Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2013 στη Σύρο

Ταξίδι στο κλασικό ρεπερτόριο

Συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο των μουσικών παραστάσεων

Τις πύλες του “ανοίγει” και φέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου το οποίο θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 21 Ιουλίου, παρουσιάζοντας στο φιλόμουσο κοινό μία σειρά από μουσικές παραστάσεις από το πεδίο του διαχρονικού κλασικού ρεπερτορίου.

Την Τρίτη το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους συνδιοργανωτές του αξιόλογου Φεστιβάλ, οι οποίοι έδωσαν τον τόνο της ένατης κατά σειρά διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν σημαντικοί καλλιτέχνες και μουσικοί, καθώς επίσης και χορωδίες υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Peter Tiboris και με τη συνδρομή της υψιφώνου Eilana Lappalainen.

Πλούσιο πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 7 Ιουλίου με το Messa Da Requiem του Βέρντι στο θέατρο “Απόλλων” λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από τη γέννησή του και ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου με ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην ελληνική τζάζ με τη συμμετοχή του Yiorgos Fakanas Group. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ακόμη έντεκα μουσικές παραστάσεις και αφιερώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα υπάρχουν αφιερώματα στο έργο του Μότσαρντ ενώ και οι συμμετέχοντες του Greek Opera Studio υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Lappalainen υπόσχονται μοναδικές βραδιές. Αξίζει να τονισθεί πως, θα παρουσιαστεί επίσης ένα “Ταξίδι στην αιωνιότητα” από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με χορογράφο τον Ρενάτο Τζανέλλα σε μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, παράσταση για την οποία έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερη μνεία η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ακόμη, αξιόλογη κρίνεται η παρουσία και του Σπύρου Ανέμη με το γκρουπ του, ενώ δεν πρέπει να παραλείψει κανείς την παιδική παράσταση, “Η Ιστορία της Σταχτοπούτας” στις 27 και 28 Ιουνίου του Γερμανού σκηνοθέτη Dirk Schattner, που εντάσσεται στο “προφεστιβαλικό” πλαίσιο.

Άξια λόγου κρίνεται και η βραδιά που θα διοργανωθεί με τίτλο “Κάτω από τα άστρα” που θα είναι αφιερωμένη στον Βέρντι και ανοικτή προς όλους, καθώς θα παρουσιαστεί στην πλατεία Μιαούλη.

Θεμέλιο κλασικής κουλτούρας

Αναφορικά με τον χαρακτήρα και τη φετινή διοργάνωση, μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, ο αρχιμουσικός Peter Tiboris, η σοπράνο Eilana Lappalainen καθώς και ο Γερμανός σκηνοθέτης Dirk Schattner.

Ο κ. Δεκαβάλλας, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι “πρόκειται για μία σπουδαία συνδιοργάνωση, η οποία προβάλει το νησί”, επισημαίνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι για τις ανάγκες του Φεστιβάλ θα επισκεφθούν τη Σύρο περίπου 500 καλλιτέχνες με τις οικογένειές τους από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα. Παράλληλα, εξήρε τη συστηματική δουλειά τόσο του Peter Tiboris, όσο και του συνόλου των συμμετεχόντων, οι οποίοι “καταφέρνουν να αποτελούν χρόνο με το χρόνο μία νέα έκπληξη” όπως σημείωσε. Η παρουσία “σημαντικών προσωπικοτήτων της κλασικής μουσικής” στη Σύρο αναδεικνύει τη βαθιά ιστορική διαδρομή της Σύρου στην κλασική μουσική.

Επένδυση στον Πολιτισμό

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Κεράνης, ο οποίος σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο έχει καθιερωθεί από το 2005, “προσφέρει σημαντικό μουσικό θέαμα στους μουσικόφιλους ενώ συστήνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την όπερα σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους”. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε όσον αφορά στο κόστος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων της όπερας του Φεστιβάλ Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος συμμετέχει ετησίως με το ποσό των 48.000 ευρώ καθώς όλες οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις καλύπτονται από χορηγίες που κατοχυρώνει ο Peter Tiboris. Ο κ. Κεράνης, υπενθύμισε μάλιστα, πως το 2011 ο ΟΠΑΣ είχε κέρδος κατά 3.000 ευρώ, ενώ το 2012 ο Οργανισμός είχε μειωμένα έσοδα περίπου 3.500 χιλιάδες ευρώ. "Επί της ουσίας δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ το Φεστιβάλ. Τα περισσότερα χρήματα που δίνουμε, επιστρέφονται πίσω", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο δήμος και ο ΟΠΑΣ, επενδύουν πολιτιστικά και τουριστικά στο Φεστιβάλ Αιγαίου.

“Η Σύρος... μουσικό σπίτι”

Την προσωπική τους θέση και τα συναισθήματά τους για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Αιγαίου και αυτό το καλοκαίρι στο νησί, εξέφρασαν ακολούθως και ο κ. Tiboris και η κ. Lappalainen. Αρχικά, ευχαρίστησαν όσους στηρίζουν τη διοργάνωση και επεσήμαναν ότι η Σύρος αποτελεί για εκείνους το “μουσικό σπίτι τους”, στο οποίο αναγνωρίζουν έναν μουσικό παράδεισο. Ο μαέστρος και η σοπράνο, υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό θέαμα, προσιτό τόσο στα αυστηρά γούστα της κλασικής μουσικής, όσο όμως και για εκείνους, για τους οποίους είναι πρωτόγνωρο το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, πήρε το λόγο ο Γερμανός σκηνοθέτης της παιδικής παράστασης Dirk Schattner, ο οποίος “διατύπωσε” την ικανοποίησή του για την πορεία και τις προετοιμασίες του παιδικού έργου "Η Ιστορία της Σταχτοπούτας". Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μία δουλειά που απευθύνεται στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων και αποτελεί αφορμή για να “γεννηθεί” ένας καμβάς πολλών συναισθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όλο το πρόγραμμα αναλυτικά, καθώς επίσης και λεπτομέρειες σχετικά με την προμήθεια των εισιτηρίων μπορεί να διαβάσει κάποιος στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αιγαίου για το 2013: http://www.festivaloftheaegean.com.