Οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού

Νέα ιστοσελίδα και αναγνώριση για το Βιομηχανικό Μουσείο

Πρόθεση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για συντηρήσεις μηχανημάτων

Ατζέντα θετικών εξελίξεων συνοδεύουν το Βιομηχανικό Μουσείο, καθώς υπάρχει στόχευση για νέα ιστοσελίδα, αναγνώρισή του, αλλά και συντήρηση μηχανημάτων.

Τα πρώτα δύο βήματα αναφέρθηκαν λακωνικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο ενημέρωσης των αιρετών και με αφορμή αυτά, μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ο Δήμος έχει στείλει πρόταση για χρηματοδότηση δημιουργίας μίας νέας ιστοσελίδας με στόχο την καλή ψηφιακή εικόνα του Βιομηχανικού Μουσείου, ενώ επίσης έχει προωθήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να λάβει την αναγνώρισή του. Αυτή η κατεύθυνση θα “ανοίξει” προσεχώς και δυνατότητες για νέες χρηματοδοτήσεις.

Επιπλέον, στα σκαριά είναι η προετοιμασία για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προκειμένου να συντηρηθούν μηχανήματα, που βρίσκονται κρατημένα, στην αποθήκη Βελισσαρόπουλου.

Σύγχρονη ψηφιακή εικόνα

Αρχικά, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δυνατότητας να αποκτηθεί μία νέα ιστοσελίδα για το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. “Ο Δήμος μας δεδομένου ότι είχε αιτηθεί και είχε ενταχθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μικρές χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 10.000 – 15.000 ευρώ.

Και με αυτή τη δυνατότητα που έχουμε πλέον, καθώς είμαστε ενταγμένοι στο Μητρώο, είχαμε προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου, για να καταθέσουμε μία πρόταση για χρηματοδότηση. Οπότε, δεδομένου ότι η ψηφιακή εικόνα του Βιομηχανικού Μουσείου είναι από την ιστοσελίδα του, που είναι από το 2000 και είναι πάρα πολύ παλιά και έχει λανθασμένα στοιχεία κλπ, κρίναμε σωστό να κάνουμε ένα αίτημα για χρηματοδότηση”, ανέφερε αρχικά, υπενθυμίζοντας πως “πράξαμε αντίστοιχα και για το θέατρο “Απόλλων”.

“Θέλουμε να έχει μία καλή ψηφιακή εικόνα το Βιομηχανικό Μουσείο δεδομένου ότι είναι ενταγμένο και στο ERIH”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως “καταθέσαμε λοιπόν το αίτημα που θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Ακόμη σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης της νέας ιστοσελίδας, πρόσθεσε: “Όσον αφορά στη χρηματοδότηση για το ψηφιακό κομμάτι, αυτά τα αποτελέσματα δεν καθυστερούν γιατί το “έργο” πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο έτος. Άρα, θα το προχωρήσουμε άμεσα, αρκεί να έχουμε την έγκριση. Μετά δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία. Θα γίνει εκ νέου φωτογράφηση όλων των μηχανημάτων, όπως έγινε και στο θέατρο “Απόλλων” και θα προχωρήσουμε”.

Επίσημη αναγνώριση

Ακολούθως μίλησε για το σημαντικό βήμα της αναγνώρισης του Μουσείου. “Το άλλο κομμάτι που κοιτάζουμε είναι για την αναγνώρισή του. Από το 2021 το θεσμικό πλαίσιο με τον Ν.4858/2021 προβλέπει δύο διακριτές διαδικασίες, αυτή της πιστοποίησης και αντίστοιχα της αναγνώρισης. Η πιστοποίηση αφορά στα μουσεία του Υπουργείου. Το δικό μας μουσείο πηγαίνει για το κομμάτι της αναγνώρισης. Αυτό απαιτεί έναν προέλεγχο”, σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως “έστειλα όλα τα δικαιολογητικά που μου ζητήθηκαν και αφορούσαν το Βιομηχανικό Μουσείο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του προελέγχου. Υπήρξε ένα ερωτηματολόγιο για το ποιοι είναι οι στόχοι του μουσείου, για το αν είναι καταγεγραμμένα τα εκθέματα, ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί και το σχέδιο δράσης και για το επόμενο έτος και για τις προηγούμενες χρονιές, ζητήθηκε να ενημερώσουμε αν έχει το μουσείο κινητά μνημεία κ.α.”.

Άρα, υπογράμμισε πως “ο επόμενος έλεγχος είναι ακόμη πιο δύσκολος. Είναι μία διαδικασία που είναι πολύ σημαντική και είναι απαραίτητο να ενταχθεί και το Βιομηχανικό Μουσείο με βάση τον νόμο του 2021 και να αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί έτσι θα έχει οφέλη”.

Για το πότε θα επιτευχθεί αυτό χρονικά, εξήγησε: “Δεν γνωρίζω πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα για την πιστοποίηση”, όμως σημείωσε πως “ανοίγει” ο δρόμος για νέες χρηματοδοτήσεις. “Ναι φυσικά. Αυτός είναι και ο σκοπός μας. Γιατί θα δοθούν κάποιες έξτρα χρηματοδοτήσεις για τα πιστοποιημένα πλέον μουσεία. Κι εμείς έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστούμε και φυσικά ό,τι άλλο μας ζητηθεί, θα το παρέχουμε. Είναι σημαντικό να γίνει ό,τι μας ζητηθεί για την εξέλιξη του Βιομηχανικού Μουσείου”, τόνισε η αντιδήμαρχος.

Προετοιμασία για συντηρήσεις

Τέλος, έδωσε απαντήσεις για το σοβαρό θέμα των συντηρήσεων των μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείου. Όπως γνωστοποίησε επιδιώκεται συνεργασία με Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

“Όσον αφορά στη συντήρηση των μηχανημάτων είναι ένα κομμάτι που αξίζει να ασχοληθούμε, εκτός από την εξωστρέφεια και την προβολή αυτού του μουσείου. Είναι τα εκθέματα τα οποία “λιώνουν” στις αποθήκες. Σε συνεργασία και με τον Σύλλογο Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου εξετάζουμε τη δυνατότητα να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ώστε να έρχονται οι φοιτητές με σκοπό να συντηρούν τα μηχανήματα. Κάτι αντίστοιχο όπως η ομάδα του κ. Λούκου”, εξήγησε.

Μιλώντας για τον στόχο της Δημοτικής Αρχής, πρόσθεσε: “Ο σκοπός μας θα είναι να συντηρηθούν τα μηχανήματα και να αναδειχθούν. Στο Τμήμα είναι η κα Αργυροπούλου, η οποία έχει έρθει πολλές φορές στο Βιομηχανικό και έχει ασχοληθεί και με τη συντήρηση του τροχού. Υπάρχει μία καλή βάση. Και αυτή την ομάδα την έχουμε ορίσει για συντηρητές - όταν μας ζητήθηκε από το Υπουργείο - των μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείου. Όλα αυτά και σε συνεργασία με τον Σύλλογο πάντα”.

Για το πότε θα προχωρήσει η συνεργασία, γνωστοποίησε: “Ήδη έχουμε στείλει στη νομική σύμβουλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ένα σχέδιο μνημονίου και περιμένουμε να δούμε αν μας καλύπτει για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Σίγουρα θα υπάρξει δαπάνη, αλλά είναι σημαντικό και οι νέοι επιστήμονες να έρθουν στο νησί για να μπορούν να δουλέψουν Για παράδειγμα είναι σημαντικό να δουλέψουν στον τροχό του Πατρίς”.

Άρα, γνωστοποίησε πως “έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό κάποια δαπάνη για συντήρηση μηχανημάτων, χωρίς να ξέραμε τότε για τη συνεργασία. Δεν είχαμε καταλήξει. Αλλά αν απαιτηθεί θα αυξηθεί το ποσό. Και μην ξεχνάμε ότι και ο Σύλλογος Φίλων του Βιομηχανικού κάνει κάποιες συντηρήσεις σε μηχανήματα”.

Για τον χώρο των συντηρήσεων σημείωσε: “Η συντήρηση θα μπορεί να γίνει στον χώρο του Βελισσαρόπουλου που δίπλα υπάρχει ένας μικρότερος χώρος που παλιά ήταν το εργαστήριο. Είναι εκεί που βάλαμε την νέα πόρτα”.

Τέλος, για την αποκατάσταση του κτηρίου της αποθήκης, διευκρίνισε πως “αν δεν βρεθεί άλλη χρηματοδότηση, δεν υπάρχει άλλη λύση, τώρα προσωρινά σε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο, τον Γιάννη Μαραγκό θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε στην οροφή με κάποιο τρόπο, ώστε να μην μπαίνουν μέσα περιστέρια, κλπ. Αλλά χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση. Εννοείται πως τα παρακολουθούμε όλα”.