Ιστορική επέτειος Πολιτισμού
- Τρίτη, 22 Απριλίου, 2014 - 06:10
“Κράμα” Πολιτισμού, οικονομικής ανάπτυξης, πνευματικής ανύψωσης και δημιουργικής ανησυχίας αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το Θέατρο “Απόλλων” στη Σύρο, όπου ανήμερα του Πάσχα συμπλήρωσε τα 150 έτη λειτουργίας του από την ημέρα που υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους φιλόμουσους Συριανούς με την όπερα “Ριγκολέττο” του Τζουζέπε Βέρντι.
Το απαράμιλλης ομορφιάς Θέατρο που κοσμεί το κέντρο της Ερμούπολης μέχρι σήμερα διαγράφει μία άξια λόγου πορεία, φιλοξενώντας σημαντικές παραστάσεις αλλά δίνοντας παράλληλα και το “βήμα” στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού να αναπτύξουν πολιτιστική δραστηριότητα, επιβεβαιώνοντας πως η Σύρος και η ιστορία της φέρει σπουδαία πολιτιστική διαδρομή και επιθυμεί να τη συνεχίσει.
Για την ιστορική επέτειο απέστειλαν μηνύματα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Ανδρέας Γιαλόγλου και Γιώργος Μαραγκός.
Αυτούσια τα μηνύματα των δύο υποψηφίων μπορούν να αναζητήσουν οι αναγνώστες στην ηλεκτρονική σελίδα της “Κοινής Γνώμης” καθώς στο φύλλο παρουσιάζονται μέρη αυτών.
κκ. Δωρόθεος Β΄: Κορυφαίο δείγμα Πολιτισμού
Συμπληρώνονται σήμερα, κατ`ευτυχή σύμπτωση ανήμερα του Πάσχα, 150 χρόνια από τον εγκαινιασμό του Θεάτρου “Απόλλων”, του ακατάλυτου αυτού και διαχρονικού δημιουργήματος, που στολίζει την Ερμουπολη και αποτελεί κορυφαίο δείγμα πολιτισμού των προγόνων μας, οι οποίοι θεμελίωσαν και οργάνωσαν μια πόλη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πνευματικά ανεπτυγμένη, αληθινά ολοκληρωμένη! Διαβλέποντας οι πατέρες μας ότι με το θέατρο, το άτομο κοινωνικοποιείται, συμφιλιώνεται με τον συνάνθρωπο, αφού η θεώρηση της ανθρώπινης οντότητας μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία επιτρέπει την πορεία του «εγώ» προς το «εσύ», και γνωρίζοντας ότι η πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας αποτελεί τη βάση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, κατεσκεύασαν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το ναό αυτό της Τέχνης και του Πολιτιμού, μέσα στον οποίο “τελεσιουργείται” η κάθαρση της ανθρὼπινης τραγωδίας. Καταθέτοντες,με την ευκαιρία της σημερινής επετείου και την ευγνωμοσύνη μας προς τη μνήμη του Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος τόσο είχε μοχθήσει και ετοίμαζε βιβλίο γι` αυτό, ευχόμαστε το Θέατρο “Απόλλων”, ως αρχιτεκτονικό καλλιτέχνημα, αλλά και ως φάρος πολιτισμού, να συνεχίσει και να διευρύνει την παρουσία και την προσφορά του προς την ηθικοποίηση του ανθρώπου, στο σανίδι του οποίου οι “ποιούντες ήθος” θα ακολουθούν τις προτροπές του Μπρὲχτ: Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά παρασταίνοντάς το, δείξτε κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει
και θα ήτανε ωφέλιμο. Μεσ ' απ΄'την απεικόνισή σας πρέπει να μάθει ο θεατής να δρα πάνω σ' αυτό που εσείς εικονίζετε. Και τούτη η διαδοχή ας είναι ευχάριστη. Η μάθηση πρέπει να προσφέρεται σαν τέχνη, και πρέπει εσείς σαν τέχνη να διδάξετε πώς δρα κανείς πάνω σε πράγματα κι ανθρώπους. Κ ι η άσκηση της τέχνης είναι πηγή χαράς”.
“Σύρος, ένα βήμα μπροστά”
“Το Θέατρο “Απόλλων”, αδιαμφισβήτητη παρακαταθήκη για όλους τους Συριανούς, κέντρο πολιτισμού του νησιού και αρχιτεκτονικό κόσμημα της Ερμούπολης, ένωσε πάνω στο σανίδι του, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, Δύση και Ανατολή, κάνοντας εφικτή τη συνάντηση και «συνομιλία» σπουδαίων θεατρικών γεγονότων της Ευρώπης με την κουλτούρα της νησιωτικής αστικής κοινωνίας του 19ου αιώνα αλλά και των εμπόρων που επισκέπτονταν το νησί.Με αφορμή τη σπουδαία αυτή επέτειο, που συμπίπτει με την ημέρα της μεγάλης χριστιανικής γιορτής του Πάσχα, προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι η συνεργασία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πνευματικής κληρονομιάς μας, ώστε ο πλούσιος πολιτισμός της Σύρου, ορόσημο για κάθε κάτοικο του νησιού, να συνεχίσει να ανθεί αποτελώντας σημείο αναφοράς ειδικά για τους νέους ανθρώπους της Σύρου”.
“Η Σύρος που αξίζουμε”
Στις 20 Απριλίου 1864, η “αφρόκρεμα” της Σύρου, με σκούρα κοστούμια και τουαλέτες της εσπερίας, με αυστηρό πρωτόκολλο προσκεκλημένων, έδωσαν το «παρών» στην πρώτη όπερα που εγκαινίασε το θέατρο μας. Το θέατρο γέμισε με φώτα φωνές αρώματα και πολύ τέχνη. Από τότε, μελοδραματικοί θίασοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πέρασαν από την σκηνή του Απόλλωνα, και το έκαναν γνωστό και φημισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σημείο που δεν εμφανιζόταν θίασος στην Αθήνα εάν δεν ενεκρίνετο από το κοινό της Σύρου. Μετά από πολλές διακυμάνσεις, πολέμους και άλλα γεγονότα το θέατρο μας, επισκευασμένο σήμερα, αποτελεί κόσμημα πολιτισμού και θεατρικής προβολής της αρχοντιάς του νησιού μας. Καθήκον όλων μας, και περισσότερο της “εν δυνάμει” προσεχούς Δημοτικής αρχής, θα είναι να προσεχθεί και να διατηρηθεί η εμφανισιακή του κατάσταση σε υψηλά επίπεδα, και να λειτουργεί με σύγχρονές προδιαγραφές και κανονισμούς”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ημέρες θεάτρου
7 Αυγ. 2024 - 6:16 - Γιορτή εγκαινίων του καινούργιου πιάνου στο θέατρο Απόλλων
30 Μαΐου. 2024 - 6:15 - Ο απόλυτος έρωτας πρωταρχικό στοιχείο των δύο ιστοριών
25 Απρ. 2024 - 6:15 - Η θεατρική ομάδα "Μπαστιάς" παρουσιάζει το έργο "Κλεοπάτρα Εσμεράλντα: Ο απόλυτος έρωτας, απόλυτη μοίρα"
16 Απρ. 2024 - 14:39 - Ο "Μανδραγόρας" στο θέατρο Απόλλων
1 Απρ. 2024 - 6:16