Ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο
- Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Την επιθυμία του να παρουσιαστεί στη Σύρο το βραβευμένο έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου “Γιαννούλης Χαλεπάς, η Κοιμωμένη μου” εκφράζει στην “Κοινή Γνώμη” ο ηθοποιός Πέτρος Αποστολόπουλος, που επί τρία συναπτά έτη ενσαρκώνει θεατρικά τον σημαντικότερο γλύπτη της Νεώτερης Ελλάδας.
Η επιτυχημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόρτζου, ξετυλίγει τη μυθιστορηματική ζωή του σπουδαίου και συνάμα ιδιόρρυθμου δημιουργού από τον Πύργο της Τήνου, που ισορρόπησε ανάμεσα στην τρέλα και την καλλιτεχνική αναγνώριση.
Ένα άγριο “παραμύθι” που εμπνέει και συγκινεί
Μέσα από αυτήν, ζωντανεύουν οι ανατριχιαστικές καταστάσεις, τα φτωχικά χρόνια, τα δραματικά περάσματα, οι περιπλανήσεις, οι θάνατοι και οι απορρίψεις που στιγμάτισαν τον ρομαντικό αυτό καλλιτέχνη. Έναν μοναχικό και βασανισμένο άντρα, που στα 25 του έφτιαξε την Κοιμωμένη και στα 37 του νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια.
Ωστόσο, ο Γολγοθάς του δεν είχε τέλος, αφού κατά την επιστροφή του στη γενέτειρά του, οι συγχωριανοί του τον θεωρούσαν τρελό, ενώ κάποιοι εξ' αυτών δεν δίσταζαν να τον στέλνουν ακόμα και για θελήματα. Εν τούτοις, παρέμεινε ένας άνθρωπος της τέχνης, έστω κι αν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που μάζευε τις γόπες των άλλων από το χώμα, γιατί δεν είχε ούτε τσιγάρο. Κι όταν πια έφτασε 65 χρονών και πέθανε η αυστηρή μητέρα του, η οποία πίστευε ότι ο γιος της έχασε τα λογικά του από την τέχνη, αυτός “ξαναγεννήθηκε” κι άρχισε και πάλι να δημιουργεί.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Έλληνα συγγραφέα, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Κρατικού θεάτρου.
“Ο σημαντικότερος ρόλος της ζωής μου”
Μετά από 298 παραστάσεις στο θέατρο “Τέσσερις Εποχές” στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική και κυρίως καλλιτεχνική επιτυχία, ο κ. Αποστολόπουλος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον μεγάλο Τήνιο γλύπτη, κομμάτι του εαυτού του. “Η ζωή του είναι ένα άγριο παραμύθι, το οποίο με εμπνέει πάρα πολύ και με συγκινεί” σημειώνει, προσθέτοντας ότι “ο ρόλος του Γιαννούλη Χαλεπά είναι ο σημαντικότερος που είχα στα 20 χρόνια που είμαι ηθοποιός”.
Δηλώνει μάλιστα, ότι μέσα από την ευκαιρία που του έδωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης να ερμηνεύσει έναν απαιτητικό και μεγάλης βαρύτητας χαρακτήρα, κατάφερε να εντρυφήσει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση και την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του. “Ο Χαλεπάς ήταν ένας άνθρωπος μοναχικός, εργάτης, που δούλευε είκοσι ώρες το 24ωρο και είχε εμμονή με την τελειότητα” αναφέρει.
“Το έργο του είναι παράδειγμα για τη σημερινή εποχή”
Παράλληλα, εξηγεί ότι ο ίδιος θαυμάζει απεριόριστα τόσο το εμπνευσμένο αποτέλεσμα των έργων του, όσο και της στάση ζωής του, την οποία ποτέ δεν απαρνήθηκε. “Εκτιμώ απεριόριστα τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, δεν φλυαρούν και έχουν μια όμορφη ισορροπία στη ζωή τους, χωρίς να σκορπίζουν τον εαυτό τους” υπογραμμίζει.
Επιπλέον, δηλώνει ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς αποτελεί μέσα από το έργο του παράδειγμα για τη σημερινή εποχή. “Έζησε με πάρα πολλές δυσκολίες, όπως και εμείς σήμερα. Λοιδορήθηκε, θεωρήθηκε ο τρελός του χωριού, υποτιμήθηκε, τρελάθηκε και όταν πέρασαν όλα αυτά, λυτρώθηκε. Βγήκε στην επιφάνεια, βγήκε νικητής. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και με τη χώρα μας”, επισημαίνει.
Εκτός από τον κ. Αποστολόπουλο στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης η Γιούλη Ζήκου και η Ανδρομάχη Παπαδοπούλου. Επιθυμία των συντελεστών είναι η παρουσίαση του έργου στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” στη Σύρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους αποτελεί ένα “στολίδι” όχι μόνο για τις Κυκλάδες, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παράσταση "Κοιμώμενος Χαλεπάς... ένας Σαλός Άγιος" στα σχολεία της Τήνου
7 Δεκ. 2022 - 18:06 - Τήνος: Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
6 Δεκ. 2024 - 17:13 - Στο ρυθμό των εορτών
4 Δεκ. 2024 - 6:15 - Τήνος: Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
29 Νοε. 2024 - 15:29 - Τήνος: Εργαστήρια για τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα
21 Νοε. 2024 - 11:57