ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ένα στολίδι στις Κυκλάδες

«Καλλίστη!!! Όχι, δεν θα μιλήσω για κάποια όμορφη κοπέλα, αλλά για ένα πανέμορφο νησί, που το απαρομοία στο κάλλος του, του είχε χαρίσει το επίθετο «Καλλίστη» - ωραιότατη! Είναι η Σαντορίνη βέβαια. Δεν είναι μάλιστα, πολύς καιρός που στη σύνοδο των 17 χωρών – μελών του «Σχεδίου Δράσης για τη Μεσόγειο» του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 1987), η Θήρα είχε ανακηρυχθεί ένας από τους 100 ιστορικούς και φυσικούς τόπους κοινού ενδιαφέροντος της Μεσογείου. Πρέπει βέβαια να «ομολογήσω» δύο πράγματα για να κριθεί η «αμεροληψία» μου απέναντι στο νησί. Πρώτα – πρώτα, με τη Σαντορίνη μ’ ενώνουν δεσμοί αίματος, αφού είναι η γενέτειρα των γονιών μου…και δεσμοί μνήμης αφού εκεί πέρασα πολλά καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων, καλοκαίρια μαγικά, σε μια ηλικία και σ’ έναν τόπο, όπου τα πάντα είναι μυθική περιπέτεια…». Ένας μικρός ύμνος για το νησί και την ομορφιά του από τον αείμνηστο Μάριο Πλωρίτη (ΒΗΜΑ 1992).

Και στην αρχαιότητα, βέβαια, ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, δείχνει να ήταν μια πόλη σε μεγάλη ακμή.

«Η ισοπέδωση του οικισμού από το μεγάλο σεισμό γύρω στις αρχές του 17ου αι. π.Χ έγινε αφορμή για την ανοικοδόμηση μεγαλοπρεπών κτιρίων, πλούσια επιπλωμένων και διακοσμημένων μα αριστουργηματικά έργα τέχνης.

Ένα αστικό κέντρο

Εκτιμάται ότι μόλις το 3% της προϊστορικής πόλης έχει ερευνηθεί. Το τμήμα αυτό φαίνεται πως συμπίπτει με το κέντρο της πόλης, η οποία τη στιγμή του ενταφιασμού της βρισκόταν στο απόγειο της ακμής της. Η πυκνή δόμηση, οι λιθόστρωτοι δρόμοι κ.α… είναι δείγματα οργανωμένου αστικού κέντρου. Από την άλλη μεριά, οι τοιχογραφίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα πλούσια και ποικίλα κινητά ευρήματα…είναι δηλωτικά της πολύπλοκης θηραϊκής κοινωνίας του 17ου αι. π.Χ…

Αυτά και πάρα πολλά ακόμη γράφει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Χρ. Ντούμας για την πόλη του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Ο Χρ. Ντούμας επί 40 περίπου χρόνια ανασκάπτει και ερευνά στο Ακρωτήρι, μετά τον Σπ. Μαρινάτο.

Η Σαντορίνη σήμερα

Εξακολουθεί να είναι ένα πανέμορφο νησί στις Κυκλάδες, με μια μοναδική ιδιαιτερότητα, βέβαια και μια ομορφιά που, ως φαίνεται, της χάρισε ο… Εγκέλαδος. Τώρα, κοιμάται και εύχομαι να μην ξυπνήσει ξανά.

Αυτή την ομορφιά θαύμασαν κι αγάπησαν οι ξένοι επισκέπτες. Διάβαζα και άκουγα ότι πάρα πολλά ζευγάρια επιθυμούν να γίνει ο γάμος τους στη Σαντορίνη, ανεξαρτήτως χώρας και θρησκείας.

Ρώτησα τον Δήμαρχο κ. Νίκο Ζώρζο αν όντως αυτό ειν’ αλήθεια και το επιβεβαίωσε. Απίστευτο πόσοι γάμοι έγιναν και θα γίνουν στο μέλλον στο νησί. Από τα μέσα Μαρτίου, μάλιστα, αρχίζουν να καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια, που έως τώρα έχει γίνει γνωστό, ότι ετοιμάζονται ήδη 9 κρουαζιερόπλοια!

Και… αυτό που με εξέπληξε ήταν η είδηση που μου ανακοίνωσε φίλη μου από την Αθήνα που έχει σχέσεις με τουριστικά πρακτορεία και περιοδικά που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό το «Conde Νast Traveler» που κάθε χρόνο ερευνά (συνήθως, βέβαια, ρωτώντας τους ταξιδιώτες) ποια χώρα, ποια περιοχή, ποιο ξενοδοχείο τους άρεσε περισσότερο, πως ήταν οι άνθρωποι που συνάντησαν, συμπεριφορά, ευγένεια και άλλα.

Στην Gold list, λοιπόν, το 2011, το περιοδικό κατέγραψε τα 101 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου! Και μέσα στα 101 του κόσμου υπήρχε και ξενοδοχείο της Σαντορίνης!! Όπως έγραψα: βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα στο Ημεροβίγλι. Οι υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου και παρέχει ασύγκριτη ποιότητα. Διαθέτει deluxe δωμάτια και πολυτελείς σουίτες, βεράντες με Jacuzzi, εστιατόριο, πισίνες, μια πισίνα μεγάλη με θέα το πέλαγος και την Καλντέρα που σας κόβει την ανάσα.

Το 2012 το ίδιο περιοδικό ασχολήθηκε να βρει ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία στην Ευρώπη για να χαρεί κανείς τις διακοπές του.

Και…ήταν η Σαντορίνη!

Ως Κυκλαδίτισα καμαρώνω για τα νησιά μας.

Ας κρατήσουμε την ευγένεια και την ποιότητα που αρμόζει στους Κυκλαδίτες.