"Είναι το χειρότερο μουσείο στις Κυκλάδες"
- Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
“Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου είναι το χειρότερο -αισθητικά και ενημερωτικά- μουσείο των Κυκλάδων” υπογραμμίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο Συριανός ζωγράφος Βασίλης Κουσουλάκος, αντικρούοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί αξιοπρεπούς παρουσίας του στο μουσειακό γίγνεσθαι του νομού.
Με την εκτίμηση ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η Σύρος βιώνει την απόλυτη παρακμή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη των υπόλοιπων Κυκλαδονήσων, ο κ. Κουσουλάκος σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια το σύνολο των ιστορικών “θησαυρών” της Ερμούπολης έχει υποστελεχωθεί και υποβαθμιστεί στο υπέρτατο βαθμό.
“Απαράδεκτο και ακατάλληλο”
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο κρίνει απαράδεκτο” και “ακατάλληλο”, επισημαίνοντας ότι η θέση του δεν επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο και ιδιαίτερα, των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.
Δε διστάζει μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας πως η αδιαφορία της οδήγησε το Μουσείο στην υφιστάμενη κατάσταση. “Κανείς από τη δημοτική αρχή και τους προέδρους των πολιτιστικών φορέων του τόπου δεν ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει τις ανασκαφές από την Χαλανδριανή, που βρίσκονται σήμερα σε κιβώτια στο Εθνικό Μουσείο στην Αθήνα, προκειμένου να εμπλουτιστεί το Μουσείο με τη Συριανή πραγματική ιστορία”, αναφέρει χαρακτηριστικά, διαφωνώντας για μία ακόμη φορά με τις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΑ' Εφορείας. Όπως τονίζει, το Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της Αμοργού, της Κύθνου και της Σίφνου. Ελάχιστα ευρήματα αφορούν τη Σύρο. Εκτός κι αν ο κ. Χατζηδάκης δεν το έχει επισκεφτεί και δεν γνωρίζει τι υπάρχει μέσα”.
“Κανένα ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση”
Αναφερόμενος σε παλαιότερες προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο Δήμο Ερμούπολης για τη δημιουργία ενός καινούριου μουσείου σε έναν αξιοπρεπή και εύκολα προσβάσιμο χώρο, ο κ. Κουσουλάκος σημειώνει “πως ο κ. Δεκαβάλλας δεν είχε ούτε την επιθυμία, ούτε την πρόθεση να αξιοποιήσει και να συγκεντρώσει τον νεοκλασικό πλούτο της πόλης, με αποτέλεσμα να τον αφήσει σπαρμένο σε μπαξέδες και χωράφια”.
Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική σε όσους ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τον πολιτισμό. “Οι βεζίρηδες και τα βεζιρόπουλα του δημάρχου έχουν την εντύπωση ότι με το να κάνουν μία εικαστική παρουσίαση ή να φέρουν έναν “μαλλιά” να παίξει μουσική, “γεννούν” πολιτισμό για το νησί” επισημαίνει, εκτιμώντας πως “η Σύρος συνεχίζει να κατρακυλάει με μεγάλη ταχύτητα στην στην επιχειρηματική και πολιτιστική παρακμή”.
Επιπλέον, εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στην άποψη ότι ένα αρχαιολογικό μουσείο δύναται να λειτουργήσει και ως χώρος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων δηλώνοντας ότι “η σημερινή μορφή των μουσείων πρέπει να έχει μία απολύτως καλή ενημέρωση για τον επισκέπτη, γύρω από την ιστορική διαδρομή του κάθε τόπου”. Προσθέτει μάλιστα ότι “το Μουσείο της Σύρου δεν έχει αυτή την ικανότητα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαμηλά ποσοστά της τουριστικής κίνησης του νησιού, τα οποία βρίσκονται 40-50% κάτω από εκείνα των υπόλοιπων Κυκλαδονήσων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαφορία και την ανεμελιά των τοπικών φορέων.
Ριπές κατά του κ. Παναγιώτη Χατζηδάκη
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για εύρυθμη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σύρου τόνισε: “δεν επιτρέπεται ο προϊστάμενος του μουσειακού τμήματος των Κυκλάδων να μιλάει με τέτοιον εκθειασμό και ωραιοποίηση για ένα μουσείο το οποίο αναγνωρίζεται από γενικά ότι είναι το πιο περιφρονημένο, το πιο υποτιμημένο και το πιο αστελέχωτο μουσείο του κόσμου”.
Η δική του πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Σύρου είναι η αγορά ενός ακινήτου, ευκαιρία προσβάσιμου για τα κασέ του δήμου, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα καινούριο μουσείο, με αρχαιολογικό και νεοκλασικό τμήμα. Τονίζει μάλιστα, ότι εάν δεν γίνουν βελτιωτικές κινήσεις για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, το Αρχαιολογικό Μουσείο διατρέχει τον κίνδυνο να “κατεβάσει” σύντομα ρολά, ενώ ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τη μη αντικατάσταση της διοικητικής υπαλλήλου που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε κρύβεται η πρόθεση της υπηρεσίας να βάλει “λουκέτο”.
“Λειτουργικά προβλήματα στο σύνολο των Συριανών Μουσείων”
Ωστόσο, τα προβλήματα στη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, δεν είναι τα μοναδικά που εντοπίζει ο ίδιος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “υπάρχει ένα εκκλησιαστικό μουσείο το οποίο είναι κλειστό και όποιος θέλει να το επισκεφτεί πρέπει να πάει να ζητήσει το κλειδί από τον Γραμματέα της Μητροπόλεως. Συνεπώς, αυτό το μουσείο με τις θαυμάσιες εικόνες τις οποίες έφεραν οι πρόσφυγες που έχτισαν αυτή την πόλη στις μασχάλες τους, έχει φυλακιστεί”. Τέλος, χαρακτηρίζει “μηδενική” την επισκεψιμότητα στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, επισημαίνοντας ότι “όποιοι άνθρωποι το επισκέπτονται το κάνουν κατόπιν παραγγελίας και υποταγής”. Προσθέτει δε ότι “δεν είναι επανδρωμένο σωστά και δεν αποτυπώνει με τον κατάλληλο τρόπο τη μεγάλη βιομηχανική παράδοση του τόπου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Θάσος: Η εντυπωσιακή κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό μουσείο
8 Φεβ. 2023 - 13:14 - Εξάρει τον ενημερωτικό ρόλο του
11 Φεβ. 2014 - 6:10 - Ήρεμη δύναμη ή αδράνεια;
4 Φεβ. 2014 - 6:10 - Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού
27 Σεπ. 2013 - 6:00 - Επένδυση στον πολιτισμό
6 Ιουν. 2013 - 14:58