Ε΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου

“Η Νάξος διά μέσου των αιώνων”

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου θα διεξαχθεί το Ε΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” που διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος – Παιδείας – Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα στις 18:00 με τον καθιερωμένο αγιασμό από το Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλίνικο και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ – πρώην Πρύτανης, Μανώλης Πρωτονοτάριος.

Η 1η Συνεδρία θα έχει ως θέμα την Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία, ενώ στη συνέχεια θα γίνει ειδική μνεία σε Πρόσωπα της Ναξιακής Ιστορίας, όπως ο επιστήμονας Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο Πέτρος Γλέζος, ο Νίκος Σφυρόερας και ο Γεώργιος Κωνστ. Κονδύλης.

Οι εργασίες συνεχίζονται την επόμενη ημέρα (31-08-2013), όπου θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες με θέμα: “Από τον Μύθο στην Ιστορία”, “Βυζαντινή Αρχαιολογία” και Λαϊκή Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία – Ονομάτων Επίσκεψις. Έπειτα, ανοίγει ο κύκλος του Λαϊκού Πολιτισμού των Ναξίων με εισηγήσεις γύρω από την περίοδο της Λατινοκρατίας και της Οθωμανοκρατίας, μέχρι τον 19ο αιώνα και τους νεότερους χρόνους. Μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν “το Δίκαιο, η Αυτοδιοίκηση και οι Τοπικοί Θεσμοί”, ενώ σε δύο μέρη θα χωριστεί η σχέση των Απεραθιτών με τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν τόσο ο θρησκευτικός βίος του νησιού, όσο και η οικονομική κατάσταση στη Νεότερη και τη Σύγχρονη Νάξο. Καταλήγοντας, θα εξεταστεί η σύζευξη της παράδοσης και της νεωτερικότητας στο Λαϊκό Πολιτισμό, ενώ οι εργασίες ολοκληρώνονται, ρίχνοντας “φως” στις πτυχές της Σύγχρονης Ναξιακής Κοινωνίας.

Ετικέτες: