Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

  • Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
  • /   Συντάκτης: Μαίρη Ρώτα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού μας, φιλοξενεί επί 180 χρόνια, (ιδρύθηκε το 1834-1835) τον πολιτισμό του Αιγαίου. Αυτό το Ελληνικό αρχιπέλαγος, γεμάτο αλμύρα και φως, είναι μια ονειρώδης δωρεά του Θεού στον άνθρωπο και υμνολογείται από τον Όμηρο ως τον Ελύτη.

Και μέσα σ’ αυτό το «απέραντο γαλάζιο» του Αιγαίου (όπως γράφει ο Ελύτης) γεννήθηκε ένα σύμπλεγμα νησιών, ο μαγικός κύκλος των Κυκλάδων με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα το καθ’ ένα και με μια ιστορία κι έναν πολιτισμό που θαυμάστηκε απ’ όλο τον κόσμο!

Αν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα, την ελληνική αρχαιότητα, βέβαια, θα καταλάβουμε γιατί είμαστε υπερήφανοι για τη χώρα μας. Οι σπουδαίοι ιστορικοί του κόσμου, που θαύμασαν την Ελλάδα είπαν: «Το να είσαι Έλληνας δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά Παιδείας! Αυτός ο Έλληνας έδωσε το φως στον κόσμο…και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες!»

Κυκλαδικός Πολιτισμός

«ΚΕΡΟΥ – ΣΥΡΟΥ» 3η χιλ. π.Χ

Θεωρείται ένας από τους πέντε σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου 3ης χιλ. π.Χ και τον ονόμασαν: «Πολιτισμό Κέρου – Σύρου, γιατί τα σπουδαιότερα ευρήματα σε τέχνη βρέθηκαν σ’ αυτά τα δυο νησιά!! Τα Μουσεία του κόσμου έχουν υποδεχθεί και προβάλλουν πολλά και σπουδαία ευρήματα τέχνης στις προθήκες τους από τα νησιά μας. Η Σύρος είχε την τύχη να υποδεχθεί την «σκαπάνη» του Χρ. Τσούντα που στις ανασκαφές του το 1898, στη Χαλανδριανή και στο Καστρί ήρθαν στο φως τα σπουδαία και σημαντικά αριστουργήματα τέχνης που σήμερα κοσμούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου.

Πολλά ευρήματα που βρίσκονται σε κιβώτια και σε αποθήκες, όπως είπε και ο προϊστάμενος της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Π. Χατζηδάκης: «δεν είναι προς έκθεση, αλλά προς μελέτη…»

Γνωριμία με την ιστορία μας

Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που επισκέπτομαι το Μουσείο μας συνοδεύοντας ξένους επισκέπτες ή ομάδες παιδιών από σχολεία της Σύρου και άλλων πόλεων ή νησιών της Ελλάδας. Πολλές φορές, μαζί με τις συνεργάτιδές μου, τη Λίζα και τη Μαρία, μετά την επίσκεψη και την ξενάγησή μας, στα προγράμματα που ακολουθούσαν, ανακαλύπταμε μια πλήρη ενημέρωση και…ευχαρίστηση των παιδιών για την γνωριμία τους με την αρχαία ιστορία και την τέχνη της Σύρου. Όπως μαθαίνω και σήμερα συνεχίζονται οι επισκέψεις στο Μουσείο μας από παιδιά των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων που συνοδεύονται από τους δασκάλους και τους Καθηγητές τους. Είναι επίσης αρκετές οι επισκέψεις μαθητών στο Μουσείο κατά τις εκπαιδευτικές εκδρομές τους στη Σύρο. Μας έχουν συγκινήσει οι επιστολές τους τα «απέραντα ευχαριστώ» για όσα έμαθαν κοντά μας. Γνωριμία πρώτα με το Αρχαιολογικό Μουσείο και προγράμματα μετά με ερωτήσεις και ζωγραφική στο Μουσείο αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Κάποτε δεχθήκαμε μια επιστολή από μαθητές με… «Βουστροφηδόν»* γραφή!!! Ήταν τόσο ωραίο δώρο.

Χρειάζεται, (κατά τη γνώμη μου) κέφι, διάθεση και γνώση της αρχαίας ιστορίας μας και ευχαριστεί διάθεση για να «μεταλαμπαδεύσεις» να μεταδώσεις τα φώτα του πολιτισμού σε όσους δεν γνωρίζουν.

Μήπως; Σκέπτομαι μήπως θα χρειαζόταν σήμερα ένα απλό φυλλάδιο ενημερωτικό για τον επισκέπτη που δεν συνοδεύεται από ξεναγό; Βέβαια κάτι θα κοστίσει. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα χρειασθούν πολλά χρήματα.

Νέο κτήριο να στεγάσει το Μουσείο;

Νομίζω ότι το Μουσείο βρίσκεται σε πολύ καλό χώρο εδώ και 112 χρόνια. Βέβαια ένα ωραιότερο και πιο προσβάσημο κτίριο θα ήταν πολύ καλό. Πιστεύω, όμως, ότι σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, όταν τόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη το φαγητό και τη στέγη, μήπως είναι μια ξεχωριστή πολυτέλεια;

Σ’ αυτό το χώρο που επί τόσα χρόνια προσέφερε γνώση και γνωριμία με την ιστορία μας σε τόσους επισκέπτες, αξίζει να τον σεβαστούμε. Επιθυμία μου και ελπίδα μου είναι, πάντοτε, να γνωρίσουν το ιστορικό νησί μας όσοι το επισκέπτονται, αφού προηγουμένως εμείς οι κάτοικοί του γνωρίσουμε το «σπίτι» μας. Πόσοι από μας γνωρίζουμε την ιστορία μας; Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το Μουσείο αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης. Και μέχρι σήμερα, πάνω από 20.000 παιδιά γνώρισαν τα ειδώλια, τα τηγανόσχημα και τόσα άλλα…κτερίσματα της Πρωτοκυκλαδικής εποχής. Ας συνεχίσουμε τη γνωριμία με την ιστορία μας. Είναι ότι καλλίτερο.

*Βουστροφηδόν: Γραφή σε αρχαίες πινακίδες κατά τον τρόπο που κινούνται τα βόδια στο όργωμα. Από αριστερά προς τα δεξιά στην πρώτη σειρά του κειμένου και το αντίθετο στη δεύτερη σειρά και πάλι το αντίθετο στην Τρίτη κ.λ.π