Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης

  • Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
  • /   Συντάκτης: Μαίρη Ρώτα

Παιδιά, ελάτε στο Μουσείο σας. Τα προγράμματα αρχίζουν.

Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σας περιμένουμε στο μικρό σας Μουσείο για πολλές και ωραίες δραστηριότητες.

Θα παίξουμε και θα γελάσουμε, θα ζωγραφίσουμε, θα δούμε κουκλοθέατρο και θα ακούσουμε ωραίες ιστορίες από την Ελληνική Μυθολογία, όπως για τον Απόλλωνα που έπαιζε λύρα, την αδελφή του την Άρτεμη, τον Ερμή που έδωσε το όνομά του στην πόλη μας, για τον Διόνυσο που δώρισε στον άνθρωπο το κρασί… και φυσικά θα μάθουμε την ιστορία του νησιού μας. Είναι τόσο ωραίο να γνωρίσουμε, να μάθουμε πως ζούσε ο άνθρωπος πριν από χιλιάδες χρόνια. Θα δούμε σε μεγάλη φωτογραφία την αρχαία πόλη της Χαλανδριανής (που είναι ερειπωμένη πια), πάνω στο λόφο Καστρί, θα δούμε πως έχτιζαν τα σπίτια τους, ποιο ήταν το φαγητό τους, ποια ήταν τα εργαλεία τους, αλλά και ποια ήταν τα χρώματα που ζωγράφιζαν.

Ειδώλια. Τα ειδώλια είναι τα πανέμορφα μικρά αγαλματάκια, που όλος ο κόσμος τα θαυμάζει για την υπέροχη εμφάνιση που τους έδωσε ο Κυκλαδίτης γλύπτης. Τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί από μάρμαρο της Πάρου. Είναι ωραίο να γνωρίσουμε και ποια ήταν τα πρώτα εργαλεία του αρχαίου Κυκλαδίτη. Το πρώτο του εργαλείο ήταν από κάτι σαν πέτρα. Οψιανό το έλεγαν. Είναι μια μαύρη γυαλιστή πέτρα που δημιουργήθηκε από τη λάβα του ηφαιστείου στη Μήλο πριν από… 20.000 χρόνια περίπου. Με τον οψιανό πελεκούσε το μάρμαρο ο γλύπτης παιδιά. Όταν κρατήσετε στα χεράκια σας ένα ειδώλιο, εκείνο θα σας «μιλήσει» και θα σας πει: Είμαι ένα μικρό αγαλματίδιο. Με έφτιαξε ένας νέος άνδρας, γλύπτης ήταν, πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα μάτια και το στόμα μου τα έβαψε με χρώμα από άγρια λουλούδια, αλλά με τον καιρό έσβησαν. Τη μύτη όμως μου τη σκάλισε. Και κάτι άλλο, εμείς τα ειδώλια έχουμε τα χέρια μας το ένα κάτω από το άλλο στο σημείο της κοιλιάς, ή μάλλον του στομαχιού. Θα σας πω από κοντά, γιατί τα χέρια μας είναι κάτω από το στομάχι. Θα σας δείξω και τα πρώτα-πρώτα ειδώλια που δεν είχαν ούτε χέρια, ούτε πόδια, ούτε κεφάλι…Εμείς τα περισσότερα ειδώλια, είμαστε κορίτσια. Έχουμε όμως εδώ και δύο φίλους. Ο ένας είναι κυνηγός, ο άλλος όμως είναι ένα καθιστό ειδώλιο που έχει σηκωμένο το δεξί χέρι και κρατάει ένα ποτήρι, σαν να μας λέει «στην υγειά σας!» Εμείς οι φίλοι του τον φωνάζουμε «γλεντζέ». Οι μορφωμένοι άνθρωποι τον ονόμασαν: «ο εγείρων πρόποσιν». Όλα εμείς τα ειδώλια είμαστε πολύ περήφανα! Έχουμε γράψει ιστορία σ’ όλο τον πλανήτη. Μας βρήκαν σε ανασκαφές, είμασταν χωμένα στη γη. Τώρα μας φιλοξενούν σ’ ένα ωραίο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα που ίδρυσε η αείμνηστη Ν. Γουλανδρή. Αυτό είναι το σπίτι μας. Αυτό το Μουσείο είναι αφιερωμένο στη μελέτη και την προβολή του αρχαίου πολιτισμού των Κυκλάδων της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Θα πάτε Μουσείο;

• Θα δείτε το πρώτο καράβι του αρχαίου Κυκλαδίτη, αλλά θα δείτε πως έπαιζε μουσική, πως ζωγράφιζε και… τόσα άλλα… Και όλα αυτά που θα γνωρίσετε και θα μάθετε, αν θέλετε, θα μπορείτε να τα πείτε και σε άλλους ανθρώπους, επισκέπτες του νησιού μας, που δεν τα γνωρίζουν. Και θα σας πουν μπράβο!

• Θα επισκεφθείτε, το υπέροχο θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» που έχει γενέθλια φέτος, γιορτάζει τα 150 χρόνια του. Θα μάθετε την ιστορία του Δημαρχείου μας και θα δείτε πολλά άλλα ωραία κτίρια.

• Μαζί σας θα είναι πάντα δύο χαμογελαστές κυρίες η Λίζα Δαλεζίου και η Μαρία Κάπαρη, που με αγάπη θα σας μεταδώσουν τη σπουδαία ιστορία του νησιού μας.

Τα προγράμματα αρχίζουν και για παιδιά 4 - 6 χρονών.

Από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη 5.30 - 7 το απόγευμα, για δεύτερη χρονιά η παιδαγωγός Πόπη Μπατζάκη θα υποδέχεται στο Μουσείο μας τα μικρά παιδιά 4 - 6 χρονών. Τα θέματα των προγραμμάτων, όπως αποδείχθηκε πέρυσι, ενδιέφεραν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και παράλληλα μαθαίνουν και γνωρίζουν την ελληνική φύση, τις εποχές, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας, την τέχνη και τόσα άλλα ενδιαφέροντα. Η ζωγραφική, βέβαια, είναι από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες των παιδιών. Τα παραμύθια, που έχουν πάντα την πρώτη θέση στις επιλογές τους, η Πόπη έχει ένα ευχάριστο τρόπο για να αφηγείται. Κουκλοθέατρο, μουσική, παιχνίδια, ατομικές και ομαδικές κατασκευές και τόσα άλλα θα προσφέρουν ευχάριστες στιγμές στα μικρά παιδιά. Και το πιο σπουδαίο είναι να δούμε αυτά τα παιδιά σε λίγο καιρό να γίνουν οι… νέοι μικροί εθελοντές «ξεναγοί» και να ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιστορία του νησιού μας και φυσικά να δέχονται τα υπέροχα σχόλια των μεγάλων ανθρώπων. Σ’ αυτά τα 21 χρόνια που δραστηριοποιείται αυτό το Μουσείο, οι μικροί ξεναγοί έχουν δεχθεί άπειρα συγχαρητήρια και για τις γνώσεις τους και για την προσφορά τους στο νησί μας. «Μακάρι και άλλες πόλεις της Ελλάδας να σας αντιγράψουν! Μπράβο σας!». Ένα από τα σχόλια που έχουν γραφτεί στο βιβλίο εντυπώσεων.

Παιδιά, σας περιμένουμε.