Δήλωση του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την ενημέρωσή του για την κατάσταση του κυττάρου, με αφορμή την πρόσφατη φωτιά

“Μέχρι τον Αύγουστο του 2024 ο ΧΥΤΑ είχε καταντήσει χωματερή”

Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του Ν. Αλμπανόπουλου να δημιουργηθεί μία επιτροπή του Δήμου για να ενημερώνεται για τις συνθήκες λειτουργίας του

Στη δημόσια παραδοχή πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2024, ο ΧΥΤΑ Σύρου λειτουργούσε σαν χωματερή και χωρίς να γίνεται σωστή ταφή των απορριμμάτων, προχώρησε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ενημέρωσή του για την κατάσταση στο κύτταρο στο “Κοράκι” πυροδοτήθηκε από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκου Αλμπανόπουλου, ο οποίος είχε ζητήσει να υπάρξει αναλυτική έκθεση για το τι συμβαίνει στον ΧΥΤΑ και για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωσή του. Παράλληλα, ο ίδιος αν και ζήτησε να δημιουργηθεί μία ολιγομελής επιτροπή από όλες τις παρατάξεις που θα ενημερώνεται συστηματικά για τον ΧΥΤΑ Σύρου, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια τη διαχείριση την έχει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ωστόσο το αίτημά του δεν τέθηκε ούτε σε ψηφοφορία. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος συμμετέχει στο Δ.Σ. του Φορέα σαν γραμματέας και ως εκ τούτου, παρείχε αναλυτική ενημέρωση με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο κύτταρο στις 5 Μαρτίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, καθώς το κύτταρο είναι κορεσμένο, προχωρά το έργο της επαύξησης για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων, έως ότου δηλαδή αναπτυχθεί το έργο του ΧΥΤΥ.

Σε γραπτή τοποθέτησή του, η οποία προκάλεσε τη συζήτηση στο Δ.Σ., ο κ. Αλμπανόπουλος ανέφερε πως “ο ΧΥΤΑ είναι μια μεγάλη μονάδα, πολύ σημαντική για το νησί μας. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τη διαχείρισή του δεν την ασκεί ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι καλό να έχει εικόνα της λειτουργίας του. Μέχρι πριν λίγα χρόνια την είχε, καθώς οι διαχειριστές ήταν δημοτικοί σύμβουλοι. Προτείνεται η σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα επισκέπτεται το χώρο, ώστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του περιφερειακού φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου) να ενημερώνεται για τις συνθήκες λειτουργίας και τυχόν προβλήματα. Και κατόπιν, να μεταφέρει την εικόνα και τη γνώση που θα αποκομίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε και από την πλευρά τους, ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι σε θέση να συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με κάθε πρόσφορο τρόπο”

Γ. Μαραγκός: “Προ έτους ο ΧΥΤΑ ήταν ένα βουνό από σκουπίδια”

Αρχικά, μίλησε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός ενημερώνοντας το Σώμα για τα δεδομένα μετά τη φωτιά. “Αν αυτή η πυρκαγιά είχε συμβεί πριν από έναν χρόνο, όταν είχαμε αναλάβει, αν βλέπατε την κατάσταση του ΧΥΤΑ και ειδικά του κυττάρου ήταν ένα βουνό από σκουπίδια”, παρατήρησε αρχικά, λέγοντας μάλιστα πως “η διαχείριση δεν ήταν όπως πρέπει”.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε: “Μετά την ανάληψη από τη συγκεκριμένη εταιρεία (WATT) τον Αύγουστο, η κατάσταση του κυττάρου έχει βελτιωθεί αρκετά και πιστεύω ότι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να μην έχουμε καταστροφικές συνέπειες από την πυρκαγιά, η οποία περιορίστηκε στον χώρο του κυττάρου και ούτε επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις”.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκτίμησε πως “βοήθησε πάρα πολύ η σωστή επιχωμάτωση που έχει γίνει στο κύτταρο, τα πατάρια που έχουν δημιουργηθεί και ο δρόμος ο καινούργιος που άνοιξε στην αριστερή πλευρά του κυττάρου, που βοήθησε πάρα πολύ ώστε να ανέβουν και τα πυροσβεστικά οχήματα στην κορυφή και να αποτρέψουν την πυρκαγιά να βγει εκτός κυττάρου και να πάει προς την Απάνω Μεριά”.

Διαβεβαίωσε, δε,  πως “δεν έγινε καμία ζημιά για τα μηχανήματα που υπάρχουν μέσα” και όπως συμπλήρωσε “και σε αυτό έπαιξε ρόλο η σωστή επιχωμάτωση και η συμπίεση των απορριμμάτων”.

Επιπλέον, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως υπήρξε διαχείριση της κατάστασης με τα απορρίμματα, “σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και για μία δύο ημέρες καταφέραμε και κρατήσαμε τα σκουπίδια στο αμαξοστάσιο, σύμφωνα με τις εντολές που είχαμε από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Τη δεύτερη ημέρα μπορέσαμε και στείλαμε επάνω σκουπίδια. Δηλαδή άδειασαν κάποια απορριμματοφόρα για να γίνει η αποκομιδή. Μας είχαν υποδείξει χώρο”.

Αμέσως μετά, γνωστοποίησε πως ταχύτατα ο ΧΥΤΑ μπήκε σε κανονική λειτουργία, υπενθυμίζοντας ακόμη πως “πριν αναλάβει η εταιρεία, από τα τέσσερα μηχανήματα, δεν δούλευε κανένα”.

Αναμονή για το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Ειδικότερα, για το πόρισμα της Πυροσβεστικής αναφορικά με την αιτία της πυρκαγιάς, ο ίδιος σημείωσε πως “δεν το έχουμε ακόμη”, ωστόσο, εκτίμησε πως “κατά 99% από τις κάμερες ασφαλείας που έχει ο ΧΥΤΑ, απ’ ότι έχουν δει είναι αυτανάφλεξη”.

Παρομοίως μίλησε και ο δήμαρχος. “Περιμένουμε το πόρισμα. Το πρόβλημα όπως το αναλύουν οι μηχανικοί του έργου και όχι εγώ που δεν είμαι ειδικός είναι ότι προφανώς λόγω της επιχωμάτωσης της καλής του τελευταίου εξαμήνου – είναι στις υποχρώσεις της εταιρείας – έπρεπε να γίνουν νέες γεωτρήσεις και νέα εξαεριστικά για το βιοαέριο. Δεν είχαν προλάβει όμως να τα κάνουν αυτά γιατί η πρώτη μέριμνα ήταν να ανοιχτούν οι χώροι και να γίνει ο δρόμος αυτός που έσωσε την κατάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς συνέπειες οι χώροι επαύξησης και ΧΥΤΥ

Παρακάτω για το αν έχουν υπάρξει συνέπειες στα τμήματα που θα γίνει η επαύξηση και το ΧΥΤΥ, ο δήμαρχος γνωστοποίησε: “Ο ΧΥΤΑ μας αφορά όλους για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και κυρίως για την ορθή διαχείριση των σκουπιδιών”, σχολίασε προλογικά, λέγοντας πως για τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και την εταιρεία WATT, “η πρώτη μέριμνα ήταν η επαύξηση του κυττάρου για να μας κρατήσει για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ. Ο χώρος που θα γίνει το έργο του ΧΥΤΥ δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα. Ούτε όμως ο χώρος του ΧΥΤΑ έχει πάθει κάτι και από τις μετρήσεις και τις γεωτρήσεις που έκαναν οι μηχανικοί, φαίνεται ότι και οι μεμβράνες του παλαιού κυττάρου δεν έχουν πάθει τίποτα”. Ωστόσο, σημείωσε πως “είναι όλοι σε επιφυλακή” καθώς “φαίνεται πως το πόρισμα της Πυροσβεστικής εκεί θα καταλήξει. Δηλαδή κακή εξαγωγή του μεθανίου. Άρα, έγινε μία αυτανάφλεξη και την “πατήσαμε””.

Δεν λειτούργησε η πυροπροστασία

Για το σοβαρό θέμα του αν λειτούργησε ή όχι το σύστημα πυροπροστασίας έκανε παρέμβαση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης. Στην ερώτηση πως άκουσε από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής το βράδυ της φωτιάς πως δεν λειτούργησε, ο κ. Μαραγκός ανέφερε: “Για το θέμα της πυροπροστασίας, όντως είναι εκτός η πυροπροστασία επάνω στον χώρο του κυττάρου. Υπάρχει μία δεξαμενή η οποία είναι γεμάτη με νερό αλλά δεν υπήρχε και η ανάλογη πίεση”.

“Εκπληκτική αλλαγή ως σήμερα”

Τέλος, για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και την εταιρεία WATT από τον Αύγουστο έως σήμερα, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης. “Αυτός ο Φορέας Διαχείρισης αυτή τη στιγμή έχει κάποιο προσωπικό στη Σύρο; Έχει καλυφθεί αυτό το προσωπικό; Πόσοι είναι; Πού εδρεύουν; Ακούστηκε ότι πήγε κάποιος εργολάβος στον εισαγγελέα. Αληθεύει; Του απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία;”, ρώτησε, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο να απαντάει για το θέμα της εταιρείας, μετά από την παρατήρηση και του κ. Καΐλη πως είναι τεράστια η ετήσια εισφορά του Δήμου πλέον (άνω του 1 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου, “ή κάτι δεν γίνεται καλά ή κάποιοι τρώνε”.

“Αυτό που έχει πει και ο περιφερειάρχης του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος ήταν ότι ξαφνικά του πέταξαν μία “καυτή πατάτα” το 2020, με ένα νομοσχέδιο μιας νύχτας σε θερινό τμήμα της Βουλής.  (...)Ήταν το ίδιο νομοσχέδιο που είχε έρθει επί Σωκράτη Φάμελου, αλλά απετράπη η ψήφισή του και καλώς απετράπη και μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί και το 2020, διότι δημιουργήθηκαν υδροκέφαλοι Οργανισμοί που στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργήσουν”, παρατήρησε πρωτίστως, λέγοντας στη συνέχεια πως “ο ΦΟΔΣΑ προσπάθησε τουλάχιστον για εμάς, εγκαίρως να βγάλει τον διαγωνισμό με την εταιρεία WATT, η οποία πήρε τον διαγωνισμό για τρία χρόνια και με αντίτιμο 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το κόστος της εταιρείας WATT από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι τον Αύγουστο του 2027”.

Με βάση τα παραπάνω, γνωστοποίησε δημόσια πως “πράγματι από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2024 που υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία WATT προσπαθούσε ο Φορέας να το λειτουργήσει με έναν τρόπο “κουτσό””. Δηλαδή, σημείωσε πως “με συνεχείς και εξακολουθητικές συμβάσεις των 30.000 ή των 60.000 ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το οικοδόμημα. Συνεπώς όπως σωστά είπε και ο αντιδήμαρχος μέχρι τον Αύγουστο του 2024ο ΧΥΤΑ μας είχε καταντήσει μία χωματερή, με μη καλή επιχωμάτωση και με σκουπίδια να κρέμονται σε όλα τα πατάρια”. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος τόνισε πως “από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα, που πήραμε τη φωτιά, η αλλαγή είναι εκπληκτική. Και δεν το λέω επειδή είμαι γραμματέας του ΦΟΔΣΑ”. 

Ετικέτες: