Ενημέρωση του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα προς τους δημάρχους των νησιών, με φόντο τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία μειώνεται

Ετοιμότητα και ασφάλεια ενόψει σεζόν στις Κυκλάδες

Θα εισηγηθεί να ανοίξουν τα σχολεία σε Σαντορίνη και Αμοργό από την επόμενη εβδομάδα ενώ έχουν προχωρήσει έλεγχοι σε δημόσια κτήρια

Μεγάλο “στοίχημα” για το άνοιγμα της σεζόν στις Κυκλάδες – με φόντο τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων - είναι η ασφάλεια στα νησιά και η ετοιμότητα, τόσο των τοπικών αρχών, όσο και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της πολιτείας, απέναντι σε οτιδήποτε τυχόν προκύψει, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, χθες, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη χθεσινή συζήτηση των αιρετών, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για την πορεία του φαινομένου, ενώ γνωστοποίησε πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τα δεδομένα και ως εκ τούτου, ο ίδιος θα εισηγηθεί σήμερα, το άνοιγμα των σχολείων σε Αμοργό και Σαντορίνη.

Παρακάτω έκανε ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων στα δημόσια κτήρια και γνωστοποίησε πως θα υπάρξει μέριμνα για να προσεχθεί η φήμη των νησιών στο εξωτερικό.

Ετοιμότητα ασχέτως της μείωσης του φαινομένου

Αρχικά, ο κ. Λέκκας έκανε μία αναδρομή στο τι έχει συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες στις Κυκλάδες και στη Σαντορίνη, αναφέροντας και σημαντικά στοιχεία. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε από 1η Φεβρουαρίου έως και σήμερα, μέσα σε διάστημα 26 ημερών, έχουν καταγραφεί 24.500 σεισμοί και υπήρξε μία σεισμική ακολουθία – ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο -, η οποία δείχνει να μειώνεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η επιστημονική κοινότητα και κάθε άλλος αρμόδιος, επαναπαύονται. Αντιθέτως, δε, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως όλοι είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας μάλιστα πως τα μέτρα που είχαν παρθεί έως σήμερα, για την ασφάλεια των πολιτών, ορθώς ελήφθησαν. Αναφέρθηκε και στο θέμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας που τέθηκε ακολούθως όχι με το ηφαίστειο μέσα στην Καλντέρα, αλλά με το Κολούμπο, λέγοντας πως τότε άλλαξε ο σχεδιασμός των επιστημόνων, αλλά παρακολουθείται η κατάσταση, καθώς κάτι τέτοιο – να εκραγεί άμεσα - δεν είναι πιθανό.

Παρακάτω, υπογράμμισε πως, σταδιακά, ο φόβος για έναν πιο μεγάλο σεισμό 6,3 Ρίχτερ έχει μειωθεί στα 6 Ρίχτερ και πλέον, η ανησυχία εστιάζεται μόνο στο ζήτημα των κατολισθήσεων, σε ορισμένα σημεία. “Είχαμε συνεχείς κατολισθήσεις και κατολισθήσεις μέσα στα λιμάνια (παλαιός λιμένας, Αμμούδι, Αρμένη, Αθηνιός). Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα”, ανέφερε, εξηγώντας πως την επόμενη Δευτέρα θα ληφθούν αποφάσεις, σε συνέχεια σύσκεψης που έγινε με τον πρωθυπουργό, γιατί τα λιμάνια αποτελούν μία πολύ σημαντική παράμετρο, τόσο για τη μεταφορά των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Βέβαια, ο κ. Λέκκας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ζήτημα θα προκύψει αν “μπουκώσει” κυκλοφοριακά ο δρόμος του Αθηνιού.

Εισήγηση για επαναλειτουργία σχολείων

Στη συνέχεια, γνωστοποίησε πως σήμερα, θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση, να ανοίξουν τα σχολεία. “Τα σχολεία όπως ξέρετε τα κλείσαμε, αλλά θα κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν, με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Αύριο θα προτείνω να ανοίξουν τα σχολεία σε Αμοργό και Σαντορίνη, έτσι ώστε να επανέλθει σταδιακά η κοινωνική και οικονομική ζωή στα νησιά”, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος ακόμη και στους ελέγχους που έγιναν και γίνονται από ΚΤΥΠ και ΤΕΕ (ΟΑΣΠ). “Τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά”, σημείωσε γενικά, επισημαίνοντας πως, η ανησυχία προκύπτει μόνο για τις αυθαίρετες κατασκευές. Ειδική μνεία έκανε για τη Σαντορίνη “που το θέμα είναι μεγάλο, κυρίως όσον αφορά στη δόμηση κατά μήκος της Καλντέρας”. Εξ ου και επεσήμανε πως “κλείσαμε την πρόσβαση στα λιμάνια, στον Αθηνιό, στον παλιό λιμένα, στο Αμμούδι, γιατί είχαμε κατολισθήσεις”. Γι αυτό το θέμα ανέφερε πως τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και η κυβέρνηση συζητούν και το εξετάζουν.

Επιπλέον, ρωτήθηκε για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, εξηγώντας πως δεν υπάρχει φόβος.

Αντανακλαστικά και καλή φήμη για τον τουρισμό

Επιπρόσθετα, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως για όλα τα παραπάνω θέματα, “επειδή είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τα διαχειριζόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, γιατί τώρα αρχίζει η όλη διαδικασία”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “πρέπει να έχουμε πολλές προσεγγίσεις στο θέμα”, γνωστοποιώντας πως, παρά το γεγονός πως “είχαμε κάποιες παρασπονδίες στην ενημέρωση των συναδέλφων επιστημόνων”, ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών λειτούργησε με αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο κ. Λέκκας δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως θα πρέπει η φήμη της χώρας και κυρίως των νησιών να διατηρηθεί καλή, γνωστοποίησε πως θα έρθουν 4-5 κορυφαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό, ώστε να διαχυθεί η σωστή πληροφόρηση για τα νησιά των Κυκλάδων και τη Σαντορίνη.

“Έχουμε καλέσει και 5 ξένους ειδικούς σε θέματα σεισμών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε πιθανόν φήμες που μπορεί να προέρχονταν από το εξωτερικό”, δήλωσε προς τους δημάρχους, έτσι ώστε “να μη διαδίδονται κυρίως από τα ξένα μέσα κάποιες ακραίες εκτιμήσεις, χωρίς κανένα δεδομένο”.

Για το θέμα του ανοίγματος της σεζόν έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αλέξης Αθανασίου, υποστηρίζοντας πως έχει αξία να προταχθεί το ζήτημα της ασφάλειας για τα νησιά, ώστε να μη μετρήσουν απώλειες στον τουρισμό. Ειδικότερα, για τις ναυαρχίδες του τουρισμού, όπως είναι η Σαντορίνη ανάμεσα σε τρία άλλα νησιά στο Ν. Αιγαίο, επεσήμανε πως αυτό πρέπει να προσεχθεί πολύ.

“Θα δώσουμε την απαραίτητη κατεύθυνση στην πολιτεία, στους Δήμους και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν”, επεσήμανε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως μέχρι σήμερα είχε μία καλή συνεργασία με τους δημάρχους. Στα παραπάνω, έδωσε και απαντήσεις για το ποιος είναι συνήθως ο αντίκτυπος στις περιοχές που έχουν ταλαιπωρηθεί από σεισμική δραστηριότητα, εξηγώντας πως αρχικά παρατηρείται μείωση στην οικονομική δραστηριότητα και στην επισκεψιμότητα, αλλά μετά έρχεται μεγάλη άνοδος.

Στοιχεία από ελέγχους σε δημόσια κτήρια και σχολεία

Τέλος, ο κ. Λέκκας δέχθηκε ερωτήσεις και για τους ελέγχους των σχολείων και των δημόσιων κτηρίων. Σχετική παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, που συμμετέχει στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Ο καθηγητής γνωστοποίησε πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα έλεγχοι πανελλαδικά σε 14.000 δημόσια κτήρια, ενώ απομένουν σε άλλα 17.000, λέγοντας ακόμη πως, δόθηκε προτεραιότητα στα σχολεία των νησιών λόγω των σεισμών και όπως πρόσθεσε, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, σημείωσε πως, όλα τα δεδομένα, όταν κλείσει η καταγραφή και το πέρασμα των στοιχείων στην πλατφόρμα, θα δοθούν στην πολιτεία, προκειμένου να παρθούν πρωτοβουλίες για αποκαταστάσεις όπου χρειάζονται, με φόντο και τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών “εργαλείων”.

Σε αυτό το θέμα, κάποιοι δήμαρχοι των Κυκλάδων επεσήμαναν πως γίνονται και σήμερα έλεγχοι στα σχολεία, ενώ ζήτησαν να “κλείσουν” άμεσα οι διαδικασίες για να γνωρίζουν με σαφήνεια την πλήρη εικόνα.

Όσον αφορά, στο σχέδιο για τη διαχείριση των σεισμών στα νησιά, ο κ. Λέκκας γνωστοποίησε πως εντός του επόμενου μήνα θα δοθεί αυτό που έχει εκπονηθεί και ολοκληρώνεται, προς την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και εστιάζει στα νησιά της Ίου και του Καστελόριζου. Διευκρίνισε, δε, πως θα αποτελέσει έναν “μπούσουλα” για κάθε νησί.

Τέλος, ο κ. Λέκκας γνωστοποίησε πως συζητήθηκε και αποφασίστηκε με την πλευρά της ΚΕΔΕ, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης των Δήμων σε έκτακτες περιπτώσεις, συγκεκριμένα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως αυτός ο μηχανισμός, δεν θα υποκαθιστά τους Δήμους.