Παράσταση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο

“Ποιος τη ζωή μου...”

Σχεδόν 6.000 επισκέπτες ταξίδεψαν στον τόπο εξορίας

Ένα συγκινητικό ταξίδι στην πορεία της ζωής του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Μακρόνησο, μέσα από την μουσική παράσταση που παρουσιάστηκε σε κοινό σχεδόν 6.000 ανθρώπων που μετέβησαν στο νησί.

Πρόκειται για ένα προγραμματισμένο ραντεβού με την ιστορία του τόπου που μαρτύρησαν πολλοί αγωνιστές, οι οποίοι ακολούθησαν το σκληρό μονοπάτι της εξορίας βιώνοντας καθημερινά τον εφιάλτη.

Την παράσταση με τίτλο “Ποιος τη ζωή μου...” με κεντρικό πρωταγωνιστή το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη που ενσάρκωσε ο Άρης Λεμπεσόπουλος, συνδιοργάνωσαν το θέατρο Badminton σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το δήμο Κέας και το δήμο Λαυρεωτικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κορυφαίος Έλληνας αγωνιστής και δημιουργός εξαιτίας σοβαρών λόγων υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο νησί.

Συγκινητική απήχηση

Το βράδυ του Σαββάτου, όσοι θέλησαν να συναντήσουν ένα από τα πιο ζωντανά πρόσωπα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ταξίδεψαν στη Μακρόνησο με σκοπό να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα “Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου...”. Με φόντο το άγονο μα γεμάτο μνήμες τοπίο, η ζωή του συνθέτη ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών, οι οποίοι έσπευσαν να γνωρίσουν από κοντά τον αγώνα των εξόριστων.

Στο νησί, τους υποδέχτηκε η “μυρωδιά” της άσβεστης μνήμης, μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που “γέννησε” συναισθήματα δέους και συγκίνησης. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη ήχησαν από το πρώτο λεπτό καθηλώνοντας όλους εκείνους που έδωσαν το “παρών”.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε σημαντική καθώς συνολικά αφίχθησαν στον τόπο μαρτυρίου 6.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5.000 με πλοία που δρομολογήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 με διαφορετικά ιδιωτικά πλωτά μέσα. Οι πρώτοι επισκέπτες έφτασαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, έχοντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία σύντομη περιήγηση στον ιστορικό τόπο και τα μνημεία ενώ οι τελευταίοι νωρίτερα από τις εννέα το βράδυ.

“Στον πυρήνα της τραγωδίας”

Η σκηνή στήθηκε μπροστά από το κτήριο των αρτοκλιβάνων πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού. Συνολικά εικοσιπέντε ηθοποιοί και χορευτές καθώς όμως και τέσσερις τραγουδιστές με τη συνοδεία έντεκα μουσικών παρουσίασαν πενήντα τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Κομμάτια που αποτυπώνουν τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ιστορικά γεγονότα της χώρας εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για μία ζωή “στον πυρήνα της τραγωδίας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωταγωνιστής Άρης Λεμπεσόπουλος. Τα “ηχηρά” και επίκαιρα μηνύματα του μεγάλου Θεοδωράκη, προκάλεσαν την εκδήλωση θαυμασμού από την πλευρά των παρευρισκομένων, οι οποίοι τραγούδησαν μαζί με τους τραγουδιστές το κομμάτι “Θα σημάνουν οι Καμπάνες” του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Το αφιέρωμα διήρκησε αρκετές ώρες και τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τραγουδιού “Ποιος τη ζωή μου...”. Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθησε απόσπασμα από βίντεο με τίτλο “Το χρώμα της ελευθερίας”, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης εξιστορεί τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος και οι συγκρατούμενοί του στον τόπο μαρτυρίου το 1948.

Την εκδήλωση που παρουσίασαν αφιλοκερδώς οι συντελεστές, παρακολούθησαν δωρεάν οι επισκέπτες, ενώ υπήρξε πολύτιμη η συμβολή εθελοντών προκειμένου να στηθεί η σκηνή και να μεταφερθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πραγματοποίηση του αφιερώματος.

Ταξίδι νοερά στους “ματωμένους βράχους”

Από τη μοναδική βραδιά απουσίαζε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί στη Μακρόνησο ώστε να παραστεί στο αφιέρωμα. Ωστόσο, ο ίδιος χαιρέτησε με τον δικό του τρόπο όσους τον τίμησαν, μέσα από ένα ηχογραφημένο μήνυμα που προηγήθηκε λίγο πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε, “Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές” προσθέτοντας πως “Τώρα που σας μιλώ, έχω επιστρέψει νοερά στο στρατόπεδο το 1948 και καθώς βλέπω τα πεντάγραμμα με την Πρώτη Συμφωνία μου, κάνω ένα άλμα στο χρόνο και σκέφτομαι ότι αυτή η μουσική που γράφω τώρα και σε λίγο θα βρεθεί σκορπισμένη πάνω στα συρματοπλέγματα, θα έρθει μια εποχή που θα ηχήσει νικητήρια πάνω από αυτούς τους ματωμένους βράχους”.

Το μήνυμα του ίδιου απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα όλων, οι οποίοι με διάχυτη τη συγκίνησή τους αφέθηκαν στην αύρα των συντελεστών της παράστασης και περιηγήθηκαν στα σκληρά χρόνια του μαρτυρίου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η εν λόγω παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θέατρο Badminton και αφού έκανε αισθητή την παρουσία της σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ολοκλήρωσε το ταξίδι της με αξιοσημείωτη επιτυχία επιστρέφοντας στο χώμα που “γεννήθηκε”, τη Μακρόνησο.