Πρόταση για λήψη χρηματοδότησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πρόγραμμα Interreg VI-A, Ελλάδα – Κύπρος 2021 – 2027

Προσβάσιμο για ΑΜΕΑ το μονοπάτι του Αγίου Αθανασίου

Πλακόστρωση όλης της διαδρομής και απόκτηση ηλεκτρικών σκούτερ

Ένα σημαντικό έργο που θα αφορά στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο μονοπάτι του Αγίου Αθανασίου, επιδιώκει να προωθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, συμμετέχοντας από κοινού σε σχετική πρόταση, - με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού και την Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου -, σε πρόγραμμα Interreg.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης είναι να καταστήσει τη διαδρομή φιλική για τα άτομα με κινητικά θέματα και προβλήματα όρασης, μέσα από παρεμβάσεις όπως πλακοστρώσεις σε όλη την έκτασή του, αλλά και μέσω της προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού για μετακινήσεις, όπως ηλεκτρικών σκούτερ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, το πρωί της Παρασκευής, πρόκειται για μία σημαντική πρόταση στο πρόγραμμα συνεργασίας Interreg VI-A Ελλάδα- Κύπρος 2021-2027, μέσω της οποίας - αφού εγκριθεί -, θα αναδειχθεί το μονοπάτι, αλλά πρωτίστως θα βελτιωθεί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της τοποθέτησής του, τονίστηκε η αναγκαιότητα καλής φύλαξης του εξοπλισμού των σκούτερ και του οχήματος που θα τα μεταφέρει στην αφετηρία, καθώς υπάρχει δυστυχώς το κακό παράδειγμα της πλατείας Μιαούλη.

Όπως είχε αναδείξει προ ημερών και η “Κοινή Γνώμη”, οι ειδικοί οικίσκοι φύλαξης των σκούτερ, παραμένουν βανδαλισμένοι ενώ συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις από ασυνείδητους.

Άξιο ωστόσο παρατήρησης, υπήρξε το γεγονός πως στον Γαλησσά, ο εν λόγω εξοπλισμός απέδωσε καρπούς, αφού όπως γνωστοποίησε ο εντεταλμένος παραλιών, Γιάννης Βουτσίνος, το καλοκαίρι του 2024 εξυπηρετήθηκαν τέσσερα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διεκδίκησης και λήψης της εν λόγω χρηματοδότησης - που όπως είπε συνολικά φθάνει στο ποσό των 248.000 ευρώ -, επεσήμανε πως, “βασικός στόχος του προτεινόμενου έργου αποτελεί η εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, μέσα από την ενίσχυση υποδομών και δικτύων επικοινωνίας και πληροφόρησης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στις δύο περιοχές παρέμβασης (Ελλάδα - Κύπρος). Με την υλοποίηση του έργου, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς ΑΜΕΑ, έτσι ώστε να ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις δυνητικές ανάγκες τους. Τα ΑΜΕΑ αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα επισκεπτών, που επιλέγει τους προορισμούς που θα επισκεφτεί με συγκεκριμένα κριτήρια, με βασικό αυτό της προσβασιμότητας”.

Ως εκ τούτου, περιγράφοντας τι θα προκύψει για το μονοπάτι του Αγίου Αθανασίου μέσω του εν λόγω έργου, σημείωσε τα ακόλουθα: “Το έργο περιλαμβάνει την πλακόστρωση του μονοπατιού του Αγίου Αθανασίου, τον φωτισμό του και την εγκατάσταση ξύλινου κιγκλιδώματος προστασίας, ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση ΑΜΕΑ στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, την προμήθεια εξοπλισμού προσβασιμότητας για άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ηλεκτρικά αμαξίδια), και την προμήθεια οχήματος για την μεταφορά των αναπηρικών ηλεκτρικών αμαξιδίων στην αρχή του μονοπατιού”.

Προσέλκυση ΑΜΕΑ  

Παρακάτω, ο κ. Βακόνδιος υπενθυμίζοντας πως η εν λόγω συνεργασία με την πλευρά της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου είχε αποφέρει όφελος κατά το παρελθόν και σε προμήθεια άλλου εξοπλισμού όπως για παραλίες, υπογράμμισε πως η βελτίωση της προσβασιμότητας, θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο.

“Η προσέλκυση ενός στοχευμένου κοινού όπως είναι τα ΑμΕΑ σε τουριστικούς χώρους,

αναμένεται να συμβάλει στη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών παρέμβασης, καθώς

με την περαιτέρω αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως οι στόχοι του έργου σχετίζονται άμεσα με τους στόχους του Προγράμματος, “το οποίο υιοθετεί την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και την προαγωγή της ισότητας ευκαιριών και της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ ως οριζόντιο (cross - cutting) θέμα”.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως το προτεινόμενο έργο συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 248.000 ευρώ.

Προστασία και φύλαξη του εξοπλισμού

Με θετικά λόγια μίλησε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, σημειώνοντας τα παρακάτω. “Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση και εφόσον δώσουμε την έγκριση η χρηματοδότηση θα είναι 100% από το πρόγραμμα και δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, οικονομικά.

Είναι μία ευκαιρία η διαδρομή στον Άγιο Αθανάσιο να αναβαθμιστεί και να μπορέσουν όλοι να έχουν την ευκαιρία ώστε να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους”, υποστήριξε.

Σε ανάλογο τόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης επεσήμανε πως πράγματι “πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα πρόταση”, καλώντας ταυτόχρονα τους αρμόδιους να φυλάξουν τον εξοπλισμό όταν αποκτηθεί, καθώς παρατηρούνται συμβάντα βανδαλισμού.

“Έχει μία αξία να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλου αυτού του εγχειρήματος και κυρίως της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και μη δούμε τα φαινόμενα που έχουμε δει σε άλλους χώρους, με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά αμαξίδια και τους χώρους φύλαξής τους, που καταστράφηκαν”, παρατήρησε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πρόσθεσε τα παρακάτω: “Σωστή η παρατήρηση του κ. Καΐλη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά προβλήματα με βανδαλισμούς και στους οικίσκους και στα αμαξίδια και προσπαθούμε μέσω του Δήμου, εφόσον μπορούμε να κάνουμε αποκαταστάσεις”.

Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε στη συνέχεια πως προκρίθηκε το συγκεκριμένο μονοπάτι, καθώς δεν εντάσσεται σε έκταση ιδιώτη. “Σίγουρα είναι μία πρόταση προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά το θέμα είναι πως πολλά μονοπάτια δεν είναι ιδιοκτησιακά στον Δήμο. Πολλά ανήκαν σε ιδιωτικές εκτάσεις. Το συγκεκριμένο όμως και προσβάσιμο ήταν και εργασίες είχαν γίνει ξανά. Οπότε, μπορεί και θέλουμε να αναβαθμιστεί”, υπενθύμισε.

Το θετικό παράδειγμα του Γαλησσά  

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Γιάννης Βουτσίνος θέλησε να μιλήσει για το θετικό παράδειγμα του Γαλησσά, αναφορικά με τον εξοπλισμό των ηλεκτρικών σκούτερ και τη μετακίνηση ΑΜΕΑ από και προς τη θάλασσα. “Ας μην παίρνουμε παράδειγμα μόνο το φαινόμενο της πλατείας Μιαούλη με τις καταστροφές. Εγώ θα αναφέρω και το “φωτεινό” παράδειγμα στις εγκαταστάσεις των αμαξιδίων στον Γαλησσά. Για να γνωρίζει ο κόσμος, φέτος το καλοκαίρι, ο εξοπλισμός βοήθησε τέσσερα άτομα με κινητικά προβλήματα. Τους παρείχαμε τα αμαξίδια ώστε να μετακινούνται από τα ξενοδοχεία τους στην παραλία, κάτι που απέσπασε και πολύ θετικές εντυπώσεις”, γνωστοποίησε προς το Σώμα, λέγοντας τέλος πως “είχε βιωσιμότητα αυτή η εγκατάσταση. Δεν τοποθετήθηκε, φωτογραφήθηκε και παραμελήθηκε. Είχε χρήση, έχει χρήση και βοηθά και πολύ”.

Καταλήγοντας, όμως, για την περίπτωση της Ερμούπολης, πρόσθεσε πως “το φαινόμενο της πλατείας Μιαούλη ήταν, είναι και φοβάμαι πως θα συνεχίσει να είναι τραγικό”.