Το «Διπλό βιβλίο» στη Σαντορίνη

  • Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2013 - 06:00

Μια πανανθρώπινη ιστορία, επίκαιρη όσο ποτέ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή «Το διπλό βιβλίο», την οποία έχει μεταφέρει στο σανίδι η θεατρική ομάδα Pequod, παρουσιάζεται αύριο στη Σαντορίνη.

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει «Το διπλό βιβλίο», ένα από σημαντικότερα ελληνικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας. Η ιστορία λειτουργεί αναστοχαστικά για τη θέση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο ανεξάρτητα από τις ταυτότητες που φέρει.

Η παράσταση, μια συμπαραγωγή της εταιρίας θεάτρου Pequod και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών- έχει ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας θετικές κριτικές.

Η εταιρία θεάτρου Pequod ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη συνδρομή του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και βρήκε το όνομά της στο θρυλικό σκαρί του αριστουργήματος του Χ. Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ». Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Ο Γλάρος» του Α. Τσέχωφ, «Από το φίφτυ- φίφτυ στον έρωτα» του Δ. Χατζή και «Υπόθεση εργασίας».

Η παράσταση, η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζεται στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστίας Πύργου αύριο στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.