρέπει να προωθήσει προσεχώς τις σχετικές ανάγκες για τις νέες παιδικές χαρές στα παραπάνω σχολεία.
Και έργο ενεργειακής αναβάθμισης
Εκτός των ανωτέρω, το 5ο Δημοτικό Σχολείο και το 5ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης θα “απολαύσουν” και ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είχε γνωστοποιήσει προ καιρού η “Κοινή Γνώμη”.
Η σχετική χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΣΒΑΑ και φθάνει τα 890.000 ευρώ.
Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει το έργο, στο σχέδιο της πρότασης για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης περιγράφονται τα εξής:
Υποέργο 1. Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης που περιλαμβάνει τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης και στα δύο κτήρια του 5ου Δημοτικού σχολείου.
Υποέργο 2. Ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο την ενεργειακή αυτονομία που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση και των δύο κτηρίων του 5ου Δημοτικού Σχολείου. Ενδεικτικά, το έργο θα περιλαμβάνει: εξωτερική θερμομόνωση, μόνωση της στέγης ή δώματος (ανάλογα με το κτήριο), αντικατάσταση κουφωμάτων και μέτρα σκίασης, τοποθέτηση φωτιστικών LED παντού και αισθητήρων κίνησης (τουλάχιστον σε χώρους WC, κλπ), τοποθέτηση κεντρικού συστήματος ψύξης - θέρμανσης με ενεργειακή αυτονομία κάθε χώρου, εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού με διάταξη ανάκτησης θερμότητας, τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου διαχείρισης ενέργειας του κτηρίου για να ελαχιστοποιούνται ή/και μηδενίζονται οι καταναλώσεις κατά τη διάρκεια που το κτήριο είναι κενό και εγκατάσταση μη διασυνδεδεμένου συστήματος ΑΠΕ (ή εναλλακτικά διασυνδεδεμένου) για την κάλυψη όλων των καταναλώσεων ενέργειας του κτηρίου. Η επιλογή μεταξύ διασυνδεδεμένου ή μη διασυνδεδεμένου συστήματος ΑΠΕ θα γίνει κατά την εκπόνηση της μελέτης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με ευρωπαϊκούς πόρους η ενεργειακή αναβάθμιση
10 Ιαν. 2025 - 6:19 - Εκτός στόχων για τις παιδικές χαρές
21 Μαΐου. 2019 - 6:19 - Ένα ινδιάνικο χωριό για τα παιδιά της Σύρου
21 Απρ. 2017 - 6:19 - Έργα τίτλων... που “φουσκώνουν” το Τεχνικό Πρόγραμμα;
29 Μαρ. 2017 - 6:20 - Αποκατάσταση με σκοπό τα παιδικά χαμόγελα
12 Αυγ. 2016 - 6:19