Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος για τα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων

Το στολίδι της Ερμούπολης

Το τελευταίο συγγραφικό εγχείρημα του Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος με την ικανότητα, τις γνώσεις του και την αγάπη του για την έρευνα έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία, διαμορφώνοντας σταδιακά το γίγνεσθαι της Σύρου, παρουσιάστηκε στο Θέατρο Απόλλων, πηγή έμπνευσης για τον αείμνηστο Επίτιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έως την ύστατη στιγμή.

Στο επετειακό λεύκωμα του Αντώνη Μαρκουλή για τα 150 χρόνια του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, που ολοκληρώθηκε χάρη στην ευγενική συμβολή της συζύγου του Ξένης Μαρκουλή, αλλά και την ουσιαστική συνεισφορά του Δημήτρη Βαμβακούση, καταγράφεται η πλούσια θεατρική και καλλιτεχνική δράση που έλαβε χώρα από το 1864 έως και σήμερα.

Τη συλλεκτική αυτή έκδοση του Συνδέσμου Συριανών, ο οποίος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το “όνειρο” του Αντώνη Μαρκουλή, παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θάνος Φώσκολος, ο δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης και η κ. Ξένη Μαρκουλή.

“Ας κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας”

Σύμφωνα με τον κ. Θραψιάδη, το βιβλίο παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να σχηματίσει μέσα από μια σειρά φωτογραφιών και ντοκουμέντων μια συνεχή εικόνα της θεατρικής δράσης του νησιού. Επιπλέον, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες των Συριανών ερασιτεχνών που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του θεάτρου. “Η ηχηρή, επιβλητική και επίμονη παρουσία του Αντώνη Μαρκουλή ασφαλώς και δεν έχει διακοπεί. Άλλωστε η εικόνα ενός γρήγορου, θαρραλέου, απαιτητικού και αποτελεσματικού ανθρώπου μένει ζωντανή και κινείται ανάμεσά μας αφού η φθορά δεν πρόλαβε να τον καταλάβει. Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια θα μπορούσαμε να πούμε. Όμως τα δέντρα που φυτεύονται από ανθρώπους σαν τον Αντώνη, επειδή έχουν να κάνουν με την εργατικότητα, τη συνεχή προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα είναι σαν τους Φοίνικες της πλατεία Μιαούλη. Στέκονται όρθιοι και υπάρχουν για να μας θυμίζουν διαρκώς το αυτονόητο, αυτό όμως που μερικές φορές ξεχνάμε. Ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε όρθιο τον πολιτισμό, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας, κοιτώντας μπροστά με αξιοπρέπεια και πατώντας γερά στα δικά μας πόδια”, τόνισε ο κ. Θραψιάδης.

“Ένα θέατρο το οποίο καμαρώνουν όλοι οι Συριανοί”

Με τη σειρά του, ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι το λεύκωμα αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη για την ιστορία του θεάτρου καθώς και ένα μελλοντικό εγχειρίδιο στα χέρια μελετητών και ερευνητών, οι οποίοι θα θελήσουν να ανακαλύψουν την ιστορία του.

Στον κόπο, το πείσμα, το ζήλο αλλά και τις αμέτρητες ώρες που αφιέρωσε ο σύζυγός της στο Ιστορικό Αρχείο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και οπουδήποτε αλλού συνέλεγε στοιχεία, αναφέρθηκε με τη σειρά της η κ. Μαρκουλή. “Ταυτόχρονα είχε επιστρατεύσει όλους τους γνωστούς και φίλους. φωτογράφους και θεατρόφιλους για υλικό που αφορούσε το θέατρο. Αν έχει πετύχει ο στόχος να δοθεί μια εικόνα του θεάτρου οφείλεται και σε όλους εκείνους που παρείχαν φωτογραφίες, αφίσες και πληροφορίες. Δεν ξέρω αν πλησιάσαμε αυτό που ο Αντώνης ήθελε, αλλά νομίζω ότι όποιος κοιτάξει και διαβάσει αυτό το λεύκωμα, θα έχει μια εικόνα του τι έχει συμβεί σε αυτό το ιστορικό θέατρο για το οποίο όλοι οι Συριανοί καμαρώνουμε”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το εξώφυλλο του λευκώματος σχεδίασε ο Παναγιώτης Μπουντούρης. Χορηγός της έκδοσης ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες των Α. Λεμονάκη - Γ. Αλβέρτη - Δ. Βαμβακούση - Ε. Καλογερά - Ν. Πονηρού - Ν. Δεσύπρη, ενώ το δημιουργικό σελίδων, η εκτύπωση και η η βιβλιοδεσία ανήκει στην Τυποκυκλαδική Α.Ε., η οποία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύει την άριστη ποιότητα των εκτυπώσεών της.