Έτοιμα προς πώληση τα αναμνηστικά είδη του Θεάτρου Απόλλων

Βγήκαν από τις κούτες

Στις προθήκες του Θεάτρου Απόλλων και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους της Σύρου θα βρίσκονται το προσεχές διάστημα τα πολυαναμενόμενα αναμνηστικά είδη με το λογότυπο του θεάτρου τα οποία, αν και πέρασαν από σαράντα κύματα, κατάφεραν τελικά να βγουν στο φως, φιλοδοξώντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σύντομα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μπλουζάκια (t-shirt) στην τιμή των 10 €, καθώς και πορσελάνινες κούπες, που θα κοστίζουν 7 €, κατόπιν σχετικής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Απριλίου 2014.

Είδαν το “φως” μετά από έξι μήνες

Τα προϊόντα εκτέθηκαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2014” από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννη Κεράνη.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Κεράνης καθιστά γνωστό ότι η ιδέα των αναμνηστικών ήταν μία πρωτοβουλία του πρώην Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, με την κατάργηση του ΟΠΑΣ, τα προϊόντα που είχαν ήδη αγοραστεί από τον Σεπτέμβρη του 2013, παρέμειναν στις κούτες, λόγω γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων.

“Όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσαμε να τα πουλήσουμε, γιατί ο προϋπολογισμός έκλεισε και ενσωματώθηκε στο δήμο, ο οποίος έπρεπε να ορίσει καινούριο κωδικό εσόδων” αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πλέον τα αναμνηστικά είναι έτοιμα προς πώληση.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες ενέργειες είχαν γίνει και στο παρελθόν στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρεμπέτη. Για τους λόγους αυτούς, ο ΟΠΑΣ διέθετε ταμειακές μηχανές, οι οποίες όμως καταργήθηκαν με τη διάλυσή του.

“Αντίστοιχες προτάσεις και για άλλους χώρους”

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεράνης, “σήμερα ο δήμος προσπαθεί να βάλει καινούριες ταμειακές μηχανές, αλλά και καινούρια συστήματα στους υπολογιστές για να μπορεί να πουλήσει”.

Προσθέτει επίσης, ότι πέρα από τα αναμνηστικά του Θεάτρου Απόλλων, υπήρχαν αντίστοιχες προτάσεις από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόσο για το Βιομηχανικό Μουσείο, όσο και για το Μουσείο Βαμβακάρη, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην νέα δημοτική αρχή για να αποφασίσει εάν ενδιαφέρεται να τις υιοθετήσει.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι εάν ο ΟΠΑΣ δεν είχε καταργηθεί, η πώληση των προϊόντων του θεάτρου θα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. “Λόγω της διαδικασίας ενσωμάτωσης και του μηδενισμού των ταμειακών μηχανών, μείναμε πέντε-έξι μήνες πίσω. Τα είχαμε αγοράσει ως ΟΠΑΣ και τα πουλάμε τώρα ως δήμος. Έπρεπε να ενσωματωθούν οι αγορές και να ορίσει τιμές ο δήμος”, εξηγεί.

Χαμηλές και συμβολικές τιμές

Σχετικά με τις τιμές των προϊόντων, τις οποίες εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η Οικονομική υπηρεσία, ο κ. Κεράνης επεσήμανε ότι είναι χαμηλές και συμβολική, καθώς στόχος δεν αποτελεί μόνο η εισροή εσόδων, αλλά η διαφήμιση και η προβολή του θεάτρου. Όπως εξηγεί, “το θέατρο δεν είναι ένα εμπορικό μαγαζί, από το οποίο προσπαθούμε να βγάλουμε χρήματα. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει αυτό το αναμνηστικό που θα προβάλλει το θέατρο, το λογότυπό του και θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να το μάθει καλύτερα”.

Επιπλέον, σημειώνει πως τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του δήμου. Αναλύοντας τα λογιστικά θέματα του πρώην Οργανισμού, αναφέρει πως “όταν τα έσοδα και έξοδα του ΟΠΑΣ ενσωματώθηκαν στον δήμο, δεν υπήρχε ο αντίστοιχος κωδικός στον προϋπολογισμό του, καθώς ο ίδιος δεν πωλούσε κάτι. Συνεπώς, έπρεπε να γίνουν τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό και να μπει κωδικός εσόδων-εξόδων, γεγονός που φρέναρε τις διαδικασίες”. Ωστόσο, ενημερώνει πως από δω και στο εξής είναι θέμα του δήμου το πόσα χρήματα θα διαθέσει για την αγορά αναμνηστικών και το τι έσοδα θα υπολογίσει να έχει από αυτές τις πωλήσεις.” Εμείς έχουμε προϋπολογίσει επίσης μολύβια, στυλό και γυαλιά της όπερας, τα οποία θα αναφέρουμε στους επόμενους και στο χέρι τους είναι τι θα κρατήσουν και τι όχι”, καταλήγει ο κ. Κεράνης.

Ετικέτες: