Μεγαλεπήβολο όραμα
- Τρίτη, 21 Μαΐου, 2013 - 06:00
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αναστηλωτικού χαρακτήρα, συντήρησης και αποκατάστασης του παραδοσιακού κτηρίου της αειμνήστου Φιφής Ανδριανοπούλου στο κέντρο της Ερμούπολης, για την ίδρυση και λειτουργία ολοκληρωμένου σύγχρονου Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
Με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ελλάδος, της Ερμούπολης, η διοίκηση του Λυκείου φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ζωντανή “κυψέλη” πολιτισμού, όπου οι επισκέπτες της θα εκπαιδεύονται γύρω από τον πνευματικό και κοινωνικό βίο της Σύρου.
Στο επίκεντρο το “αστικό σπίτι” της Σύρου
“Είναι το μεγαλόπνοο όραμά μας” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος Χριστίνα Λιψοψυχάκη, σημειώνοντας ότι η ίδρυση του μουσείου θα είναι μία προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων τόσο προς το νησί, όσο και προς το έθνος γενικότερα. “Το όνειρό μας είναι να δημιουργηθεί ένας άξονας για τον επισκέπτη, ο οποίος μέσα από ειδικά προγράμματα θα μπορεί να ξεναγείται πρώτα στο Βιομηχανικό, έπειτα στο Αρχαιολογικό και τέλος, στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του τόπου” τόνισε, κρίνοντας επιβεβλημένη την ανάγκη για διάσωση και διάδοση της πολυσήμαντης ιστορίας του νησιού.
“Στόχος μας δεν είναι μόνο να στήσουμε και να προβάλουμε φορεσιές ή διάφορα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, αλλά να αναδείξουμε εξίσου το αστικό σπίτι της Σύρου στις αρχές του περασμένου αιώνα” επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι το Λύκειο διαθέτει μία αξιόλογη συλλογή από έπιπλα, κάδρα, φωτιστικά, βιβλία και ιματισμό της εποχής, πολύτιμες δωρεές μελών και φίλων του. “Θα τα αξιοποιήσουμε για να στήσουμε το σαλόνι, το γραφείο του κυρίου, την κρεβατοκάμαρα του ανδρογύνου, του μωρού και τους υπόλοιπους χώρους”, σημείωσε.
Απαραίτητη η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού
Μετά την αποπεράτωση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αναμένεται η μουσειακή αξιολόγηση του κτιρίου, η συντήρηση και το στήσιμο των εκθεμάτων και τέλος, η λειτουργία του Μουσείου, τα έξοδα των οποίων θα αναλάβει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. “Αν και βασιζόμαστε πάρα πολύ στον εθελοντισμό που διέπει το Λύκειο, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα μουσείο, χωρίς ένα εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα έχει υπαλληλική σχέση με το Λύκειο και το οποίο θα πληρώνεται” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, έκρινε ότι η λειτουργία του Μουσείου θα συμβάλει αισθητά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στο νησί. “Επομένως, δεν θέλουμε το μουσείο να γίνει ένα νεκρό σημείο. Αλλά να είναι ένα μουσείο λειτουργικό, όπου τα εκθέματα θα εναλλάσσονται, πάντα γύρω από το ίδιο θεματικό αντικείμενο και θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους κόλπους του διαλέξεις, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα” υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι επιθυμία της διοίκησης είναι να αποτελέσει κέντρο έρευνας για μαθητές, φοιτητές, αλλά και μελετητές που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τη λαογραφική κληρονομιά του τόπου.
Έκδηλο ενδιαφέρον της Συριανής κοινωνίας
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρα από την έκθεση ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από κάθε γωνιά της χώρας, έχει προβλεφθεί και η δημιουργία ειδικής πτέρυγας για τη διάθεση 50 ευρωπαϊκών ενδυμασιών. “Πρόκειται για μία συλλογή του γιατρού Άγη Τσουρού, γιου πρώην προέδρους μας, ο οποίος υλοποίησε το όνειρο της μητέρας του να μαζέψει στολές από κάθε πόλη της Ευρώπης και να τις δωρίσει στο Λύκειο για αυτό το σκοπό”, εξήγησε.
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι η συριανή κοινωνία, η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του προς το Λύκειο θα αγκαλιάσει το Μουσείο και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάδειξή του. “Βλέπουμε το έντονο ενδιαφέρον των μελών μας κυρίως για την προσφορά εκθεμάτων και αυτό είναι κάτι, που μας συγκινεί και μας ευχαριστεί ιδιαιτέρως”, ανέφερε.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι πρόθεση της Διοίκησης είναι “να αφήσει αφενός μία κληρονομιά στη Σύρο και αφετέρου μία παρακαταθήκη στη νεότερη γενιά για να ξέρει τι έχει, τι παρέλαβε και με πόση αγάπη, αφοσίωση και μεράκι πρέπει να δουλέψει για να το διατηρήσει”.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες Δευτέρα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναστήλωσης και ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, ενώ σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η οποία επιβλέπει το έργο, οι εργασίες που αναμένονται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014 συνεχίζονται ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάδειξη του ζωγραφικού διακόσμου
7 Οκτ. 2013 - 6:00 - Στροφή στην παράδοση
23 Σεπ. 2013 - 6:00 - “Σκιαγραφήσεις, Ρομαντισμός και Πραγματικότης”
2 Αυγ. 2013 - 6:00 - Ιστορικές περιπλανήσεις στην Μάρπησσα Πάρου
23 Ιουλ. 2013 - 6:00 - Κήρυκες των εθνικών ιδεωδών
20 Μαΐου. 2013 - 6:00