Ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς στην Αμοργό

Στις εσχατιές της παιδικής λογοτεχνίας

Συνάντηση - συζήτηση γύρω από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της φιλαναγνωσίας

Το συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κώστα Χαραλά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δια ζώσης μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αμοργού σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπου θα τεθεί επί τάπητος η συμβολή της φιλαναγνωσίας στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των παιδιών.

Στην προσπάθειά του να επεκτείνει τις δράσεις του, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς της άγονης γραμμής δυνατότητες επιμόρφωσης σε επιστημονικό επίπεδο, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει σήμερα συνάντηση - συζήτηση με το συγγραφέα με θέμα “Στα πέρατα της χώρας, στις εσχατιές της παιδικής λογοτεχνίας”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης - Θολαρίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης και των πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται μέσα από την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σύνορα στη γνώση

“Ο συγγραφέας πρέπει πάντα να τραβάει τις γραμμές στα άκρα, στα “άγονα”” επισημαίνει ο κ. Χαλαράς, εκτιμώντας ότι εκεί κρύβονται οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, που δίνουν την ψυχή σε κάθε καλλιτεχνικό έργο. “Δεν υπάρχουν σύνορα στη γνώση, στην πληροφορία και στην κρίση. Έχουμε ανάγκη από γνώσεις, αλλά χωρίς την κρίση όλα αυτά μπορεί να είναι μπούμερανγκ” δηλώνει χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Ανάμεσα στα κυριότερα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση είναι η εκπαιδευτική αξία της παιδικής λογοτεχνίας, ο ενημερωτικός ρόλος της, αλλά και οι κοινωνικές συγκυρίες οι οποίες παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες της. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του “Το Κουτί του Θυμού” για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, μέσα από έναν πρωτότυπο τρόπο αφήγησης που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. “Εγώ γράφω παιδική λογοτεχνία, γιατί θέλω να μιλήσω στα παιδιά. Αλλιώς θα μπορούσα να εξασκήσω διαφορετικά τη λογοτεχνική μου τέχνη, απευθυνόμενος στο ενήλικο κοινό”, προσθέτει.

Μια διαδρομή 15 εκδοτικών προορισμών

Η διαδρομή του κ. Χαραλά μέσα από τον δρόμο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που βάλθηκε ανεξήγητα να υπηρετήσει του έχει φέρει κάποιες διακρίσεις και 15 εκδόσεις. (1 Βραβείο IBBY και μία ακόμα υποψήφιος, 3 φορές υποψήφιος για τα βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, υποψήφιος για τα κρατικά βραβεία, 2 μεταφράσεις στα κορεάτικα). Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το χώρο της τηλεόρασης, καθώς ήταν ο σεναριογράφος στην εκπομπή φιλοσοφίας τσέπης “Τα πάντα ρει” της ΕΤ3. Η έτερη αγάπη του προς τη μέλισσα τον οδήγησε στη γλυκιά αγκαλιά της φύσης στην προσπάθειά του να κατανοήσει τους μηχανισμούς πάνω στους οποίους γυρίζει ο κόσμος. Ως εκ τούτου, το 2001 αποφάσισε να μετοικήσει σ' ένα χωριό στη Β. Εύβοια, απασχολούμενος με τη βιολογική μελισσοκομία και τη συγγραφή.

“Πρωταθλητές της ζωής”

Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής του πορείας, ο κ. Χαραλάς έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε αρκετές σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα, καταθέτοντας τις προσωπικές του εμπειρίες γύρω από τον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που αποτελούν μόνιμο εμπόδιο για την ανάληψη περισσοτέρων πρωτοβουλιών με επίκεντρο τον πολιτισμό, κρίνει πολύ σημαντική την υλοποίηση δράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα που στοχεύουν αποτελεσματικά στην πνευματική εξύψωση των μαθητών. “Αναμφισβήτητα, η έλλειψη πόρων κατευθύνει αρκετούς ανθρώπους στην έξοδο. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι πεισμώνουν με όλη αυτή δυσανεξία και δυστοκία των πόρων και αντίθετα κατευθύνονται εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς, στη μεγιστοποίηση της προσπάθειά τους. Για μένα, αυτοί που το κάνουν είναι πρωταθλητές ζωής”.