“Μελίσσι” γνώσης και αγάπης
- Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10
Κοιτίδα πολιτισμού, γνώσης και αστείρευτης αγάπης τόσο για την ιστορία του τόπου μας, όσο και για τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς αποτελεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ερμούπολη το Μουσείο (αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα από το οποίο έχουν “ξεπηδήσει” μέχρι σήμερα δεκάδες μικροί πρεσβευτές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Το Μουσείο φιλοξενείται στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης κατά τα πρότυπα του Μουσείου Ν. Γουλανδρή της Αθήνας και λειτουργεί από το 1993 με τη χορηγία του ζεύγους Γιάννη και Ελένης Βάτη.
Στο χώρο του πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να γελάσουν, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν και να μάθουν την Ιστορία μας, τη μυθολογία και κυρίως τα “μυστικά” του Κυκλαδικού πολιτισμού, που αποτελεί έναν από τους πέντε πρώτους πολιτισμούς παγκοσμίως.
Υπεύθυνη του Μουσείου είναι η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα και οι μόνιμες συνεργάτιδες της, Λίζα Δαλεζίου και Μαρία Κάπαρη, οι οποίες με ξεχωριστή αγάπη και φροντίδα μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά την ιστορία του νησιού, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα τους για γνώση.
Από γενιά σε γενιά
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων τα παιδιά ξεδιπλώνουν τις γνώσεις τους, ξεναγώντας τους επισκέπτες της Σύρου στα αρχιτεκτονικά μνημεία της Ερμούπολης, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πνευματικό Κέντρο και φυσικά το Θέατρο “Απόλλων”. Με σήμα κατατεθέν το χαμόγελο και την ασυναγώνιστη οξυδέρκειά τους, μυούν τους επισκέπτες στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική του 19ου αιώνα, εισπράττοντας συγχαρητήρια για τις γνώσεις ιστορίας του νησιού και την ευγενική συμπεριφορά τους. Παρόμοιες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου από ομάδες παιδιών της περιοχής, κάποια εκ των οποίων συμμετέχουν ενεργά και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Νέο τμήμα προσχολικής ηλικίας
Φέτος, οι δράσεις του Μουσείου εμπλουτίζονται, καθώς μετά από αίτημα πολλών γονέων, οι οποίοι συχνά γίνονταν δέκτες παραπόνων από τα μικρότερα παιδιά τους που ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγαλύτερων αδερφών τους, θα λειτουργήσει ένα νέο τμήμα με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 4-6 χρονών. Το τμήμα θα αναλάβει εθελοντικά η παιδαγωγός και παλαιότερη μαθήτρια του Μουσείου, Καλλιόπη Μπατζάκη, η οποία θα καλεί τους μαθητές να γνωρίσουν την ελληνική φύση, τις εποχές, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, την τέχνη και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες με επίκεντρο το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσικοκινητική, το κουκλοθέατρο, τις ατομικές και ομαδικές κατασκευές και τη ζωγραφική.
Η πρώτη “καλημέρα” της χρονιάς
Το περασμένο Σάββατο, οι μαθητές του Μουσείου αντάλλαξαν μεταξύ τους την πρώτη “καλημέρα” για την καινούρια χρονιά. Με απαράμιλλη χαρά και ενθουσιασμό αντάμωσαν ξανά με τις αγαπημένες δασκάλες τους, υποδεχόμενοι ταυτόχρονα και τα καινούρια μέλη της παρέας τους, η οποία κάθε χρόνο μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Τρανή απόδειξη ο αριθμός των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο οποίος σήμερα αγγίζει τους 50-60 μαθητές.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοτικής Παιδείας, Μιχάλης Ζουλουφός επιβραβεύοντας τα παιδιά για την όρεξη και το μεράκι τους να αφομοιώσουν κάθε πτυχή της Συριανής ιστορίας. Παράλληλα, ευχήθηκε στους μαθητές να συνεχίσουν να κάνουν υπερήφανη την πατρίδα τους και όλους όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τη διασφάλιση της ταυτότητάς της στη νέα γενιά.
“Κιβωτός” λιλιπούτειων πρεσβευτών του νησιού
“Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι στο Μουσείο και μου αρέσει που μαθαίνω τόσα πολλά για τον πολιτισμό μας” σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” η εννιάχρονη Δανάη, η οποία προτρέπει καθημερινά και τους φίλους της να την ακολουθήσουν. “Μαγεμένη” με το κομμάτι της ξενάγησης δηλώνει η μικρή Ειρήνη (8,5 ετών), υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Την επιθυμία της να ασχοληθεί μελλοντικά με το επάγγελμα της ξεναγού εκφράζει η εννιάχρονη Σοφία, η οποία άρχισε να παίρνει τις πρώτες βάσεις από την ηλικία των έξι ετών.
“Και οι δύο δασκάλες μας είναι υπέροχες”
Την αγάπη της για την μοναδική Κυκλαδική τέχνη μοιράζεται με τους αναγνώστες η δεκάχρονη Ειρήνη, η οποία ξεχωρίζει το τηγανόσχημο και τον δημοφιλή Γλεντζέ. Αναφορικά με τις δύο δασκάλες τους, οι οποίες είναι πάντα πρόθυμες να λύσουν κάθε απορία τους και να τους ψυχαγωγήσουν τονίζει ότι “και οι δύο είναι υπέροχες”. Η συμβουλή της νονάς του να διαβεί την πόρτα του Μουσείου άξιζε τον κόπο και έπειτα από δύο χρόνια, ο 14χρονος Αλέξανδρος χαίρεται ιδιαίτερα που την εμπιστεύτηκε. “Μου αρέσει ο πλούτος γνώσεων που αποκομίζουμε μέσα από τα μαθήματα όπως και η επαφή με τους επισκέπτες της Σύρου, μέσα από τις ξεναγήσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Η ευχαρίστηση των επισκεπτών είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας”
Κομμάτι της καθημερινότητάς της χαρακτηρίζει τη σχέση που διατηρεί επί επτά συνεχή έτη με το Μουσείο η 11χρονη Μαριάννα. “Αν δεν το αγαπούσα, δεν θα βρισκόμουν μέχρι σήμερα εδώ”, τονίζει, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειώσει οφείλεται κυρίως στη σωστή καθοδήγηση των δύο δασκάλων της. “Και οι δύο μας βοηθούν πάρα πολύ, δίνοντάς μας την ώθηση να κάνουμε περισσότερα πράγματα”, σημειώνει. Παράλληλα καθιστά γνωστό ότι αν και ασχολείται κατά κόρον με τη ξενάγηση των επισκεπτών στο Δημαρχιακό Μέγαρο, έπειτα από δύο χρόνια θα μεταπηδήσει στο Θέατρο “Απόλλων”, καθώς η λαμπρή του ιστορία την έχει “αιχμαλωτίσει”.
Ιδιαίτερα συγκινημένη μιλάει για τη σχέση της με την κ. Μαίρη Ρώτα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα κομμάτι του εαυτού της. “Είναι ένας από αγαπημένους μου ανθρώπους και την αγαπώ. Όποτε τη βλέπω είναι με ένα χαμόγελο στα χείλη, που γεμίζει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίζω με χαρά τη ζωή”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, τονίζει ότι θα ήθελε να συνεχίσει να παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες της για πάρα πολλά χρόνια ακόμη, καθώς “η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την ίδια είναι η ευχαρίστηση που νιώθουν οι επισκέπτες όταν ξεναγούνται”.
Λ. Μπατζάκη & Μ. Κάπαρη: “Η κ. Μαρία Ρώτα είναι η πνευματική μας μητέρα”
Για την εικοσάχρονη εθελοντική πορεία της στο Μουσείο, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Λίζα Μπατζάκη, σημειώνοντας ότι το κέρδος της είναι η επαφή με τα παιδιά, η ζεστασιά που εισπράττει και η ευχέρεια να τους μεταδώσει τις γνώσεις και την αγάπη της για το νησί μας. “Προσπαθούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε, να μάθουν το σπίτι τους, να το αγαπήσουν και να το πονέσουν. Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες υπάρχει μια εγρήγορση για κάτι καινούριο και πιο δημιουργικό, το οποίο ζωντανεύει και εμένα την ίδια”, υπογραμμίζει. Αναφερόμενη στην “ψυχή” του Μουσείου, τονίζει ότι “η κ. Μαίρη είναι ο άνθρωπος που μου άνοιξε τους ορίζοντες και με έκανε να βγω από το σπίτι.”, προσθέτοντας μάλιστα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που “πάντα σε επιβραβεύει και πάντα βρίσκει την καλή πλευρά του πράγματος”. “Είναι η δεύτερη μητέρα μου”, δηλώνει με δάκρυα στα μάτια.
“Χώρο ωραίων αναμνήσεων που έχει τη δυνατότητα να σε αναστήσει, να σε ανεβάσει ψυχολογικά, αναπτερώνοντας το ηθικό σου” χαρακτηρίζει το μουσείο η κ. Μαρία Κάπαρη. Όπως τονίζει, η “20χρονη επαφή μου με τα παιδιά μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω περισσότερα πράγματα, αλλά και να εξελιχθώ σε προσωπικό επίπεδο”. Προσθέτει ακόμα, ότι ο πολιτισμός είναι το μόνο “όπλο” που μας έχει απομείνει σήμερα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Καταλήγοντας, εξηγεί ότι η κ. Ρώτα υπήρξε για την ίδια μια υπέροχη δασκάλα. “Ήμουν τυχερή που τη βρήκα στο δρόμο μου. Με περιέβαλε με αγάπη, με στήριξε, με βοήθησε στη βιβλιογραφία και είναι έτοιμη να ακούσει και να σταθεί στο πλευρό των νέων ανθρώπων. Είναι μια μεγάλη πνευματική μαμά” σημειώνει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εγκαινιάστηκε ένας νέος μουσειακός χώρος κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης
26 Ιουν. 2024 - 19:08 - Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη
10 Φεβ. 2023 - 6:16 - Καμία ενημέρωση
30 Μαΐου. 2014 - 6:10 - “Σπόρος” αισιοδοξίας
17 Δεκ. 2013 - 6:10 - Προβολή της Ερμούπολης ως πολιτιστικό κέντρο
30 Σεπ. 2013 - 6:00