Έναρξη εκδηλώσεων με πλήθος κόσμου να “αγκαλιάζει” τον “Καρυοθραύστη” από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Με πολιτιστική χροιά τα Χριστούγεννα στη Σύρο

Επίσημη πρώτη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Παντρεύοντας το εμβληματικό θέατρο “Απόλλων” με χριστουγεννιάτικα αποσπάσματα από τον “Καρυοθραύστη” που παρουσίασε το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και το Δημαρχιακό Μέγαρο με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σήμανε την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Σύρο.

Η νέα Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο των οργανωμένων προσπαθειών της για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον της Σύρου, αποκάλυψε τη χριστουγεννιάτικη “γεύση” του προγράμματος που έχει σχεδιάσει για όλο το νησί, την Παρασκευή, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να εκφράζει εγκάρδιες ευχές προς όλους, παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ερμούπολη, Ποσειδωνία, Άνω Σύρο και Κίνι.

Πρώτη επίσημη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Με φόντο το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επέλεξε να ορίσει την αρχή της εορταστικής περιόδου στο νησί, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη. “Απόψε σηματοδοτείται η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα φετινά Χριστούγεννα. Ο μήνας Δεκέμβριος είναι μία περίοδος που μας γεμίζει όλους με ευτυχία, με χαρά με προσδοκία και μας δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να νιώσουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον αλλά και να γιορτάσουμε όλοι μαζί το πνεύμα των Χριστουγέννων” δήλωσε αρχικά ο κ. Μαραγκός, ο οποίος από κοινού με τα μικρά παιδιά, μέτρησαν αντίστροφα και “άναψαν” το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στην πρώτη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, ιδιαίτερη νότα αποτέλεσε και η παρουσία της παιδικής χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, με τα μικρά παιδιά να τραγουδούν με ξεχωριστή ζωντάνια και νάζι χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αμέσως μετά, ξεκίνησε το “κυνήγι του θησαυρού” το οποίο και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία της Ερμούπολης.

“Συριανό χρώμα και αλλαγή σελίδας”

Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων διακρίνεται όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος, για τον συγκροτημένο σχεδιασμό του, το πλούσιο περιεχόμενό του και την ποιότητά του, τα οποία και αφορούν συνολικά όλο το νησί.

“Οι φετινές εκδηλώσεις πέραν της καινοτομίας που εγκαινιάζουμε φέτος με τη φωταγώγηση του δέντρου, σηματοδοτούν και μία αλλαγή σελίδας διότι αφενός οι εκδηλώσεις έχουν και μία λογική συνέχεια και συνέπεια μεταξύ τους και αφετέρου οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται πέραν της Ερμούπολης που είναι η βάση και στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία και στο Κίνι” εξήγησε ο δήμαρχος, λέγοντας ταυτόχρονα πως, όσοι εργάσθηκαν για τη σύνταξη του προγράμματος και τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, θέλησαν να προσδώσουν σε αυτές συριανό χαρακτήρα. “Προσπαθήσαμε φέτος στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων να δώσουμε κάτι από την ταυτότητα της Σύρου. Να δώσουμε χρώμα συριανό και το σύνθημά μας για τις εκδηλώσεις είναι “Χριστούγεννα στη Σύρο”” πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας πως, αυτό το σύνθημα δεν αφορά μόνον τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. “Χριστούγεννα στη Σύρο όχι μόνο για εμάς τους Συριανούς, αλλά και για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι θα επιλέξουν ως τόπο χειμερινών διακοπών την Ερμούπολη και τη Σύρο” κατέληξε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας το σύνολο των συντελεστών που συνεργάσθηκαν για το τελικό αποτέλεσμα που θα ξεδιπλώνεται καθημερινά έως και το τέλος του χρόνου.

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο “Καρυοθραύστης”

Η νέα κατεύθυνση που ακολουθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την Εθνική Λυρική Σκηνή να παρουσιάζει στη Σύρο και συγκεκριμένα στον ιστορικό “Απόλλωνα”, το Σάββατο το βράδυ, χριστουγεννιάτικη σουίτα από τον “Καρυοθραύστη”. Το σπουδαίο μπαλέτο σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα μετέφερε τους θεατές στον ονειρικό κόσμο της μικρής Κλάρας καθώς και στο ταξίδι ενηλικίωσής της μέσα από τη χαρά, αλλά και το δύσκολο μονοπάτι του φόβου. Τα κοστούμια εποχής, η θεατρικότητα κινήσεων και η μοναδική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι από την Έρις Μουστίδη – Μελωγιαννίδη που έπαιξε πιάνο, καθήλωσαν το σύνολο των παρευρισκομένων.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 150 ετών ζωής του θεάτρου “Απόλλων” στην Ερμούπολη, όπως τόνισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία σημείωσε πως η χριστουγεννιάτικη σουίτα από την Εθνική Λυρική Σκηνή σηματοδοτεί την έναρξη μίας αξιόλογης συνεργασίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αξίζει να τονισθεί, πως η παράσταση ήταν δωρεάν για το κοινό, ενώ από την πλευρά της η κ. Καζαντζάκη ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν για την πραγματοποίησή της, όπως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνδιοργάνωση.

“Λυπούμαστε πολύ που δεν υπήρχε η δυνατότητα λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων του θεάτρου “Απόλλων” να ικανοποιήσουμε όλους όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη σημερινή εκδήλωση αλλά πιστεύουμε ακράδαντα, ότι σήμερα σηματοδοτείται η αρχή σε μία συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, οπότε ελπίζουμε, ευχόμαστε και πιστεύουμε στο μέλλον να έχουμε την πραγματική ικανοποίηση να φέρουμε κι άλλες παρόμοιες τέτοιες εκδηλώσεις από την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Σύρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται πως, το “παρών” έδωσαν μικροί και μεγάλοι λάτρεις του μπαλέτου και των κλασικών συνθέσεων, πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού στη Σύρο, καθώς επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδων αλλά και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Διευκρινίζεται πως, ο δήμαρχος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος βρισκόταν στην Αθήνα για τη συμμετοχή της Σύρου στην διεθνή τουριστική έκθεση Greek Tourism Expo 2014.