11ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης “ΥΠΕΡΙΑ 2013”

Προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Η καλλιτεχνική ταυτότητα της Αμοργού σε πρώτο πλάνο

Το πολιτιστικό υπόβαθρο των Κυκλάδων, με επίκεντρο τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα της Αμοργού αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά πόλο έλξης για πλειάδα τουριστών, που συμμετείχαν στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης “ΥΠΕΡΙΑ 2013” από τις 8-13 Μαΐου.

Ο λόγος για τη διεθνή συνάντηση για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, που διοργανώνεται επιτυχώς από το 2003 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων Αιγιάλης Αμοργού σε συνεργασία με το Aegialis Hotel & Spa.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η προβολή της Ελληνικής ιστορίας και κυρίως του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς και ιδιαίτερους στην Αρχαία Ελλάδα. Όλα τα θέματα ήταν στενά συνδεδεμένα με τον εναλλακτικό - βιώσιμο τουρισμό και την διατήρηση και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αλληλεπίδραση τουρισμού - πολιτισμού

Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικείμενο τον τουρισμό και τα ταξίδια, τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, επιστήμονες, αλλά και καλλιτέχνες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν επαφές, αλλά κυρίως να προωθήσουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Παράλληλα, διοργανώθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συναυλίες κλασσικής μουσικής, εργαστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικών παραδοσιακών χορών, επιδείξεις μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές και γευσιγνωσία καθώς και ελληνικές βραδιές με παραδοσιακή μουσική.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διεξάχθηκε επίσης το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού. Η προβολή ταινιών ξεκίνησε στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού στο Βρούτσι με τη συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αθηνών Psarokokalo.

Γνωριμία με τον φυσικό πλούτο του νησιού

Την πρώτη ημέρα οι Σύνεδροι είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ελληνιστικού Πύργου της Αγ. Τριάδας στην Αρκασίνη από τον αρχαιολόγο κ. Γεώργιο Γαβαλά. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν και γευμάτισαν στη γυναικεία Μονή του Αγ. Γεωργίου του Βαλσαμίτη, που βρίσκεται στη θέση του αρχαίου Υδρομαντείου.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στην Παναγία την Επανοχωριανή, όπου βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Οι Σύνεδροι είδαν από κοντά τα πασίγνωστα αμοργιανά βότανα και ακολούθησαν τη λιτανεία των εικόνων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από αμοργιανά βότανα, σε παραδοσιακό αμοργιανό σπίτι και στην εκκλησία της.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μονοπώλησαν επίσης ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με θέματα “Τεχνολογία και πολιτιστική κληρονομιά” από τον συνεργάτη του CulturePolis NGO, Νίκο Γουμενάκη και “SUSTCULT - Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς” από τον πρόεδρο του CulturePolis - Φόρουμ της Ευρώπης των Πολιτισμών, Δρ. Βασίλειο Λαοπόδη.

Οι ομιλίες έκλεισαν με "Τα δέντρα της Αμοργού: ένα σύμβολο των προκλήσεων και των δοκιμασιών που έχει υποστεί ένα νησί της Μεσογείου" από τον Lonaïs Jaillais, επαγγελματία καθοδηγητή στα βουνά και στην φύση, καθώς και την “Οικολογία και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης. Η συμβολή στον τουρισμό” από την κ. Αlison Womak.