Σημαντικά έργα πρόκειται να “τρέξει” το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εντός του 2025

Βελτιώσεις σε λιμάνι και επιβατικό σταθμό Ερμούπολης

Κ. Γαβιώτης: “Μας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουμε τις σημερινές αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται για τους επισκέπτες και την ασφάλεια των πλοίων”

Στο λιμάνι Ερμούπολης, αλλά και στον επιβατικό σταθμό, στρέφει τον “φακό” του, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, καθώς δρομολογεί σημαντικές και άκρως απαραίτητες βελτιώσεις προκειμένου να καλύπτονται ομαλά οι ανάγκες των επιβατών - επισκεπτών της Σύρου, αλλά και η ασφάλεια των πλοίων κατά την πρόσδεση τους.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστας Γαβιώτης μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για τις παρεμβάσεις που δρομολογεί, για τον χρόνο που αυτές θα “τρέξουν”, καθώς και για το αποτέλεσμα που επιθυμεί να επιτύχει.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως εντός των επόμενων ημερών - και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα - θα έχουν γίνει εργασίες εντός του επιβατικού σταθμού για διαμόρφωση νέων τουαλετών, καθώς και για αύξηση των καθισμάτων αναμονής, ενώ επίσης, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση οθονών για ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η προμήθεια ερμαριών για αποθήκευση αποσκευών.

Ωστόσο, αμέσως μετά τη σεζόν θα προχωρήσει το μεγάλο έργο των 374 χιλ. ευρώ στο λιμάνι, για βελτίωση της ανωδομής και των τμημάτων στα οποία καταπλέουν και “δένουν” τα πλοία.

Φυσικά, εξηγεί πως στο έργο περιλαμβάνονται και εργασίες ομαλοποίησης του οδοστρώματος τόσο εντός, όσο και εκτός λιμένα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γαβιώτης έχει βελτιώσει μέχρι στιγμής και τα στέγαστρα αναμονής επιβατών, τα οποία και έχουν συντηρηθεί για μία καλύτερη εικόνα.

Άμεση προτεραιότητα στον επιβατικό σταθμό με αλλαγές και βελτιώσεις

Αρχικά, μίλησε για την αναβάθμιση στον επιβατικό σταθμό Ερμούπολης. “Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της λειτουργίας του επιβατικού σταθμού Ερμούπολης, δηλαδή και των χώρων του εσωτερικά, για να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες και τους πολίτες που περιμένουν για να επιβιβαστούν στα πλοία”, σημείωσε σχετικά, λέγοντας πως αυτή η απόφαση ουσιαστικά υπαγορεύεται από τις σημερινές μεγάλες ανάγκες. “Παρατηρείται αυξημένη κίνηση και θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στο κομμάτι της αναμονής των επιβατών στον χώρο”, πρόσθεσε, λέγοντας, μάλιστα, πως “θα βελτιωθεί στο 100%”.

Ερωτηθείς για το τι αλλαγές θα προωθήσει, περιέγραψε τα εξής: “Στο πλάνο μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των καθισμάτων από 30 θέσεις που είναι σήμερα σε 120 θέσεις, με προμήθεια νέων. Επίσης, θα τοποθετήσουμε οθόνες ενημέρωσης για το κοινό, στις οποίες θα προβάλλονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες. Θα προχωρήσουμε και σε νέα wc και τουαλέτες. Μέχρι πρότινος είχαμε τις τουαλέτες του πρώην Καζίνο. Τώρα θα γίνουν εργασίες, θα αλλάξουμε αυτές που υπάρχουν και θα διαμορφωθούν wc όπως είναι στα πλοία. Θα υπάρχει και αυξημένος χώρος για τις γυναίκες και θα φροντίσουμε ο χώρος να καθαρίζεται πιο σωστά”.

Ακόμη, γνωστοποίησε πως “θα δούμε και το γενικό βάψιμο των χώρων του σταθμού για να βελτιωθεί όλη η εικόνα του. Αρχίζουμε από τα wc και τα καθίσματα και προχωράμε. Και φυσικά θα τοποθετήσουμε και νέα ντουλάπια (ερμάρια αποθήκευσης) για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επιβάτης πλοίου να αφήνει τα πράγματά του όσο διαρκεί η αναμονή και βρίσκεται στην πόλη”.

Αναφορικά με την κάλυψη του κόστους, ο κ. Γαβιώτης υπογράμμισε πως, “αυτό το έργο θα γίνει από ίδιους πόρους και θα καλύψουμε τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας”.

Για το πότε θα “τρέξουν” οι αλλαγές, πρόσθεσε πως “για τον επιβατικό σταθμό το έργο αυτό θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα, το αργότερο σε δέκα ημέρες. Θα προχωρήσουμε με ανάθεση για να “τρέξουμε”. Μας ενδιαφέρει πριν το Πάσχα, τα βασικά θέματα με τα wc και αν είναι δυνατόν και τα καθίσματα να έχουν προχωρήσει”.

Μετά τη σεζόν οι εργασίες στο λιμάνι

Ακολούθως, ο κ. Γαβιώτης ρωτήθηκε για το μεγάλο έργο στο λιμάνι, καθώς στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου και στο Τεχνικό Πρόγραμμά του από τέλος Δεκέμβρη του 2024, έχει μπει το ποσό των 374 χιλ. ευρώ.

“Για όλο το λιμάνι - και αυτό είναι σημαντικό – έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό μας 374 χιλ. ευρώ. Αυτό το έργο θα γίνει από τον Οκτώβρη και μετά, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν και να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία στο λιμάνι Ερμούπολης”, εξήγησε ο κ. Γαβιώτης, τονίζοντας ακόμη πως “πρέπει να πάρουμε και τις σχετικές άδειες και ό,τι απαιτείται. Ακόμη και να είμαστε έτοιμοι Ιούνιο - Ιούλιο με άδειες και τα πάντα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, γίνεται κατανοητό πως εντός του καλοκαιριού δεν μπορούμε καθόλου να κάνουμε εργασίες”.

Αναλυτικότερα, για το τι περιλαμβάνει το έργο, επεσήμανε τα ακόλουθα: “Οι παρεμβάσεις εκεί θα αφορούν σε επισκευή των ραμπών και επιστρώσεις για την καλύτερη πρόσδεση των πλοίων. Θα γίνει επίσης ασφαλτόστρωση μέσα και έξω από το λιμάνι στον χώρο που βγαίνουν τα οχήματα και στον παραλιακό δρόμο,  γιατί υπάρχουν φθορές”.

Τέλος, συμπλήρωσε πως “το σύνολο αυτών των αναγκών έχουν αποτυπωθεί από το Λιμενικό Ταμείο”, καθώς και ο ίδιος λόγω επαγγέλματος γνωρίζει τα θέματα, σε συνέχεια επαφών με τους πλοιάρχους. “Με το πέρασμα των ετών και τη χρήση τους, αλλά και λόγω των συνεπειών του έντονου κυματισμού, οι φθορές κατά μήκος του τμήματος που καταπλέουν και δένουν τα πλοία είναι εξαιρετικά σοβαρές. Πρέπει να φροντίσουμε για όλα αυτά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.  

 

 


Σχόλια

Συνανίδης Γεώργιος Τετ, 12 Μαρ. 2025 - 11:43

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο λιμάνι είναι ασπιρίνες στον άρρωστο. Πολύ μικρής σημασίας συγκριτικά με τις ανάγκες σύγχρονων λιμενικών υποδομών. Η πρόσβαση στο λιμάνι κατά την διάρκεια της άφιξης και επιβίβασης στα πλοία είναι τριτοκοσμική. Άνθρωποι , αυτοκίνητα, αποσκευές , εμπορεύματα, όλα ανακαταμένα σε μια αλλόκοτη κατάσταση , ταραχή ,φύρδην μίγδην . Από τον επιβατικό σταθμό για την επιβίβαση στα στέγαστρα μεσολαβεί δρόμος με κίνηση και οι επιβάτες με τις αποσκευές τους καλούνται να περάσουν απέναντι, με την κίνηση των αυτοκινήτων και με τα εμπόδια του ποδηλατοδρόμου τους να τους εμποδίζουν να φτάσουν με ασφάλεια. Τα στέγαστρα ανήκουν σε εποχές προ πενήντα ετών . Δεν είναι αποδεκτή αυτή η εικόνα για ένα νησί που φιλοδοξεί να προσελκύσει τουρισμό σύγχρονων απαιτήσεων . Η λύση είναι γνωστή εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και λέγεται Master Plan. Όσο δεν υλοποιείται, όλα τα υπόλοιπα θα είναι προφάσεις εν αμαρτίες.