Συγκρατημένη η εστίαση για προετοιμασία και σεζόν
- Χθες - 6:19
Στη “σκιά” της συζήτησης για το αν θα υπάρξουν συνέπειες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και στα υπόλοιπα νησιά – πλην της Σαντορίνης –, παραμένει ο κλάδος της εστίασης στη Σύρο, όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης.
Η αγωνία για την εξέλιξη του φαινομένου – αν και ακόμη είναι Φεβρουάριος - οδηγεί τον κλάδο να λειτουργεί συγκρατημένα για την επόμενη σεζόν, στο κομμάτι της επαναλειτουργίας και του ανοίγματος αρκετών επιχειρήσεων, καθώς όμως και σε επίπεδο προετοιμασίας.
Για τα παραπάνω τοποθετείται αναλυτικά ο κ. Αρβανίτης, μεταφέροντας την εικόνα που αποτυπώνει η “Τερψιχόρη” σαν Σύλλογος Εστίασης στη Σύρο, από τα μέλη της, ενώ επιπλέον μιλά για την έλλειψη προσωπικού, αλλά και για τους προβληματισμούς που “γεννά” η εφαρμογή της κάρτας εργασίας στον κλάδο.
· Τι καταγράφει ο κλάδος της εστίασης στο κομμάτι της προετοιμασίας του για την προσεχή περίοδο, αναφορικά και με τη γενικότερη συγκυρία των σεισμών; Αρχικά, γίνεται αρκετός λόγος για έλλειψη προσωπικού. Τι συμβαίνει στη Σύρο;
“Όσον αφορά στην προετοιμασία για το προσωπικό των επιχειρήσεών μας, ήδη, έχουν μπει οι πρώτες αγγελίες, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς, θα έχουμε έλλειψη και φέτος, δηλαδή ίδια κατάσταση με πέρυσι.
Προς το παρόν, δεν μπορώ να περιγράψω την ακριβή εικόνα κι αυτό επειδή δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ανοίξει το κάθε μαγαζί. Αναλόγως πώς θα πάει. Σίγουρα, υπάρχει κενό σε ένα ποσοστό της τάξης του 25-30%, αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά και με φόβο ότι θα αυξηθεί.
Θεωρώ πως πολλές επιχειρήσεις θα ψάξουν για προσωπικό εκτός Σύρου, όπως και πέρυσι, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον εδώ. Χρονιά με τη χρονιά, δυσκολεύει η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι. Τους λόγους δεν μπορώ να τους εξηγήσω, αλλά μπορώ να παρατηρήσω κάποια πράγματα.
Για παράδειγμα κάποιοι μιλούν για τα μεροκάματα. Όμως, αυτή τη στιγμή ο μισθός δεν είναι κακός και κινείται πολύ παραπάνω από τον βασικό, σε κάποιες επιχειρήσεις”.
· Μία μεγάλη αλλαγή θα είναι και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, λογικά από 1η Μαρτίου. Υπάρχει προβληματισμός; Χρειάζεστε ενημέρωση;
“Η μεγάλη δυσκολία θα είναι όντως με την κάρτα εργασίας. Μας λείπει προσωπικό και από εκεί και μετά, με την εφαρμογή της κάρτας θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον στη θέση του μάγειρα, που είναι βασική.
Δηλαδή, φαίνεται πως δεν θα έχουμε περιθώριο ευελιξίας με τα ωράρια τουλάχιστον όπως παλιά, ώστε να μπορεί να μπει υπερωρία, υπερεργασία και περιμένουμε να συνεννοηθούμε με τους λογιστές μας, μήπως γίνει κάποιο σεμινάριο για να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα ισχύσει και τι θα πρέπει να κάνουμε. Ναι, μεν, υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά οι πληροφορίες από Αθήνα είναι πως δεν έχει τελειοποιηθεί ο σχεδιασμός ακόμη. Υπάρχει προβληματισμός και θέλουμε να δούμε πού θα καταλήξει το κεντρικό κράτος για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Μας “καίει” το θέμα του ωραρίου γιατί δεν θα έχουμε ευελιξία. Είναι και το θέμα των ρεπό μετά. Ποιος θα έρθει για να καλύψει και να εργαστεί για μόνο δύο ημέρες… Δεν θα βρεθεί κάποιος να κάνει δύο μεροκάματα”.
· Θα υπάρξουν συνέπειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, πριν τη σεζόν, από άποψη ημερών;
“Η πρώτη σκέψη των επιχειρηματιών είναι ότι ίσως να παραμείνουν κλειστά κάποιες ημέρες της εβδομάδας, ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό. Γιατί αν δεν έχει προσωπικό ο επιχειρηματίας, δεν μπορεί να δουλέψει. Και αναφέρομαι στο διάστημα σίγουρα πριν τη σεζόν. Άρα, όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα δούμε και να έχουμε και απαντήσεις για το πώς θα δουλέψουμε και με την κάρτα εργασίας”.
· Η γενικότερη συνθήκη με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, εκτιμάτε πως θα επηρεάσει τουριστικά τη Σύρο; Τι σας μεταφέρετε από τους συναδέλφους σας;
“Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα επηρεαστούν όλες οι Κυκλάδες από τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Θεωρώ πως η κεντρική διοίκηση δεν διαχειρίστηκε σωστά το θέμα και τουλάχιστον, από τις επαφές και τις συζητήσεις που έχω στη Σύρο, με ξενοδόχους, με επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων κλπ, δεν υπάρχει κινητικότητα σε κρατήσεις. Άρα, φαίνεται ότι θα υπάρξει αντίκτυπος και στην εστίαση. Αναφέρουν ορισμένοι πως μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις μπορεί να φτάνουν και μέχρι το 50-60% κάτω, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι.
Και μιλάω για τους ξένους επισκέπτες που κάνουν εγκαίρως τον σχεδιασμό τους και από Ιανουάριο και Φεβρουάριο έχουν καταλήξει για το πού θα πάνε διακοπές, έχουν κάνει κρατήσεις και έχουν πληρώσει πακέτα. Δυστυχώς έχουμε μία εικόνα πολύ συγκρατημένη, βέβαια όλα θα κριθούν από την εξέλιξη του φαινομένου. Νομίζω πως δεν επηρεάζεται μόνο η Σαντορίνη, αλλά όλες οι Κυκλάδες από αυτή την κατάσταση.
Επίσης, είναι και το θέμα του πώς μεταφέρεται και διαμορφώνεται η κατάσταση για την Ελλάδα και τις Κυκλάδες από τις άλλες χώρες και τα ΜΜΕ λόγω των σεισμών, από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες κλπ. Ήδη η κρουαζιέρα για Κυκλάδες κατά 80% “στρέφεται” σε Κρήτη, Ηράκλειο και Χανιά. Όλα αυτά μας ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”.
· Άρα, περιμένετε να δείτε πώς θα διαμορφωθεί η συνθήκη. Σας δίνει μικρή ελπίδα ίσως, το γεγονός πως είμαστε στον Φεβρουάριο;
“Είμαστε στον Φεβρουάριο και ευελπιστούμε όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα. Γιατί όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη Σαντορίνη, αλλά και για όλες τις Κυκλάδες. Βέβαια, όλο αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Είναι μία ρευστή κατάσταση, αλλά ευελπιστούμε να μην υπάρξει κάποιο μεγάλο κακό. Σίγουρα όμως, θα επηρεαστεί η σεζόν”.
· Διανύσαμε τον χειμώνα με αρκετές επιχειρήσεις εστίασης κλειστές. Η εικόνα για την προσεχή περίοδο ποια είναι; Η κατάσταση εκτιμάτε πως θα επηρεάσει τον χρόνο επαναλειτουργίας τους, τη φετινή σεζόν;
“Φυσικά επηρεάζει. Απ΄ όσο γνωρίζω, αρκετοί θα πάνε προς τα πίσω το άνοιγμα. Δηλαδή, υπάρχουν επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Ίσως κάποιες να μη λειτουργήσουν ούτε το Πάσχα και σε αυτό επηρεάζει και ο καιρός, επειδή φέτος οι γιορτές πέφτουν νωρίς, δηλαδή 20 Απριλίου. Οπότε, τα χωριά του νησιού, τα καταλύματα, δεν είναι προετοιμασμένα για “χειμώνα”, αλλά για καλοκαίρι ή και άνοιξη. Αν συνεχίσει να έχει κρύο, δυστυχώς, δεν θα ανοίξουν.
Επίσης, συνδυαστικά με όσα είπα προηγουμένως, το να βρει ένας επιχειρηματίας προσωπικό για τρεις με τέσσερις ημέρες για το Πάσχα, δεν είναι εύκολο, γιατί από τις 20 Απριλίου και μετά, μέχρι το καλοκαίρι κάνει μεγάλη “κοιλιά”. Λογικά θα πάνε αρκετοί επιχειρηματίες προς τα πίσω. Και πάλι θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μία καλή εικόνα θα έχουμε προς τα τέλη του Μαρτίου. Προσωπικά εύχομαι να πάνε όλα προς το καλύτερο. Τουλάχιστον μήπως οι συνέπειες στη Σύρο είναι περιορισμένες κι αυτό επειδή – δυστυχώς βέβαια – το νησί έχει μία μικρή σεζόν”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Φθινοπωρινά “λουκέτα” και ανάγκη επέκτασης της σεζόν
16 Νοε. 2023 - 6:20 - “Θα ζητήσουμε να δούμε το πλάνο για τον τουρισμό”
6 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σύρος εξ αρχής: Η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών
5 Σεπ. 2024 - 9:50 - “Πλώρη” για τη σεζόν με 30% κενών θέσεων στην εστίαση
31 Μαΐου. 2024 - 6:20 - Εφιάλτης οι ελλείψεις προσωπικού για την εστίαση
14 Μαρ. 2024 - 6:20