Τα επιστημονικά δεδομένα καθησυχάζουν τους Κυκλαδίτες
- Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025 - 06:20
Καθησυχαστικοί υπήρξαν οι επιστήμονες και αρμόδιοι των δύο Επιτροπών για την παρακολούθηση των σεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, Κώστας Παπαζάχος και Ευθύμιος Λέκκας, προς τους δημάρχους των Κυκλάδων, χθες το μεσημέρι, αναφορικά με την πορεία του φαινομένου και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στα υπόλοιπα νησιά, ακόμη και στο ακραίο - και κατά πάσα πιθανότητα μακρινό - σενάριο των 6,5 βαθμών Ρίχτερ.
Οι δύο σεισμολόγοι έδωσαν απαντήσεις και παρείχαν γενικότερη ενημέρωση προς τους Κυκλαδίτες δημάρχους, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που απηύθυναν την Παρασκευή, μεταβαίνοντας εκτάκτως στη Σαντορίνη, οι δήμαρχοι Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης και Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς.
Στη γόνιμη τηλεδιάσκεψη, δόθηκαν απαντήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου, εξηγήθηκε το πλαίσιο για τις αποφάσεις κλεισίματος των σχολείων βάσει νομικού πλαισίου, ενώ οι δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα να επιμείνουν και να ζητήσουν ελέγχους για τις σχολικές μονάδες και κυρίως για τους μικρούς Δήμους που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες και άρα, δεν μπορούν ως σήμερα να κάνουν μόνοι τους και άμεσα ελέγχους.
Τα καθησυχαστικά επιστημονικά στοιχεία για τους σεισμούς αναφορικά πάντα με τα νησιά – πλην Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης -, φαίνεται πως “άναψαν” τη δυνατότητα για επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, αν αυτό αποφασίσουν οι δήμαρχοι.
Στην περίπτωση της Σύρου, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε με δήλωσή του στην “Κοινή Γνώμη” πως από σήμερα, οι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στα σχολεία τους, ενώ και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη, έκανε παρέμβαση σχετικά με το ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία οριζόντια απόφαση για όλα τα σχολεία σε όλα τα νησιά, όταν – όπως είπε -, τα γεγονότα επηρεάζουν σε άλλον βαθμό το καθένα εξ αυτών. Σε παρόμοιο τόνο και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης τόσο στην τοποθέτησή του, όσο και σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατέστησε σαφές πως για τα νησιά της Σαντορίνης, της Ίου, της Αμοργού και της Ανάφης, με απόφαση της Περιφέρειας παραμένουν κλειστά και αυτή την εβδομάδα, ενώ στα υπόλοιπα νησιά, την ευθύνη για το τι θα γίνει έχουν οι δήμαρχοι, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης.
Επιστημονικά δεδομένα και προτροπή για ψυχραιμία
Την ενημέρωση άρχισε ο κ. Παπαζάχος όπως αποφάσισε σχετικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, ο οποίος πρότεινε στους δημάρχους να υπάρξει ψυχραιμία, εγκράτεια και συνεργασία, για να μη διασπείρεται πανικός στις τοπικές κοινωνίες και δη, σε εκείνες που δεν επηρεάζονται σοβαρά από το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων. “Το σεισμικό φαινόμενο είναι ακριβώς όπως το έχει περιγράψει η Επιτροπή, δηλαδή συνεχίζει να εξελίσσεται αλλά έχει ελαφρά μειωμένους σεισμούς”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, παρατηρώντας ότι και τα ξημερώματα υπήρξαν κάποιες δονήσεις που κούνησαν πιο έντονα τη Σαντορίνη. Ξεκαθάρισε βέβαια πως το φαινόμενο “δεν θα σβήσει απότομα μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες”, λέγοντας ακόμη πως τα νέα δεδομένα που δείχνουν οι σεισμογράφοι “είναι πιο μεγάλα βάθη απ΄ ό,τι περιμέναμε, οπότε δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό”.
Αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο, παρατήρησε τα εξής: “Ακόμη και σε ένα σενάριο ενός ισχυρού σεισμού, αν σπάσει και έχουμε 6 βαθμούς Ρίχτερ στην περιοχή της Ανύδρου, τα νησιά τα οποία επηρεάζονται παραμένουν η Σαντορίνη, κυρίως το βορειότερο κομμάτι της, η Ανάφη, ένας είναι ο κύριος οικισμός, το νοτιότερο τμήμα της Αμοργού και λίγο το νοτιότερο τμήμα της Ίου”.
Για τα υπόλοιπα νησιά, ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων είναι πολύ χαμηλά, πολύ κάτω από τα επίπεδα του αντισεισμικού κανονισμού. “Κατά συνέπεια, δεν είναι λογικό ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο να έχουμε μία σοβαρή επίπτωση σε νησιά όπως, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Νάξος, η Πάρος κλπ”. Πρόσθεσε, δε, πως και σε ένα πιο δυσμενές σενάριο των 6,5 Ρίχτερ, οι συνέπειες παραμένουν για τα υπόλοιπα νησιά, πολύ χαμηλές.
Στα παραπάνω, συμφώνησε και ο Ευθύμιος Λέκκας, ενημερώνοντας και για την περίπτωση τσουνάμι.
“Ακόμη και με τα 6,2 και 6,5 Ρίχτερ, δεν θα έχουμε – ας μου επιτραπεί η έκφραση – ένα αξιοπρεπές τσουνάμι. Το τσουνάμι θα είναι μικρό”, ξεκαθάρισε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως για σοβαρές συνέπειες με τσουνάμι, θα πρέπει να γίνει ένας σεισμός 7Ρίχτερ και πάνω, κάτι που εκτίμησε πως “δεν το βλέπω πιθανό σενάριο σε καμία περίπτωση. Το ρήγμα της Αμοργού έχει σπάσει εδώ και 50 χρόνια και θα ξανασπάσει πάλι στα 20-30 χιλιάδες χρόνια”.
Διαβεβαιώσεις για συνολικό έλεγχο στα σχολεία των νησιών
Παρακάτω, έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους δημάρχους σχετικά με την αναγκαιότητα ελέγχων στα σχολικά κτήρια και για λόγους πραγματικούς, αφού ορισμένα εξ αυτών είναι παλιά, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς, προκειμένου να καθησυχάσουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι τοπικές κοινωνίες.
Ο κάθε δήμαρχος έφερε επί τάπητος τη δική του κατάσταση, με τον κ. Κικίλια να είναι σαφής. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του υπήρξε η κατεύθυνση πως τα νησιά με Τεχνικές Υπηρεσίες κάνουν ήδη ελέγχους στα σχολεία, σε όσα νησιά μικρότερα, δεν υπάρχουν μηχανικοί και αρμόδιες Υπηρεσίες στους Δήμους, ενισχύουν με προσωπικό για τις τρέχουσες έκτακτες ανάγκες ελέγχων οι γειτονικοί Δήμοι, ενώ φυσικά θα προχωρήσουν οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι από τον ΟΑΣΠ και γενικότεροι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες και τα κτήρια από την ΚΤ.ΥΠ.. Ο κ. Κικίλιας, μάλιστα, τόνισε πως θα ελεγχθούν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και της Δωδεκανήσου.
Επί του θέματος, μίλησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός τονίζοντας πως “στα υπόλοιπα νησιά δεν εκτιμώ ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος”, ενώ καταλήγοντας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης επανέλαβε πως θα δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους των σχολείων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Σε καλή πορεία η Σύρος και ενίσχυση από ΤΕΕ και ΚΤ.ΥΠ.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, κλήθηκε να μιλήσει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης στην “Κοινή Γνώμη”.
Αρχικά, ο κ. Αθανασίου και ως πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος των Κυκλάδων στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ανέφερε: “Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, τον κ. Κικίλια, ο οποίος προχθές στη Σαντορίνη που την επισκεφθήκαμε με τον δήμαρχο Τήνου και τον δήμαρχο Μυκόνου έκανε δεκτό το αίτημά μας για να έχουμε άμεση ενημέρωση από τις δύο ενεργές Επιτροπές του Υπουργείου του σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού”.
Για την ποιότητα της συζήτησης και το πόσο χρήσιμη υπήρξε, πρόσθεσε: “Πράγματι έγινε μία πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση και οι καθηγητές κ. Λέκκας και κ. Παπαζάχος μίλησαν με στοιχεία για το τι έχουν επεξεργαστεί μέχρι τώρα και παρουσιάζονται πολύ καθησυχαστικοί και για το φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης που μας ενδιαφέρει, αλλά και για τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η αρωγή και από το Υπουργείο Παιδείας και από την Περιφέρεια και από την ΚΤ.ΥΠ. και από τον κ. Στασινό, τον πρόεδρο του ΤΕΕ ήταν πάρα πολύ σημαντική για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι”, ενώ την ίδια ώρα εστίασε και στην περίπτωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
“Εμείς βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο για τους ελέγχους, αλλά θεωρώ θα έχουμε και τη βοήθειά τους, τις επόμενες ημέρες”, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ξανά τους λόγους που έβγαλε απόφαση για κλειστά σχολεία μέχρι την περασμένη Παρασκευή. “Επαναλαμβάνω ότι δεν βγήκε ποτέ απόφαση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με μοναδικό λόγο τη σεισμική ακολουθία. Βγήκε απόφαση συνδυαστικά για κακές καιρικές συνθήκες και αν παρ΄ ελπίδα εδημιουργείτο ένας συνωστισμός στα σχολεία, για το πού θα πήγαιναν τα παιδιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες”, σχολίασε συγκεκριμένα, λέγοντας τέλος πως “είναι πάρα πολύ σημαντικό, πως, από τη στιγμή που όλα τα επιστημονικά στοιχεία, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε αυτή την ένταση ακολουθίας που είμαστε μέχρι τώρα, πάμε για ανοιχτά σχολεία από τη Δευτέρα (σ.σ. από σήμερα)”.
Σημειώνεται πως μαζί με τον δήμαρχο, την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησε και ο εντεταλμένος για τα σχολεία, Ιωσήφ Ρούσσος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Καμπανάκι” υπενθύμισης για μέτρα στα επικίνδυνα κτήρια
7 Φεβ. 2025 - 6:20 - Δήμαρχοι Σύρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου: Κλειστά σχολεία για αποφυγή συνωστισμού
6 Φεβ. 2025 - 14:56 - Προληπτικά σε ετοιμότητα η Σύρος για τους σεισμούς
4 Φεβ. 2025 - 6:20 - Βλέπει μείωση δημοτικών τελών σε δύο χρόνια
22 Ιαν. 2025 - 6:20 - Ζήτημα που απασχολεί η μεταφορά του αμαξοστασίου
14 Ιαν. 2025 - 6:19