1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών “Γεννάδειο”

"Η Σύρος με οδηγό τη λογοτεχνία"

Γνωριμία των μαθητών με την ιστορία και την υψηλή αισθητική της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων επιμελήθηκαν οι μαθητές της πρώτης τάξης του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών “Γεννάδειο”.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα “Η Σύρος με οδηγό τη λογοτεχνία”, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πολιτιστικό πλεονέκτημα, τη λαμπρή ιστορία και την υψηλή αισθητική του νησιού, έτσι ακριβώς όπως παρουσιάζεται μέσα από τα κείμενα συριανών συγγραφέων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά ασχολήθηκαν με την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, χωρισμένη σε ενότητες που αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτη τους. Οι εργασίες τους βρίσκονται καταχωρημένες στο ομόθεμο ιστολόγιο που δημιούργησαν οι μαθητές, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Χριστίνα Γρηγορίου και Γεωργία Τεμπέλη, ενώ έχει τεθεί προς συζήτηση η πρόταση έντυπης έκδοσης του υλικού.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η ομάδα επισκέφτηκε τη Σύρο και περιπλανήθηκε στα γνώριμα πια λημέρια της. Τα παιδιά παρουσίασαν τις εργασίες τους και ξενάγησαν τους συμμαθητές τους στα αξιοθέατα του νησιού, με τα οποία είχαν ασχοληθεί. Το Κοκκινόσπιτο, το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης και το Βιομηχανικό Μουσείο ήταν μερικοί από τους τόπους δράσεις τους.

Τις εμπειρίες τους, αλλά και την πολύμηνη εργασία τους παρουσίασαν σε εκδήλωση του σχολείου, αφιερωμένη στο πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα, με πρωταγωνίστρια τη Σύρο.

Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων οι συριανοί πεζογράφοι και ποιητές Μάνος Ελευθερίου και Λουκρητία Δούναβη, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι από την αγάπη με την οποία μιλούσαν για έναν τόπο, τον οποίο αισθάνονται πλέον οικείο.