Οι δύο πόλεις που μοιράζονται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τη χρονιά αυτή

Umea και Riga

Κείμενο και Επιμέλεια στήλης : Μαυρίκου Μαρία, PhD
  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Πρέσβειρες για την ανάδειξη του πλούτου των ευρωπαϊκών πολιτισμών ορίστηκαν για το έτος 2014 δύο πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά.

Η Umea, η πόλη των σημύδων όπως την αποκαλούν, είναι η μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Σουηδία και η βορειότερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατακτά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με πληθυσμό 116.000 κατοίκους διαθέτει αρκετούς χώρους για την υλοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, διαδρόμους τζόκινγκ, περιπατητικά μονοπάτια, πίστες σκι και ποδηλατόδρομους.

Η ανάπτυξη της πόλης επιταχύνθηκε το 1965, την χρονιά που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο και έκτοτε προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ο μεγάλος αριθμός σπουδαστών της, περίπου 30.000, μειώνει τον μέσο όρο ηλικίας της πόλης στα 38 έτη.

Δίπλα στον ποταμό Urnealven, το Art Campus προσφέρει υψηλού επιπέδου κατάρτιση στο design, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική ενώ το Μουσείο Εικόνας θεωρείται ο χώρος της σύγχρονης τέχνης. Με θέατρα, μουσεία, μουσικές σκηνές όπως την όπερα της περιοχής Norrland, δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους και μουσικά συγκροτήματα με διεθνή φήμη το πρόγραμμα της Umea για το έτος της εκδήλωσης (www.umea2014.se) χωρίζεται σε οκτώ εποχές σύμφωνα με το ημερολόγιο των Sami, τον μοναδικό αυτόχθονα λαό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Umea είναι η πραγματοποιούμενη προσπάθεια να αποτελέσει μέρος της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο για τη δημιουργία νέων forums, δικτύων και διεθνών συνεργασιών.

Η Riga, πρωτεύουσα της Λεττονίας με 730.000 κατοίκους, αποτελεί σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Βαλτικής θάλασσας. Με αξιόλογη μεσαιωνική αρχιτεκτονική κληρονομιά έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Riga επιθυμεί να επικεντρώσει τη δράση της στον θετικό αντίκτυπο του πολιτισμού και στην ικανότητά της να παράγει θετικές αλλαγές για την πόλη και τους κατοίκους της παρά τις διαφορετικές μαζικές δυνάμεις που εμφανίζονται στον πλανήτη. Στηριζόμενη σε αυτήν τη θέση, με το σύνθημα «Μαζική Δύναμη», διάλεξε για την έναρξη του πολιτιστικού της προγράμματος (www.riga2014/eng) μία συμβολική πολιτιστική δραστηριότητα με τη δημιουργία «ανθρώπινης αλυσίδας» βιβλίων, όπου τα συγγράμματα της εθνικής βιβλιοθήκης μεταφέρθηκαν από το κτίριο της παλαιάς βιβλιοθήκης στο καινούργιο κτίριο που φέρει το όνομα «παλάτι του φωτός» που κατασκευάστηκε γι’ αυτόν το σκοπό.

Η λεττονική προσέγγιση για το έτος 2014, της οποίας τα σημεία κλειδιά είναι η συμμετοχή και η δημιουργικότητα, προτείνει στους επισκέπτες ένα πρόγραμμα ενεργής συμμετοχής τους που διαφοροποιείται ανάλογα με τα διαφορετικά καλλιτεχνικά μοτίβα των περιοχών της.

Μία διαφορετική απόδοση της όπερας Rienzi του R. Wagner, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φεστιβάλ φωτός στην Ευρώπη, κοντσέρτα από λεττόνους καλλιτέχνες στο πλαίσιο μίας πολιτιστικής δέσμης με τίτλο «Bom in Riga”, πολυάριθμα κοντσέρτα δρόμου από 90 περίπου χώρες στο πλαίσιο του σχεδίου «World Choir Games”, τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου στο εθνικό Μουσείο Τέχνης και το Βραβείο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που οργανώνεται από την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει φέτος η Riga.