“Πάει ο παλιός ο χρόνος”...

Ας γιορτάσουμε, παιδιά

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σύρο

Στο ρυθμό του 2014 χτυπούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι καρδιές μικρών και μεγάλων με την ευχή οι καλές ημέρες να μην αργήσουν να φανούν για κανέναν, μια ευχή-σφραγίδα στα χείλη που ανταλλάσσουν μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για μία χρόνια με λιγότερες σκοτούρες και περισσότερα χαμόγελα.

Μηνύματα αγάπης και αισιοδοξίας

Με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο αποχαιρέτισαν το 2013 τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις σε εκείνους που αποφάσισαν να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά με ελπίδα και θετική ενέργεια.

Με άκρως εορταστική διάθεση, οι επιχειρηματίες τόσο στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, όσο και στον πεζοδρομημένο -για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς- δρόμο της Σταματίου Πρωίου υποδέχτηκαν το κοινό της Σύρου για να κουνήσουν παρέα το “μαντήλι” στον παλιό τον χρόνο.

Παραδοσιακοί χοροί από το εργαστήρι “η σοφία.. της παράδοσης” και τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, ζωγραφική προσώπου και μπαλόνια για τους μικρούς φίλους, αλλά και άφθονο “χιόνι” για όσους επιθυμούσαν διακαώς να δουν “άσπρη” μέρα “”μάγεψαν” κάθε παιδική ψυχή αλλά και όσους αισθάνονται ότι βρίσκονται ακόμη στην πρώτη νιότη τους.

Ζεστές καρδιές

Τις τελευταίες βόλτες των καταναλωτών στην τοπική αγορά συντρόφεψαν με τον πιο χαρμόσυνο τρόπο τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα των παιδιών, τα οποία από νωρίς το πρωί πήραν τα τρίγωνά τους και τραγούδησαν για τον αγαπημένο τους Άγιο, που σε λίγες ώρες θα ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι του από την Καισαρεία για να μοιράσει χαρά και δώρα σε όλο τον κόσμο. Άρωμα παράδοσης σκόρπισαν μελωδίες από τσαμπούνες, τουμπάκια κι άλλα παραδοσιακά όργανα τα οποία οδήγησαν το κοινό σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Και επειδή η βόλτα στους στολισμένους δρόμους της πόλης ανοίγει την όρεξη, λαχταριστά κεράσματα περίμεναν τους επισκέπτες έξω από τις πόρτες των καταστημάτων για να τους μεταδώσουν λίγη από τη γλύκα τους.

Αποκορύφωμα ήταν η Βόλτα του Αγίου Βασίλη και η κλήρωση των πρωτοχρονιάτικων δώρων που προσέφεραν τα καταστήματα του πεζοδρόμου, ενώ για μία ακόμη φορά οι επισκέπτες της Ερμούπολης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield, αλλά και να παίξουν με τον Σύλλογο Χρωματοσφαίρισης Σύρου.

Η πρωτοβουλία των επιχειρηματιών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μετατρέψουν το εμπορικό κέντρο σε μία ζεστή γωνιά για όσους αρνούνται να συνεχίσουν το “κρυφτό” με τα όνειρά τους απέδωσε καρπούς, αποτελώντας μία καλή αρχή για αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον που θα δώσουν και πάλι ζωή στην πόλη.

Ταξιδιάρικες ευχές

Τις βαθύτερες επιθυμίες τους έστειλαν και φέτος τα παιδιά της Σύρου με το καθιερωμένο αερόστατο των ευχών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Πλατεία Μιαούλη από τους Προσκόπους του νησιού οι οποίοι βοήθησαν στη συλλογή των ευχών και κατόπιν στην απελευθέρωση των μπαλονιών. Οι μικροί φίλοι του Σώματος είχαν επίσης την ευκαιρία να διασκεδάσουν με αυτοσχέδια υπαίθρια παιχνίδια, αλλά και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση Τιμής των απανταχού Συριανών ναυτικών στην Πλατεία Κανάρη. Οι πρωτοχρονιάτικες δράσεις τους, έκλεισαν με την περιπλάνηση των λυκόπουλων, προσκόπων, ανιχνευτών και βαθμοφόρων στους δρόμους της Ερμούπολης, οι οποίοι έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ευχόμενοι σε όλους “Καλή χρονιά”.

Τα παιδιά ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Άγιο Βασίλη

Με μαγικά, πρωτότυπα παιχνίδια, τουμπάκια και τσαμπούνες αποχαιρέτισαν μικροί και μεγάλοι τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Μετά την παράσταση του ζογκλέρ Βαγγέλη Κυριάκου ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό με τα κόλπα του, τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα, τα οποία τραγούδησε και ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης πριν ξεκινήσει με το έλκηθρό του για τον γύρο του κόσμου.

Οι διοργανώτριες Σοφία Λούβαρη και Ελπίδα Ρηγούτσου απηύθυναν θερμές ευχαριστίες τόσο στο κοινό της Σύρου το οποίο επισκέφτηκε και φέτος τον Άγιο Βασίλη στο σπίτι του, όσο και στους τοπικούς συλλόγους για τη συμμετοχή και την πολύτιμη στήριξή τους. Στη λήξη των εκδηλώσεων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας και ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης.

Ετικέτες: