“Μικρά Ασία”
- Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2013 - 06:00
Το Μνημείο Μικρασιατικής μνήμης “Μικρά Ασία” ανεγέρθη από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου στην περιοχή του Ξηροκάμπου για να υπενθυμίζει, να διδάσκει και να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές αναφορικά με τον αγώνα και την ιστορία των προσφύγων.
Παρουσία πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου, εκπροσώπων της Εκκλησίας καθώς και πολιτικών προσώπων της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το βράδυ τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τα τρία γηραιότερα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου σε κλίμα ιδιαίτερα συγκινητικό.
Στην εκδήλωση απηύθυναν μήνυμα ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Πουσσαίος ενώ διαβάστηκε και η ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δωροθέου Β΄. Επίσης, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών ενώ τέλος, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στο έθιμο του κλήδωνα.
Μνημείο για τον προσφυγικό αγώνα
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Λειβαδάς, χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και πραγματοποίησε μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και τους ίδιους τους Μικρασιάτες, οι οποίοι διωγμένοι από την πατρίδα τους, αναζήτησαν έναν τόπο να θεμελιώσουν τη νέα ζωής τους.
Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Λειβαδάς, πρόκειται για ένα μνημείο μικρασιατικής μνήμης το οποίο ανεγέρθη αποκλειστικά με τα χρήματα των μελών του Συλλόγου. “Κάναμε το αυτονόητο, το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχαμε κάνει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως, “το μνημείο Μικρασιατικής μνήμης, τέθηκε στον φυσικό χώρο του”, στην μικρή πλατεία του Ξηροκάμπου, “στον προσφυγικό συνοικισμό”. Μιλώντας στη συνέχεια για την πορεία των προσφύγων, ανέφερε πως από τους 7.800 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, οι 2.800 παρέμειναν στη Σύρο. Πολλοί από αυτούς ήταν αστοί, περισσότεροι από τους μισούς με υψηλό επίπεδο παιδείας, με κοσμοπολίτικο πνεύμα και γνώριζαν τους κανόνες τους εμπορικού ανταγωνισμού. Υπήρξαν όμως και πρόσφυγες αγροτικής προέλευσης, που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο. Από κοινού βοήθησαν προς την ανάπτυξη του τόπου και την πρόοδό του.
Αυτόν τον αγώνα, τον καθημερινό, τον αιματοβαμμένο, τον συγκινητικό και τον επίμονο τίμησαν με την ανέγερση του μνημείου οι επόμενες γενιές. Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου προχώρησαν τα τρία μεγαλύτερα ηλικιακά μέλη εν ζωή.
Χώρος για μαρτυρίες
Μετά από την επίτευξη του πρώτου στόχου, απομένει ακόμη ένας να πραγματοποιηθεί, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Αυτός δεν είναι άλλος από την ανεύρεση και τη διαμόρφωση ενός χώρου που θα συγκεντρώνει και θα εκθέτει μνήμες της Μικράς Ασίας μέσα από αντικείμενα, έντυπα και φωτογραφίες που αποτελούν μαρτυρίες των ανθρώπων και της πορείας τους. “Είναι καιρός η Σύρος να μη μένει στις δόξες του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι του τόπου μας να μιμηθούν άλλους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους παρακαλούμε και τους προκαλούμε να μας βοηθήσουν”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας, στον οποίο απάντησε καταφατικά ο κ. Πουσσαίος, λέγοντας ότι η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα πράξει ό,τι απαιτείται για τη δημιουργία ενός χώρου μικρασιατικής μνήμης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Γειά σου Μάρκο από τη Σύρα”
20 Ιουν. 2022 - 6:16 - Αποκαλυπτήρια αγάλματος Μάρκου Βαμβακάρη
18 Ιουν. 2022 - 15:29 - Ο Μάρκος Βαμβακάρης θα ατενίζει για πάντα το λιμάνι της Σύρας
9 Ιουν. 2022 - 6:16 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16