Η Σύρος “έδεσε” τη ζώνη της και απήλαυσε την ιστορική διαδρομή του Enfield 8000

Ανάμεσα στον θαυμασμό και τη συγκίνηση

Η ιστορία του Enfield 8000, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ευρείας παραγωγής παγκοσμίως που κατασκευάστηκε στη Σύρο πριν από 40 χρόνια, αναβίωσε στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, ξετυλίγοντας ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής παράδοσης του νησιού.

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Σταυρόπουλου “Ανάμεσα σε δύο νησιά” προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο χώρο του parking απέναντι από το Super Market Νεωρίου, σε συνεργασία με τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό εργαζομένων και υπαλλήλων του Νεωρίου Σύρου και το Σύλλογο Ιστορικών Οχημάτων “Syros – Enfield”.

Την ταινία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ανάδειξη της βιομηχανικής παράδοσης του νησιού

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δημιουργός του φιλμ αναφέρθηκε στη συγκινητική ανταπόκριση των τοπικών φορέων της Σύρου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συνέβαλαν στην εκπλήρωση ενός μεγάλου προσωπικού ονείρου του. Κατέστησε γνωστό ότι η ιδέα γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, με αφορμή μία φωτογράφιση στο χώρο του Ναυπηγείου για το περιοδικό “4 Τροχοί”. “Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε κάποιους παλιούς εργαζομένους, οι οποίοι άρχισαν να αφηγούνται ιστορίες από τα χρόνια του Enfield. Και θεώρησα ότι είναι μια πολύ ωραία ιστορία για να ειπωθεί με κινηματογραφική γλώσσα” εξήγησε. Τ

όνισε δε ότι για τις ανάγκες της ταινίας, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αμερική, στην Ελβετία, στην Αθήνα, στην Τήνο και φυσικά στη Σύρο, την οποία αισθάνεται σήμερα δεύτερη “πατρίδα” του. Όπως εξήγησε, η ταινία έχει διττή σημασία, καθώς πέρα από την ανάδειξη της ιστορίας της ηλεκτροκίνησης, των τεχνικών δυσκολιών και των εμποδίων που πολλές φορές ορθώθηκαν στην προσπάθεια διάδοσής της, αποδεικνύει επίσης ότι η πρωτοβουλία, η έμπνευση και το πάθος κάποιων ανθρώπων διαψεύδουν την άποψη ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί τίποτα.

Θερμή υποστήριξη των τοπικών φορέων

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Σταυρόπουλος εξηγεί ότι το “Ανάμεσα σε δύο νησιά” δεν είναι μία ταινία που απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της αυτοκίνησης, αφού μέσα από αυτή γίνονται αναφορές στην ιστορία της Σύρου, στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν στο νησί, αλλά και στα εμπόδια που συνάντησε η ηλεκτροκίνηση στη σύγχρονη εποχή.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο σκηνοθέτης τόνισε ότι η συνδρομή των τοπικών αρχών και συλλόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ομαλή ολοκλήρωση των γυρισμάτων. “Επειδή επρόκειτο για μια τελείως προσωπική προσπάθεια τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αυτή η ταινία δεν θα ήταν εφικτό να γίνει αν δεν είχε την υποστήριξη κάποιων ανθρώπων της Σύρου, που ουσιαστικά έκλεισαν τις “τρύπες” ενός συνεργείου και μιας παραγωγής που δεν είχαν τις διαστάσεις που θα έπρεπε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του ήταν η διατήρηση μιας λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στις μαρτυρίες και τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, προκειμένου να αποφύγει την ωραιοποίηση καταστάσεων ή την αγιοποίηση του παρελθόντος. “Κατέγραψα κάποια γεγονότα, τα οποία φίλτραρα, προσπαθώντας να αφήσω απ' έξω κάποιες υπερβολικές και απόλυτες απόψεις. Από κει και πέρα, έβαλα μια δοσολογία από οτιδήποτε έδινε την πραγματική διάσταση των συγκεκριμένων γεγονότων, με την έννοια ότι η ιστορία δεν είναι τόσο απλή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν περπάτησε και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν”, κατέληξε.

Έμπνευση για νέες δημιουργίες

“Η παραγωγή του Enfield στη Σύρο έχει καταγραφεί ως μία πολύ σημαντική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία του αυτοκινήτου” τόνισε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, χαρακτηρίζοντας “δυστύχημα” το γεγονός ότι σήμερα δεν κατασκευάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο στη Σύρο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη συνέχεια απηύθυνε συγχαρητήρια στον κ. Σταυρόπουλο, σημειώνοντας πως “η δουλειά του δύναται να δώσει το ερέθισμα για να εμπνευστούν κάποιοι και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πάνω σε αυτά τα χνάρια”.

Χαιρετισμό απηύθυνε με τη σειρά του και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός επισημαίνοντας πως η βιομηχανική παράδοση του νησιού αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού μας, αλλά και την ειδοποιό διαφορά της Σύρου από τα υπόλοιπα νησιά του αρχιπελάγους. “Αν αξιοποιήσουμε την καινοτομία, την πρωτοτυπία και τις φρέσκες ιδέες, σε συνδυασμό με τη συνδρομή και τη βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “ας αποτελέσουν αυτές οι πρωτοβουλίες φάρο και για εμάς στη Σύρο του 2014, στην εποχή της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και να καταφέρουμε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη ώστε το νησί μας να έχει καλύτερες ημέρες”.

Ετικέτες: