Στη “ζυγαριά” το κόστος συντηρήσεων των παιδικών χαρών
- Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2025 - 06:19
Εντύπωση προκαλεί η συζήτηση για το κόστος συντηρήσεων και πιστοποιήσεων των παιδικών χαρών που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, σε συνέχεια αποδοχής δωρεάς για τη δημιουργία μίας νέας, σε σχολική μονάδα του νησιού, καθώς η δημοτική πλευρά θα όφειλε να εξασφαλίσει χρήματα από το ταμείο της, χωρίς(!) παράπονα, για τη διατήρηση αυτών των χώρων – κατάλληλων -, προς όφελος των παιδιών.
Αν και γίνεται κατανοητό πως ο Δήμος δεν έχει ένα ταμείο από το οποίο μπορεί να αντλεί συνεχώς πόρους για όλες τις ανάγκες, χωρίς μέτρο και χωρίς έλεγχο, ωστόσο η συζήτηση για την απόκτηση νέων παιδικών χαρών, μέσω δωρεάς, χρήσιμο θα ήταν να γινόταν σε μία πιο ήπια βάση.
Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι γονείς που ζητούν ασφαλείς παιδικές χαρές για το παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους, παρατήρηση στην οποία προέβη στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης.
Έντονος προβληματισμός
Τον προβληματισμό για το θέμα “άνοιξε” στη συνεδρίαση η αρμόδια υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσιας, Ελεάννα Σαμουτζάκη, σε συνέχεια της αναφοράς του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά πως για πέραν των έξι παιδικών χαρών του Δήμου σε κοινόχρηστους χώρους, η Δημοτική Αρχή πρέπει να εξασφαλίσει πόρους για τη συντήρηση των δύο νέων που έχουν προστεθεί και θα προστεθούν, μετά από δωρεά, στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας και στο Νηπιαγωγείου Φοίνικα, αντίστοιχα.
“Το θέμα με τις παιδικές χαρές είναι αρκετά σοβαρό. Δεχόμαστε συνέχεια δωρεές γιατί και τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία κάνουν αιτήσεις, αλλά ο έλεγχος, η συντήρηση και η πιστοποίηση των παιδικών χαρών δεν είναι κάτι καθόλου εύκολο, διότι εκτός από τη χρήση, γίνονται και πολύ βανδαλισμοί. Ο νόμος δεν υποχρεώνει αυτή τη στιγμή στους σχολικούς χώρους που έχουν κάποια παιχνίδια και δεν είναι παιδικές χαρές, να πιστοποιούνται”, σημείωσε η κα Σαμουτζάκη, γνωστοποιώντας πως από την πλευρά που θα γίνει μία σχετική δωρεά, ειπώθηκε πως άμεσα “θα μπει και αυτό στη νομοθεσία, ακόμη και για τις παιδικές χαρές των σχολικών μονάδων”.
Για τη διαδικασία της πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε συνάρτηση με το κόστος που πρέπει να καλύπτει ο Δήμος, η ίδια ανέλυσε τα δεδομένα.
“Η πιστοποίηση έχει διάρκεια έναν χρόνο και πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Εμείς επειδή έχουμε και την ιδιαιτερότητα της θαλάσσιας μεταφοράς, το κόστος για την κάθε πιστοποίηση ανεβαίνει κατακόρυφα. Γιατί δεν είναι ένας πιστοποιητής στην Αθήνα που θα πάει στο διπλανό Δήμο για να πιστοποιήσει. Οπότε, αφενός, το κόστος είναι αρκετά μεγάλο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ”αφετέρου, δεν είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο, αλλά κάθε χρόνο οι διευθύντριες, οι δασκάλες και οι νηπιαγωγοί, ζητούν να τους επιβεβαιώνουμε και να τους δώσουμε εγγράφως, ότι τα παιχνίδια λειτουργούν με ασφάλεια, κάτι το οποίο δεν γίνεται να προχωρήσει από εμάς, γιατί δεν είμαστε πιστοποιητές”. Διευκρίνισε, δε, πως “μόνον έναν οπτικό έλεγχο μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή αν υπάρχουν κάποια χαλαρά σημεία να βιδωθούν ή κάποια σπασμένα τμήματα να αντικατασταθούν”.
Η κα. Σαμουτζάκη προχώρησε στην τοποθέτησή της, λέγοντας πως “όταν ο Δήμος λαμβάνει μία δωρεά, πρέπει να υπολογίζει και το κόστος για τις πιστοποιήσεις και το θέμα του ελέγχου και των συντηρήσεών τους” και σχολιάζοντας ότι η παροχή υπηρεσίας για τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις μέχρι σήμερα γινόταν στον Δήμο για τις έξι παιδικές χαρές των κοινόχρηστων χώρων. “Οι δύο επιπλέον θα ανεβάσουν το κόστος. Η ευθύνη της συντήρησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το να πάρουμε μία δωρεά”, συμπλήρωσε, αν και επεσήμανε πως “το κομμάτι των παιδικών χαρών μας απασχολεί πολύ γιατί γίνονται και πάρα πολλοί βανδαλισμοί. Αναγκαζόμαστε συνεχώς να τις κλείνουμε”.
Μάλιστα, σε ερώτημα του Νίκου Αλμπανόπουλου για ύπαρξη Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών, η κα Σαμουτζάκη απάντησε καταφατικά πως δηλαδή υπάρχει, αλλά πως η πιστοποίηση είναι διακριτή διαδικασία που απαιτεί και άλλο κόστος.
Τα οικονομικά δεδομένα
Για τα οικονομικά δεδομένα, μίλησε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, εξηγώντας πως τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή.
“Τη δεδομένη στιγμή μιλάμε για πολλές παιδικές χαρές. Αυτό που ανέθετε ο Δήμος είναι ο εβδομαδιαίος έλεγχος στις 6 παιδικές χαρές, 52 εβδομάδες και είχαμε κοντά στους 400 ελέγχους ετησίως και για δύο χρόνια αυτό το κόστος ήταν κοντά στις 16.000 ευρώ. Είναι 15 ευρώ ο κάθε έλεγχος”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως “πέρα από αυτό το κόστος ήταν και το κόστος της πιστοποίησης που για τις 6 παιδικές χαρές είναι 2.000 - 2.500 ευρώ και αντίστοιχα ένα κόστος για ανταλλακτικά, παιχνίδια κ.α., που αν κάτι ήταν προβληματικό κατά την ώρα της αυτοψίας, καταγραφόταν, παραγγελνόταν και τοποθετούταν. Αυτό ήταν περίπου 9.000 ευρώ για 2 χρόνια”, γνωστοποίησε, λέγοντας πως “το πρόβλημα τώρα είναι ότι αυξάνονται τις παιδικές χαρές, από έξι σε οκτώ, αυξάνονται τα κόστη και πιθανά μετά να πρέπει να πάμε σε διαγωνισμούς”.
Πάντως, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως “εννοείται θέλουμε οι παιδικές χαρές να είναι όπως τις θέλουν οι γονείς, ασφαλείς και πιστοποιημένες για τα παιδιά και θα πρέπει να εξετάσουμε οι έξι παιδικές χαρές που έχουμε και είναι σε κοινόχρηστους χώρους, συν δύο στο 5ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και συν του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας πώς θα τις προσθέσουμε. Κατά ¼ θα αυξηθεί το κόστος”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως “να βρούμε τρόπο να λειτουργούν σωστά”.
“Κάθε σχολείο, μία παιδική χαρά”
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης ανέφερε πως οι εν λόγω χώροι, πρέπει να υφίστανται για τα παιδιά, παρατηρώντας όμως την έλλειψη μέριμνας από το κεντρικό κράτος για το θέμα.
“Οι παιδικές χαρές και η ύπαρξή τους δεν είναι πολυτέλεια. Είναι εγκαταστάσεις, υποδομές που παίζουν σημαντικό ρόλο στις ανάγκες κοινωνικοποίησης του παιδιού και σε διάφορες πτυχές της ανάπτυξής του. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να υπάρχει και σε κάθε σχολείο, πέραν από τις δημόσιες και δημοτικές”, υποστήριξε, εξηγώντας παράλληλα πως, “εδώ τίθεται ένα ζήτημα, κατά πόσο το Υπουργείο έρχεται να ικανοποιήσει τον ρόλο του και να μην αφήνει κενά, τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν με διάφορους άλλους τρόπους, όπως δωρεές, να τις κάνει ο Δήμος κλπ, θέματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στον ενιαίο χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν μέσα στα σχολεία”.
Ο κ. Καΐλης έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας όμως, πως το θέμα της απόκτησης υποδομών χωρίς συνεννόηση με τον Δήμο πρώτα, έχει καταγραφεί και για τις αθλητικές υποδομές. “Το έχουμε δει αυτό και με έργα από την Περιφέρεια τα οποία μας παρέχονται στον Δήμο και ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να τα λειτουργήσει όπως πρέπει, γιατί είναι έργα που έρχονται χωρίς να υπάρχει μία πρότερη συνεννόηση με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή για τις δυνατότητες που έχει να τα λειτουργήσει και τις προτεραιότητες που βάζει”, δήλωσε με νόημα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Προτεραιότητα η ασφάλεια και καλή λειτουργία των παιδικών χαρών”
20 Ιαν. 2025 - 6:20 - “Κλειδί” οι χρηματοδοτήσεις για νέες παιδικές χαρές στη Σύρο
15 Απρ. 2024 - 6:19 - Ανακοίνωση Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για τις νέες παιδικές χαρές
9 Ιαν. 2020 - 12:55 - “Ξεκλειδώνουν” παιδικές χαρές
5 Αυγ. 2019 - 6:19 - Αναβάθμιση παιδικών χαρών
16 Μαρ. 2018 - 6:19