Εορτασμός της “Ημέρας του Πατέρα” στη Σύρο

Ο “άτρωτος γίγαντας” της οικογένειας

Τιμήθηκαν ο τελευταίος επιζών του Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου Σύρου Μαρίνος Ρηγούτσος και ο εκλιπών – επί 62 χρόνια πρόεδρός του – Γιώργος Βαμβακάρης

Τον πατέρα γεννήτορα, οδηγό και προστάτη γιόρτασε για 17η συνεχόμενη χρονιά η Συριανή κοινωνία, αποτίοντας φόρο τιμής στον άτρωτο εκείνο “γίγαντα”, την “άγκυρα” που κρατά γερά και με ασφάλεια το καράβι της οικογένειας.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε ο Μπάμπης Κουλούρας συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τ. Δήμου Άνω Σύρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, με τη συμβολή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Αναγνωρίζοντας τη μαχητικότητα και την απαράμιλλη αυτοθυσία τους, οι διοργανωτές τίμησαν φέτος δύο ανθρώπους που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της υπεράσπισης, της τιμής και της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου έθνους. Τον τελευταίο εν ζωή εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου κ. Μαρίνο Ρηγούτσο, αλλά και τον εκλιπόντα – επί 62 χρόνια πρόεδρό του, Γιώργο Βαμβακάρη. Δύο πρότυπα αγωνιστικότητας, που θυσίασαν αγόγγυστα την αρτιμέλειά τους για την πατρίδα.

“Κατάθεση ψυχής” από τη Φλώρα Βαμβακάρη

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η Φλώρα Βαμβακάρη η οποία αναφέρθηκε στον θεμελιώδη ρόλο του πατέρα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών του. Συγκινημένη και με υγρά μάτια αναπόλησε και μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές στιγμές που έζησε δίπλα στον δικό της πατέρα, Γιώργο Βαμβακάρη.

“Η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του αποτέλεσαν το ουσιαστικό τμήμα της προδιαγραφής του καλού πατέρα όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι” δήλωσε, χαρακτηρίζοντάς τον “ήρωά” της. “Ήρωας με ένα πόδι”, ο οποίος της δίδαξε τη μαχητικότητα, την αυτοδυναμία και την ανεξαρτησία, αφού ποτέ δεν τον άκουσε να βαρυγκωμά για τον ακρωτηριασμό του.

“Γευτείτε με απληστία κάθε στιγμή κοντά του”

Σημειώνοντας τον ανεκτίμητο ρόλο του πατέρα, συμβούλευσε τα παιδιά να γεύονται με απληστία κάθε στιγμή δίπλα του. “Αδράχτε την κάθε μέρα σας μαζί του, γιατί όταν φύγει το κενό που θα αφήσει στη ψυχή, δεν θα καλυφθεί εύκολα από κανένα άλλο πρόσωπο. Όπως δυσαναπλήρωτο κενό άφησε στη δική μου καρδιά άφησε ο πατέρας μου όταν αρμένισε στους ουρανούς ένα πρωί, πριν ένα χρόνο και 43 ημέρες”, είπε η κ. Βαμβακάρη με δάκρυα στα μάτια, αφιερώνοντας στον πατέρα της το ποίημα της Μελισάνθης “Στη μνήμη του πατέρα μου”. Συγκινητική στιγμή ήταν και η απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Μαρίνο Ρηγούτσο, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” για να την παραλάβει. “Λυπούμαι για τους χαμένους και παρακαλώ τον Μεγαλοδύναμο να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό το πράγμα”, είπε συγκινημένος.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από μουσικούς του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.