Προϊόν ή παιδεία
- Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Εγκαινιάζει η Κοινή Γνώμη την ενότητα των θεματικών συζητήσεων, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, με πρώτους προσκεκλημένους τους εκπροσώπους τριών δημοτικών συνδυασμών, της Σύρου που καταθέτουν τις απόψεις τους γύρω από θέματα πολιτισμού και πως αυτός ο τομέας μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για το νησί.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον πολιτισμό, όπως τον είδαμε να εκφράζεται στο νησί, οι προοπτικές που ανοίγονται και πως αυτό το ισχυρό κομμάτι της Σύρου μπορεί να γίνει ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμο για την προβολή του νησιού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κατά την προηγουμένη τετραετία πρόεδρος του Οργανισμού του Δήμου, υπεύθυνου για τον πολιτισμό και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Σύρος ένα βήμα μπροστά», Γιάννης Κεράνης, ο υποψήφιος του συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε», Θάνος Φώσκολος και ο υποψήφιος του συνδυασμού «Κίνηση πολιτών Σύρου», Θανάσης Μπαξόπουλος.
Ο πολιτισμός, όπως όλοι γνωρίζουν είναι από τα ισχυρά «χαρτιά» της Σύρου, όμως αυτό δημιούργησε στο παρελθόν πολλές συζητήσεις, αντιδράσεις, ακόμα και αντεγκλήσεις. Σε αυτό που μέχρι τώρα ο Δήμος, αλλά και η προοπτική σε αυτό που λέγεται πολιτισμός, σε ποια επίπεδα θα κινηθεί, με ποιο σκεπτικό και τελικά πως ορίζεται ο πολιτισμός για το νησί;
Γ. Κεράνης: «Σαν άτομο μπορεί να θεωρούμε συνέχεια, γιατί είχα αναλάβει τα πολιτιστικά του Δήμου την τελευταία τετραετία και πιθανά αν εκλεγούμε και εάν εκλεγώ θα ασχοληθώ πιθανότατα πάλι με αυτό τον τομέα. Όμως σαν συνδυασμός είμαστε κάτι το καινούργιο και δεν είμαστε ακριβώς η συνέχεια. Έχουμε και νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες που τις έχουμε προσαρμόσει στο υπάρχον πρόγραμμα. Για εμάς έχει μεγάλη βαρύτητα ο πολιτισμός και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, γιατί είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να πατήσουμε πάνω στον πολιτισμό, να τον προβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται και από εκεί και πέρα να έχουμε τα αντίστοιχα οφέλη. Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα με τα ήδη υπάρχοντα φεστιβάλ, τα οποία έχουμε τον σκοπό να τα διατηρήσουμε, όπως επίσης έχουμε σαν στόχο να συνδιοργανώσουμε και να ενισχύσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους που κάνουν τα παραδοσιακά πανηγύρια στο νησί. Στο πρόγραμμα μας υπάρχουν και διάφορα νέα στοιχεία, μαζί με τα κεκτημένα που τα διατηρούμε, ξεκινάμε ένα καινούργιο φεστιβάλ, του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την ονομασία «Μάρκος ο Συριανός», την επιτροπή της λαϊκής παράδοσης, που θα είναι υπεύθυνη να καθοδηγεί και να στήνει το πρόγραμμα της λαϊκής παράδοσης κυρίως με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε πακέτο τον τουρισμό με τον πολιτισμό, ώστε να αναβαθμίσουμε την προβολή του πολιτιστικού προϊόντος, θα δημιουργήσουμε δύο θεατρικές συναντήσεις, δύο φεστιβάλ θεάτρου πανελλήνιας εμβέλειας, το πρώτο θα αφορά αποφοίτους δραματικών σχολών με έπαθλο το βραβείο του θεάτρου Απόλλων και το δεύτερο θα είναι ένα θεατρικό σατυρικό φεστιβάλ προς τιμή του Γεώργιου Σουρή».
Θ. Φώσκολος: «Αυτά που ακούσαμε θεωρώ ότι είναι εφικτά και υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν. Αν και είναι πρωτότυπο να συμφωνούν δύο αντίθετοι συνδυασμοί, υπάρχουν κάποιες βάσεις, οπότε συμφωνούμε με αυτά που ακούσαμε. Και εμείς μέσα προγραμματικές μας θέσεις για τον πολιτισμό δώσαμε βάση στην ανάδειξη του Μάρκου Βαμβακάρη, συμφωνούμε για τα φεστιβάλ, για το κομμάτι ως προς την προβολή που έχουν όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις να πούμε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει πραγματική εξωστρέφεια. Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις γιατί μέχρι τώρα όλη η ουσία του πολιτισμού και αυτό το άρωμα πολιτισμού που εκπέμπει η Σύρος, έρχεται μέσα από του πολιτιστικούς συλλόγους αυτούς καθ’ εαυτούς. Βέβαια αυτή η εξωστρέφεια μπορεί αν βασίζεται ότι επιτέλους κάποια φεστιβάλ από αυτά που διοργανώνονται θα πρέπει να γραφτούν στο μητρώο πανευρωπαϊκών ή διεθνών φεστιβάλ, που υπάρχει διαθέσιμο και η εγγραφή είναι δωρεάν, ώστε να γίνει και από εκεί μία προβολή, αν θέλουμε να προβάλουμε το κομμάτι του πολιτισμού και να τον δέσουμε με τον τουρισμό. Πέρα από τα φεστιβάλ και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όλα βασίζονται στην διαχείριση των πολιτιστικών χώρων που έχουμε και πρέπει να αναβαθμιστούν, να ανακαινισθούν, να καθαριστούν, να υπάρχει μία ομάδα διαχείρισης, σε αρκετά καλύτερο βαθμό από ότι υπάρχει μέχρι τώρα. Για εμάς πολιτισμός δεν είναι μόνο οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μέσα στα όρια ενός θεάτρου ή ενός συναυλιακού χώρου. Πολιτισμός είναι η διαπαιδαγώγηση των πολιτών και ο Συριανός λαός αυτή την κουλτούρα την διαθέτει. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να την προβάλουμε προς τα έξω και να επαναφέρουμε την Σύρο ως Αρχόντισσα των Κυκλάδων όπως ακριβώς της αρμόζει».
Θ. Μπαξόπουλος: «Πολιτισμός για μας είναι και ο σεβασμός προς τον πολίτη. Είναι έχει ρεύμα η γιαγιά με την σύνταξη του ΟΓΑ. Είναι υπάρχουν τα μίνιμουμ, όπως αύριο που τα φαρμακεία θα είναι κλειστά και τα καράβια δεν θα ‘ρθουν. Δεν μπορώ να δω λοιπόν τόσο στενά την έννοια του πολιτισμού, με τα φεστιβάλ και τα εισιτήρια. Η κριτική που έχω να κάνω ως προς την απερχόμενη δημοτική παράταξη, η οποία θα πρέπει να χρεωθεί, έτσι όπως έγινε, τα λάθη και τις παραλείψεις και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Μέχρι τώρα στα πολιτιστικά πράγματα έβλεπαν τον Δήμο ως μία βούληση του νησιού που θα συζητήσει και θα οργανώσει μία πολιτική προς τα συμφέροντα των πολλών για την καλλιτεχνική ζωή, αλλά σαν έναν κουμπαρά γιατί ζήταγαν δέκα και έπαιρναν πέντε και σαν ένα θυρωρό που τους έδινε ένα κλειδί να ανοίξουν τους χώρους. Καμία πρωτοβουλία ουσιαστικά δεν έχει έρθει από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος συντόνιζε το καλοκαίρι, με έμφαση στο πολιτιστικό προϊόν. Και από την παράταξη του κ. Μαραγκού μιλάνε για προϊόν, για πακέτα που θα τα εντάξουν και θα τα πουλήσουν για master plan. Λέει ο κ. Μαραγκός ότι την οικονομική ανάπτυξη θα την φέρει η αγορά, δηλαδή ότι δεν απασχολεί αυτή την παράταξη ο πολιτισμός της καθημερινότητας, ο πολιτισμός 12 μήνες τον χρόνο. Για μας πολιτισμός είναι ο πολιτισμός των κατοίκων, η καθημερινότητα τους και η ζωή τους. Αν εμείς ζούμε καλά, αυτό είναι θελκτικό και για τον τουρίστα να έρθει και να το απολαύσει μαζί μας».
Θεωρείτε ότι θα μπορέσει η επόμενη δημοτική αρχή, από όποιον συνδυασμό και εάν προέλθει, να έχει τους οικονομικούς πόρους για να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά που απαιτούνται ώστε να σταθεί αξιοπρεπώς, να μπορέσει να παράγει έργο και να διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτιστική κληρονομιά;
Θ. Φώσκολος: «Θα πρέπει να την βρει. Το ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από το κράτος να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση είναι γνωστό και τα χρήματα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ομήρειο πνευματικό κέντρο στη Χίο, το οποίο με ευρωπαϊκά κονδύλια, και το τονίζω διότι ο κ. Μαραγκός είναι άριστος γνώστης διαχείρισης τέτοιων κονδυλίων, λειτουργεί 54 εργαστήρια. Τέτοια θέλουμε να δημιουργήσουμε κι εμείς ως προς την επιμόρφωση την διατήρηση και την διάδοση των τεχνών που έχουμε στο νησί. Οι καραβομαραγκοί για παράδειγμα είναι μια τέχνη που χάνεται. Για ποιο λόγο να την αφήσουμε να χαθεί; Είμαστε σε θέση και να διατηρήσουμε την τέχνη και να την προβάλουμε και να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Γιατί να αφήσουμε το οτιδήποτε να πάει χαμένο. Υπάρχουν τα κονδύλια που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε εργαστήρια για τις νέες ηλικίες. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας και να τον προβάλουμε πρέπει να βρούμε τους πόρους».
Τελικά αυτό που συζητάμε για πολιτισμό είναι η τεχνοκρατική οπτική σε ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό και πως αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε αποδοτικά για το νησί ή τελικά είναι η καλλιτεχνική οπτική για τον πολιτισμό με την βαθύτερη και ανώτερη σημασία του πολιτισμού;
Θ. Μπαξόπουλος: «Ο πολιτισμός για μας δεν είναι μία επικερδής δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια δε βρίσκεται σε μία συνεχή κρίση, γιατί βρίσκονται σε κρίση οι άνθρωποι που τον στήριζαν, τα μεσοαστικά στρώματα που με την φτωχοποίηση της κοινωνίας δεν μπορούν. Καμία φορά δεν χρειάζονται ούτε καν τα χρήματα. Αν και δεν μπορούμε να θεωρούμε το νησί μας ότι είναι εν κενώ και μόνο του θα βαδίσει προς την ανάπτυξη σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Αντιθέτως θα πρέπει όλοι να κάνουμε τα μικρά μας βήματα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Είναι θέμα επιλογών. Νησιά με πολύ μικρότερο μόνιμο πληθυσμό, έχουν τον χειμώνα δημοτική σχολή μουσικής, εικαστικά εργαστήρια, αθλητισμό για όλους, προγράμματα που απευθύνονται στους κατοίκους όλο τον χρόνο. Στηρίζουν μία παραγωγή και μια δραστηριότητα. Πως η Σύρος που πολλές δεκαετίες μετράει αυτό τον θεατρικό οργασμό δεν έχει καταφέρει να έχει θεατρική εκπαίδευση; Πού είναι η θέση του Πανεπιστημίου; Σε κανένα Δ.Σ. δεν συμπεριλαμβάνεται φοιτητής ή έστω από το διδακτικό προσωπικό. Πού είναι η νεολαία; Θέλουμε τη νεολαία στις καφετέριες; Αυτά μας απασχολούν περισσότερο από το να πέσουν 10 συναυλίες σε τρεις μέρες τον Δεκαπενταύγουστο και να κινηθεί ένα προϊόν. Με τη συντήρηση του θεάτρου Απόλλων, τέθηκε το θέμα ότι δεν πρέπει αν δίνεται σε όλους. Με τις προδιαγραφές του μάνατζερ δεν θα πάει πολύ μακριά».
Όποιος συνδυασμός εκλεγεί, στον τομέα του πολιτισμού θα καλέσει τους εκπροσώπους των άλλων συνδυασμών, να ακούσει τις προτάσεις τους και να χαράξουν μία κοινή πολιτιστική πορεία για το νησί;
Γ. Κεράνης: «Υπάρχει η επιτροπή πολιτισμού. Αυτή δεν αποτελείται μόνο από μέλη της πλειοψηφίας. Εκπρόσωποι και από την μειοψηφία υπάρχουν στην επιτροπή. Δεν το πιστεύω για κανέναν συνδυασμό, ότι θα υπάρχει μία πρόταση που θα είναι λογική, εφικτή και προς όφελος όλων και η επιτροπή πολιτισμού ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο θα την απορρίψει. Οπότε αυτό το θεωρώ δεδομένο και είναι κάτι που οποιαδήποτε δημοτική αρχή το χρειάζεται. Κι εμείς τώρα χρειαζόμαστε προτάσεις και από τους πολιτιστικούς συλλόγους και από οποιονδήποτε έχει μία ιδέα που εμείς δεν μπορούμε να τα σκεφτούμε όλα ή δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Είμαστε ανοιχτοί, αλλά στην πράξη αυτό γίνεται».
Θ. Φώσκολος: «Είναι μονόπλευρο να πούμε ότι θα καλέσουμε τους υπόλοιπους συνδυασμούς απλά για να συζητήσουμε τα θέματα του πολιτισμού. Όπως έχουμε δηλώσει σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, εφόσον είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή, θα κληθούν όλοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να γίνει σωστός προγραμματισμός, σωστή διαχείριση και των πόρων και των χώρων και των εκδηλώσεων. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε ουσιαστικά όλη την χρονική ενότητα που ονομάζεται Σύρος. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία του συνδυασμού είμαστε νέα άτομα. Δεν μας ενδιαφέρει η καρέκλα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η πρόοδος αυτού του νησιού και αυτή θα έρθει εφόσον όλη η Σύρος αποφασίσει αν συμμετέχει ενεργά. Όλοι οι πολίτες μαζί σαν μία ομάδα, σαν μία γροθιά».
Θ. Μπαξόπουλος: «Εμείς δεν θα φωνάξουμε συνδυασμούς. Θα φωνάξουμε τους πολίτες. Ήδη τους φωνάζουμε και κάνουμε ανοιχτές συνελεύσεις στο Πνευματικό Κέντρο κάθε Κυριακή και εκεί συζητάμε και αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις θέσεις μας. Εξετάζουμε αν μπορεί σαν οραματικό έργο να μεταμορφωθεί η περιοχή στο Νησάκι, να αποκτήσει κάποια λειτουργία η Πινακοθήκη, να νεανικό στέκι εκεί. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά και αυτό δεν θα γίνει χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, των κατοίκων της Σύρου, όλων των ομάδων, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν σε άλλες παρατάξεις. Πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, να συνδεθούμε με το Πανεπιστήμιο, με τη νεολαία. Υπάρχουν πρακτικά θέματα για αυτούς που ζουν 12 μήνες εδώ. Τα θέματα του φεστιβάλ και αυτά θα τα δούμε, άλλωστε είναι ανταποδοτικά».
Ολόκληρη η συζήτηση μεταδίδεται μέσω του Web tv στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας www. Koinignomi.gr.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Θα μας "ταξιδέψει" στο διάστημα
13 Δεκ. 2024 - 6:16 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Πάρος: Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού από τον Ναυτικό Όμιλο "Ναϊάς"
10 Δεκ. 2024 - 10:07 - Βρέθηκε άγαλμα σε σκάμμα του φυσικού αερίου
9 Δεκ. 2024 - 19:49