Αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Κίνηση, χρώμα κι επιβλητικότητα

Η εικαστική πορεία της μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη παρουσιάζεται στην αναδρομική έκθεση με θέμα “Ταξίδια – Διασταυρώσεις”, που “έριξε άγκυρα” στον χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων από το Σάββατο το βράδυ, με τα έργα της καλλιτέχνιδος να κοσμούν κυριολεκτικά τις αίθουσες και να μαγνητίζουν τους λάτρεις της ζωγραφικής τέχνης.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή έκθεση με σχεδόν πενήντα έργα, στα οποία αποτυπώνονται οι θεματικές ενότητες με τις οποίες έχει καταπιασθεί όλα αυτά τα χρόνια η κ. Βαλυράκη κάνοντας σταδιακά “άλματα” στη διαδρομή της, με αποτέλεσμα η προσωπική καλλιτεχνική σφραγίδα της να φιλοξενείται σε πολλά μουσεία του εξωτερικού, ενώ ταυτόχρονα, να έχει αποτελέσει το εισιτήριο για την είσοδό της – με μόνιμη έκθεση – στο Εθνικό Μουσείο Γυναικών της Τέχνης της Αμερικής.

Η “αυλαία” της εν λόγω έκθεσης άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου με πλήθος κόσμου, καλών φίλων από το χώρο της πολιτικής και της τέχνης αλλά και πολλούς επισκέπτες να παρευρίσκονται στα εγκαίνια συγχαίροντας για ακόμη μία φορά τη ζωγράφο.

Αξίζει να υπογραμμισθεί δε, πως στην Πινακοθήκη Κυκλάδων παρέστησαν και ο γνωστός πολιτικός (τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης) και σύζυγος της ζωγράφου, Σήφης Βαλυράκης αλλά και η πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Γυναικών της Τέχνης στην Αμερική, Carol Matthews Lascaris.

“Ύπαρξη, κίνηση, εξέλιξη”

Η ιδιαιτερότητα της ζωγραφικής της κ. Βαλυράκη, τα έντονα χρώματα, η ζωντάνια και η κίνηση που εκπέμπουν οι πίνακές της, καθηλώνουν τους επισκέπτες λόγω της επιβλητικότητάς τους. Άλλωστε, τεχνοκριτικοί έχουν υποστηρίξει ότι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την τέχνη της είναι η ύπαρξη, η κίνηση και η εξέλιξη, “στοιχεία” που μπορούν να διακριθούν στο σύνολο των θεματικών ενοτήτων της όπως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, οι γερανοί, οι αθλητές, τα δέντρα, η πόλη υπό κατασκευή αλλά και στον πίνακα με τον μυστικό δείπνο.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία έκθεση που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφθεί αφού η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη αποτελεί μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες ζωγράφους που έχει διεθνή αναγνώριση σε χώρες όπως η Αμερική, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία.

Αέναη κίνηση... δημιουργίας

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την κ. Βαλυράκη υποδέχθηκαν ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας καθώς και ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, οι οποίοι καλωσορίζοντάς την, μίλησαν για το έργο της. “Απόψε η Πινακοθήκη πλημμυρίζει από τα υπέροχα χρώματα μίας μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη” τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας, προσθέτοντας πως, “δε θα μπορούσε να κλείσει αυτός ο κύκλος της δημαρχιακής θητείας μου αν σε αυτόν το χώρο που εγκαινιάσαμε πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια, δεν άφηνε το στίγμα της η κ. Βαλυράκη”.

Σημείωσε δε, πως, “Όλα τα έργα της είναι τόσο ζωντανά που δίνουν το στίγμα της διαρκούς, της αέναης κίνησης” γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγαλοπρέπειά τους καταφέρνουν να επισκιάσουν τον μεγάλο και ιστορικό χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων. Με εξίσου εγκωμιαστικά λόγια μίλησε και ο κ. Πουσσαίος, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη διακεκριμένη ζωγράφο που βρίσκεται στο νησί, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως, “Η τέχνη της έχει παγκόσμια αναγνώριση” και η έντονη προσωπικότητά της, η ευαισθησία αλλά συνάμα και η απλότητά της “αποτυπώνεται στα έργα της”. Τέλος, πήρε τον λόγο η κ. Lascaris, η οποία εξήρε την αξιόλογη τέχνη της ζωγράφου.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Αυγούστου και είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά εκτός από το πρωί της Δευτέρας. Οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής: 11.00 – 13.30 & 19.00-22.00.